Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mises Institute: Το πραγματικό κόστος και τα αόρατα οφέλη της εξόρυξης Bitcoin

tags :
Mises Institute: Το πραγματικό κόστος και τα αόρατα οφέλη της εξόρυξης Bitcoin
Mises Institute: Ττα κρυπτονομίσματα εν μέρει, έχουν αξία επειδή είναι λιγοστά και υπάρχει κόστος για την παραγωγή τους
Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η εξόρυξη Bitcoin είναι ενεργειακά κοστοβόρα.
Τονίζουν πως συμβάλλει στην αλλαγή του κλίματος, ή ότι απλά παίρνει περισσότερη ενέργεια από ό, τι νομισματικό σύστημα είναι δικαιολογημένο να πάρει, και είναι ένας "δυνητικά καταστροφικός ενεργειακός κακοποιός".
Το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα χρειάζονται αρκετή ενέργεια για να παραχθούν.
Όπως αναφέρει σε ανάλυδή του το thnik tank The Mises Institute, τα κρυπτονομίσματα εν μέρει, έχουν αξία επειδή είναι λιγοστά και υπάρχει κόστος για την παραγωγή τους.
Αυτό το κόστος, ωστόσο, έχει επισημανθεί από τους κριτικούς των κρυπτονομισμάτων ως ένδειξη έλλειψης πραγματικής αξίας για τα νομίσματα.
Παρόμοια επιχειρήματα από κριτικούς κατά του χρυσού έγιναν πριν από δεκαετίες.
Ισχυρίστηκαν ότι ένα πρότυπο χρημάτων fiat ήταν οικονομικότερο από το χρυσό, ο οποίος έπρεπε να εξορύσσεται και να αποθηκεύεται. Αυτές οι θεωρίες ωστόσο απαντήθηκαν από τον Roger Garrison στο βιβλίο του  "Costs of a Gold Standard".
Ο Garrison γράφει ότι «η σύγκριση του κόστους πόρων του χρυσού με το κόστος των χρημάτων fiat δεν διευθετεί το ζήτημα".
Ο Garrison επισημαίνει το πρόσθετο κόστος που η κοινωνία αναλαμβάνει με τα χρημάταν fiat
(1) το κόστος που επιβάλλεται στην κοινωνία από διαφορετικές πολιτικές ομάδες που προσπαθούν να αποκτήσουν τον έλεγχο του τυπώματος χρήματος
(2) οι δαπάνες που επιβάλλονται από ομάδες ειδικών συμφερόντων οι οποίες πείθουν τους ελεγκτές που τυπώνουν χρήμα να αλλάξουν τη στρατηγική τους (να εκτυπώσουν περισσότερα χρήματα) προς όφελος ειδικών συμφερόντων
(3) εσφαλμένες κατανομές πόρων που οφείλονται στον πληθωρισμό ως αποτέλεσμα κατάχρησης της χρηματικής εξουσίας και
(4) δαπάνες που βαρύνουν τους επιχειρηματίες στις προσπάθειές τους να προβλέψουν τι θα κάνουν οι νομισματικές αρχές στο μέλλον.
Γιατί είναι απαραίτητο για τη Bitcoin να χρησιμοποιεί τέτοια εντατική χρήση ενέργειας;
Ο Νίκος Szabo απαντά σε αυτήν την ερώτηση επισημαίνοντας ότι η υψηλή κατανάλωση πόρων της Bitcoin αγοράζει κάτι ακόμα πιο πολύτιμο: την κοινωνική επεκτασιμότητα.
Ο υπολογιστικός και δαπανηρός σχεδιασμός του Bitcoin δίνει μεγαλύτερη αντοχή έναντι της πλαστογράφηση;, τον πληθωρισμό και την κλοπή.
Αυτό οφείλεται στη δυσκολία της παραγωγής και επίσης στην εύκολη επαλήθευση της δυναμικής των συστημάτων απόδειξης εργασίας.

Οι επιπλέον δαπάνες που επιβαρύνουν την κοινωνία με κρατικό χρηματικό ποσό και ο προκύπτων πληθωρισμός πρέπει αναμφισβήτητα να λαμβάνονται υπόψη κατά τη σύγκριση των νομισματικών προτύπων.
Για παράδειγμα, σκεφτείτε τη δραματικά φθηνότερη χρηματοδότηση της αγοράς χρέους που διατίθεται στις κυβερνήσεις με μια χρηματική νομισματική τάξη.
Αυτή η χρηματοδότηση του χρέους με τη σειρά του επιτρέπει πολλά εξαιρετικά δαπανηρά και καταστροφικά προγράμματα, όπως οι πόλεμοι.
Αυτά τα κυβερνητικά προγράμματα θα απαιτούσαν, σε διαφορετική περίπτωση, αυξημένη φορολογία, η οποία είναι πολύ πιο δύσκολη για έναν πολιτικό να την προωθήσει, σε σχέση με το κρυφό κόστος του πληθωρισμού.
Μπορεί ένα παρόμοιο επιχείρημα να εφαρμοστεί στον χρυσό ή στα κρυπτονομίσματα;
Ίσως, όμως, τότε η κοινωνία θα πρέπει να αντιμετωπίσει τους κινδύνους συγκέντρωσης χρυσού, ή κατάσχεσης από την κυβέρνηση.
Όσον αφορά τα κρυπτονομίσματα θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι υπάρχει μια τάση προς ένα ιδιαίτερα ρευστό χρήμα.
Έτσι, ένα άτομο που επιθυμεί να κερδοσκοπήσει σε χρυσό ή κρυπτονομίσματα  θα πρέπει να πιστέψει ότι θα μπορούσε να «κερδίσει» στην αγορά για χρήματα.
Το μέλλον είναι αβέβαιο και δεν γνωρίζουμε αν Bitcoin ή άλλα κρυπτονομίσματα "κερδίσουν" στην παγκόσμια αγορά για χρήματα.
Ωστόσο, εάν ένα υποθετικό πρότυπο Bitcoin (για παράδειγμα) πρέπει να επιτευχθεί, μια πιο ολιστική θεώρηση του κόστους της εξόρυξης Bitcoin και των αόρατων ωφελειών θα περιλαμβάνει τον δραματικό περιορισμό στο μέγεθος της κυβέρνησης, το τέλος της κλασματικής αποθεματικής τραπεζικής επαγόμενης ακαι επακόλουθη απώλεια της οικονομικής παραγωγής και μείωση της κατάστασης ευημερίας και πολέμου.
Τελικά, το κόστος οποιασδήποτε ενέργειας, εμπορεύματος ή θεσμού είναι η εναλλακτική ενέργεια, το εμπόρευμα ή ο θεσμός που έχει χαθεί.
Το κόστος ευκαιρίας είναι το μοναδικό κόστος που μετράει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης