Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Pais: Η Κομισιόν κάνει λόγο πως ο ισπανικός προϋπολογισμός του 2019 εγκυμονεί κινδύνους δημοσιονομικής εκτροπής

tags :
El Pais: Η Κομισιόν κάνει λόγο πως ο ισπανικός προϋπολογισμός του 2019 εγκυμονεί κινδύνους δημοσιονομικής εκτροπής
Η ΕΕπιτροπή προειδοποίησε τη Μαδρίτη πως το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 εγκυμονεί κινδύνους δημοσιονομικής εκτροπής

 Ισπανία: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε τη Μαδρίτη πως το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 εγκυμονεί κινδύνους δημοσιονομικής εκτροπής, τονίζει η εφημερίδα «El Pais»


Κινδύνους δημοσιονομικής εκτροπής εγκυμονεί ο ισπανικός προϋπολογισμός για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αν και δεν τον απορρίπτει, ζητά από τη Μαδρίτη να προχωρήσει σε αλλαγές.
Η έκθεση της Κομισιόν αυξάνει τις ήδη μεγάλες πιέσεις προς την κυβέρνηση μειοψηφίας του Pedro Sánchez, ο οποίος αντιμετωπίζει τον κίνδυνο ο προϋπολογισμός του να μην ψηφιστεί από τα κόμματα που τον στηρίζουν.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ισπανικής εφημερίδας «El Pais», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της αναφέρει ότι ο ισπανικός προϋπολογισμός κινδυνεύει να εξοκείλει ως προς τους βραχυπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους τους, ενώ δεν ικανοποιεί και τους στόχους για μείωση του δημοσίου χρέους.
Αν και μέχρι στιγμής η Επιτροπή δεν έχει απορρίψει τον ισπανικό προϋπολογισμό, όπως έκανε με την Ιταλία, αλλά περιορίζεται σε προειδοποιήσεις προς τη Μαδρίτη, η έκθεσή της μπορεί να προκαλέσει ευρύτερες πολιτικές συνέπειες στην Ισπανία, καθώς η κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλιστών φαίνεται ότι παραιτείται από την προσπάθειας να συντάξει και να εγκρίνει νομοσχέδιο προϋπολογισμού το οποίο θα εγκρίνουν οι Podemos αλλά και οι Βάσκοι και Καταλανοί αυτονομιστές, που στηρίζουν την κυβέρνηση στη Βουλή.
Τα δημοσιονομικά στοιχεία που υπέβαλε η Ισπανία δεν έπεισαν τις Βρυξέλλες, οι οποίες είχαν προειδοποιήσει την κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ πως οι οικονομικές προβλέψεις της είναι αδύνατες, καθώς με βάση τα αντικειμενικά δεδομένα το ισπανικό έλλειμμα εκτιμάται πως θα ανέρχεται στο 2,1% του ΑΕΠ, αντί του 1,8% που προβλέπει η Μαδρίτη.
Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, τα προβλήματα που εντοπίζονται στον ισπανικό προϋπολογισμό, εξαιτίας των οποίων ενδέχεται να εκτροχιαστεί η πορεία του, είναι η αύξηση των κρατικών δαπανών και οι ανεπαρκείς δομικές μεταρρυθμίσεις, που δεν βοηθούν την ενίσχυση της ανάπτυξης.
Επίσης, η Κομισιόν τονίζει ότι η Μαδρίτη πρέπει να μειώσει δραστικά το δημόσιο χρέος και δεν φαίνεται να πείθεται από τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Οικονομικών για επιτάχυνση των διαδικασιών.
Ειδικότερα, η Επιτροπή καλεί την Ισπανία να εφαρμόσει δομικές μεταρρυθμίσεις ύψους 8 δισ. ευρώ (0,65% του ΑΕΠ), παραχωρώντας περίοδο χάριτος δύο ετών, στη διάρκεια της οποίας η χώρα θα μπορεί να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις αυτές μέχρι του ύψους του 0,50%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπουργού Οικονομικών N. Calvinio, οι δημοσιονομικές προσαρμογές κινούνταν μεταξύ 0-1%, γεγονός που σημαίνει πως είτε η Ισπανία δεν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της είτε θα αφήσει την εφαρμογή των προσαρμογών αυτών για το 2020.
Η Calvinio, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις Βρυξέλλες, έχει δηλώσει ότι υπάρχει η δυνατότητα η κυβέρνηση Sánchez να παρατείνει την εφαρμογή των μέτρων του προϋπολογισμού του 2018, στην περίπτωση που Βάσκοι και Καταλανοί αρνηθούν να ψηφίσουν τα μέτρα.

Ο προϋπολογισμός Rahoy

Καθώς ο κίνδυνος να μην εγκριθεί ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης Σάντσεθ για το 2019 είναι ανοιχτός, μελετάται η παράταση του προϋπολογισμού που είχε εγκρίνει η κυβέρνηση του M. Rahoy, με μια ελαφρά τροποποίησή του με τα προσχέδια νόμου για την επιβολή νέων φόρων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Παρ' όλα αυτά σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι εγγυημένη η επιτυχία αυτών των μέτρων, διότι όπως εκτιμά οι τελευταίες προβλέψεις του Οκτωβρίου για την είσπραξη εισόδων της ισπανικής κυβέρνησης ήταν διογκωμένες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης