Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Υπάρχει τρόπος οι ελληνικές τράπεζες να εξυγιανθούν; - Να χρησιμοποιήσουν κρατικά κεφάλαια μέσω Cocos χωρίς dilution

Υπάρχει τρόπος οι ελληνικές τράπεζες να εξυγιανθούν;  - Να χρησιμοποιήσουν κρατικά κεφάλαια μέσω Cocos χωρίς dilution
Η μόνη λύση που δεν αρέσει στις τράπεζες αλλά πρακτικά είναι η πιο γενναία λύση και θα αποδειχθεί και η πιο αποτελεσματική είναι να χρησιμοποιηθούν πάλι κρατικά κεφάλαια.
Εάν πληκτρολογήσει κανείς στο Google την σύνθετη αναφορά "bankingnews ζημιές δημοσίου τράπεζες" θα εμφανιστούν σχεδόν 16.000 κείμενα εκ των οποίων 247 αναφέρονται στις μεγάλες απώλειες που έχει υποστεί το ελληνικό δημόσιο επενδύοντας στις 3 κατά βάση ανακεφαλαιοποιήσεις....
Επενδύθηκαν 56 δισεκ. ευρώ σωρευτικά η αξία των οποίων – εξαιρώντας τα cocos 2 δισεκ. της Πειραιώς – περίπου 680 εκατ ευρώ ουσιαστικά εξαϋλώθηκαν.
Τι ακριβώς συνέβη στο bankingnews έχουμε αναλύσει διεξοδικά τι πραγματικά συνέβη και είχαμε ήδη από το 2014 και 2015 επιμείνει ότι πρέπει να γίνει γενικευμένη χρήση κρατικών κεφαλαίων.
Να θυμίσουμε ότι το bankingnews και ο Π Λεωτσάκος είχαν το 2014 από το σύστημα Εθνικής, σύστημα Σαμαρά και Στουρνάρα στην ΤτΕ «κατηγορηθεί» ότι χειραγωγούμε το ελληνικό χρηματιστήριο επειδή υπερτονίζαμε την ανάγκη μεγάλων κεφαλαιακών ενισχύσεων στις ελληνικές τράπεζες.
Οι άνθρωποι έχουν περιορισμένη μνήμη ελάχιστοι θυμούνται και ακόμη λιγότεροι προτείνουν λύσεις.
Γενικούς αφορισμούς και διαπιστώσεις.
Υπάρχει λύση ώστε το ελληνικό κράτος ως μέτοχος των τραπεζών να ανακτήσει μέρος των κεφαλαίων του, μαζί και οι ιδιώτες επενδυτές να ανακτήσουν μέρος των ζημιών που έχουν υποστεί.
Ξεπερνώντας γρήγορα το 2015 όπου οι τράπεζες έπρεπε να είχαν κρατικοποιηθεί δηλαδή να πάρουν και τα 25 δισεκ. κεφάλαια που προσφέρονταν – ήταν ένα ιστορικό λάθος – ποια είναι η λύση σήμερα;

Η μόνη ρεαλιστική λύση δεν μπορεί να είναι η πρόταση Στουρνάρα με τα λογιστικά κεφάλαια DTC.
Δεν μπορεί να είναι λύση ακόμη και η καλύτερη πρόταση του ιταλικού μοντέλου.
Η μόνη λύση που δεν αρέσει στις τράπεζες αλλά πρακτικά είναι η πιο γενναία λύση και θα αποδειχθεί και η πιο αποτελεσματική είναι να χρησιμοποιηθούν πάλι κρατικά κεφάλαια.
Θα σκεφθούν πολλοί.
Κρατικά κεφάλαια σημαίνει κρατικοποίηση, κρατισμός, δεν θα περάσει από τον SSM και άλλα τέτοια επιχειρήματα που σε κάποιο βαθμό έχουν κάποιο βάρος.
Η μόνη λύση είναι οι τράπεζες στην Ελλάδα να πάρουν κρατικά κεφάλαια Cocos από το απόθεμα των 30 δισεκ. του ελληνικού δημοσίου.
Να υπάρξει πολιτική πρωτοβουλία με 3 κινήσεις
1)Να εγκριθεί το δημόσιο να χορηγήσει νέα κεφάλαια μέσω ομολογιακών μετατρέψιμων σε μετοχές από τον SSM χωρίς να εγείρονται ζητήματα bail in κ.α.
2)Να παγώσει ο νόμος που υποχρεώνει τις τράπεζες να υλοποιούν αυξήσεις κεφαλαίου εάν έχουν ζημίες λόγω αναβαλλόμενου φόρου.
3)Στα πλάνα αναδιάρθρωσης να μην επιχειρηθεί η αντικατάσταση καμίας διοίκησης.
Οι σημερινές διοικήσεις πρέπει να έχουν 2ετές σχέδιο αναδιάρθρωσης και ολοκλήρωσης του σχεδίου εξυγίανσης.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα θα εκδώσουν cocos ομολογιακά δάνεια μετατρέψιμα σε μετοχές ύψους 6-8 δισεκ. ευρώ.
Τα κεφάλαια αυτά θα προστεθούν στα ήδη υφιστάμενα κεφάλαια των τραπεζών και από 25 δισεκ. θα ανέλθουν στα έως 33 δισεκ.
Εν συνεχεία – ας υποθέσουμε ότι όλα αυτά θα συμβούν το 2019 – οι τράπεζες εντός του 2019 παίρνουν πρόσθετες προβλέψεις ή πουλώντας μαζικά προβληματικά δάνεια και με ζημίες τις οποίες θα τις αναπληρώνουν από το πλεονασματικό τους κεφάλαιο.
Τα 6 με 8 δισεκ. θα δοθούν ουσιαστικά για να εξυγιανθούν.
Το κράτος επειδή θα έχει καλύψει τα cocos τα οποία θα έχουν 5ετή ή 7ετή διάρκεια θα λαμβάνει επιτόκιο από τις τράπεζες ετησίως ή εάν υπάρξει αδυναμία στο μέλλον μετά από δύο συναπτές χρονιές μη πληρωμής τόκου να μετατραπούν σε μετοχές.
Όμως ο βασικός στόχος είναι να αποπληρωθούν.
Με βάση ένα λογικό σενάριο που λαμβάνει υπόψη το coverage ratio δηλαδή το δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις που ανέρχεται στο 53% και τις εξασφαλίσεις που έχουν οι τράπεζες θα μπορούσαν να κάψουν τα 6 με 8 δισεκ. κεφάλαια πουλώντας 50 με 60 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Με το μοντέλο αυτό το υφιστάμενο DTC αλλοιώνεται λόγω των νέων ζημιών που θα προκύψουν.

Τι κερδίζουν οι μέτοχοι με την λύση αυτή

Αντί το 2021-2022 ήδη από το 2019 οι τράπεζες θα μειώσουν επιθετικά τα προβληματικά τους δάνεια.
Μόνο το 2019 θα μπορούσαν τα προβληματικά δάνεια να μειωθούν κατά 30 δισεκ.
Τα cocos δεν προκαλούν dilution στους μετόχους, δεν τους αραιώνουν.
Η αγορά θα δει ένα επιθετικό και εμπροθοβαρές σχέδιο αναδιάρθρωσης το οποίο θα έχει άμεση επίδραση στις μετοχές.
Οι τράπεζες θα ξεφορτώνονται τα προβληματικά δάνεια επιθετικά, δεν θα χάσουν τους ελάχιστους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που ορίζουν οι κανόνες SREP (αξιολόγηση κεφαλαιακής επάρκειας) και το κράτος θα αρχίσει να βλέπει φως στο τούνελ.
Με την ολοκλήρωση της εξυγίανσης μέσω placement μέσω πώλησης τραπεζικών μετοχών από το ΤΧΣ που ελέγχει το 40% στην Εθνική, 26% στην Πειραιώς, 11% στην Alpha bank και 2,34% στην Eurobank θα μπορεί να πουλήσει σε τιμές υψηλότερες των τιμών των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015.
Λόγω της αύξησης των προβλέψεων οι τράπεζες θα μπορούν να πουλάνε προβληματικά δάνεια σε τιμές προφανώς χαμηλότερες από τις τρέχουσες.
Επίσης θα μπορούσε να υπάρξει μέριμνα – άπαξ και δεν μπορεί να διανεμηθεί μέρισμα εν μέσω state aid – να αποθεματοποιηθεί μέρος των μελλοντικών κερδών και να διανεμηθεί εφάπαξ στο δημόσιο κατ΄ αναλογία των μετοχών που κατέχει.
Τα Cocos θα αποπληρωθούν σε βάθος ετών.
Το σχέδιο αυτό με κάποιες παραλλαγές έχει υλοποιηθεί σε μια χώρα διεθνώς και μάλιστα είχε μεγάλη επιτυχία.
Στις ΗΠΑ εφαρμόστηκε ένα παραπλήσιο μοντέλο.

Οι τράπεζες υποχρεωτικά πρέπει να ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα οπότε τα κρατικά κεφάλαια που θα πάρουν θα έχουν μεταβατικό χαρακτήρα.
Η Ελλάδα να τολμήσει να στηρίξει τις τράπεζες μέσω του κεφαλαιακού αποθέματος ασφαλείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης