Τελευταία Νέα
Διεθνή

Moscovici στην Corriere: Δεν είμαι ο Άγιος Βασίλης, απαιτώ σεβασμό – Ναι σε άτυπες συναντήσεις με Salvini, Di Maio

tags :
Moscovici στην Corriere: Δεν είμαι ο Άγιος Βασίλης, απαιτώ σεβασμό – Ναι σε άτυπες συναντήσεις με Salvini, Di Maio
Επίσημοι συνομιλητές μου είναι οι Conte, Tria – Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει
Ναι σε άτυπες συναντήσεις με τους Matteo Salvini και Luigi Di Maio λέει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Pierre Moscovici, υπογραμμίζοντας πάντως πως θεσμικοί του συνομιλητές για το ζήτημα που έχει ανακύψει με την Ιταλία και τον προϋπολογισμό της για το 2019 είναι ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte και ο ΥΠΟΙΚ, Giovanni Tria.
Σε συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera και μια ημέρα μετά την απόρριψη του προϋπολογισμού από την Κομισιόν και την εκκίνηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, ο Moscovici απαντά και στις ειρωνείες που διατύπωσε ο Matteo Salvini, ο οποίος και με αφορμή την επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε πως περιμένει και «γράμμα από τον Άγιο Βασίλη».
«Δεν είμαι ο Άγιος Βασίλης.
Είμαι ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ και πιστεύω ότι πρέπει να διαχειριζόμαστε αυτά τα θέματα με αμοιβαίο σεβασμό, σοβαρότητα και αξιοπρέπεια.
Όχι χαλαρά και με ειρωνεία, αυτό είναι σημαντικό και για τους Ιταλούς και για τους Ευρωπαίους» τόνισε ο Moscovici, υποστηρίζοντας πως υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει στο ζήτημα της Ιταλίας, το οποίο όπως λέει, δεν προκλήθηκε από την ευρωπαϊκή πλευρά.
«Ο διάλογος δεν είναι μόνο επιλογή, είναι επιβεβλημένος περισσότερο από ποτέ» είπε ο Moscovici, ο οποίος ερωτηθείς γιατί δεν συναντά τους Salvini και Di Maio που έχουν την πραγματική εξουσία στην Ιταλία και επιμένει να συνομιλεί με τον Tria που δεν έχει εξουσία, υποστήριξε ότι «συνομιλεί με εκείνους που εκπροσωπούν τους πραγματικούς θεσμούς».
«Δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε τη νομιμοποίηση των συνομιλητών μας.
Σε αυτούς εναπόκειται μαζί με τους συναδέλφους τους να δουν πως μπορούν να οργανώσουν το διάλογο» ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Στην παρατήρηση ότι αυτό που γίνεται τώρα είναι διάλογος μεταξύ κουφών, όπου δεν γίνεται ούτε ένα βήμα μπροστά, ο Moscovici εξέφρασε τη διαφωνία του.
«Το να διατηρούμε το νήμα του διαλόγου σημαίνει ότι παραμένουμε σε κοινό πλαίσιο που είναι η Ευρωζώνη και σε κοινούς θεσμούς που είναι το Eurogroup.
Σημαίνει ότι συνομιλούν θεσμοί που έχουν ένα σημαντικό παρελθόν και ένα σημαντικό μέλλον.
Ο ίδιος ο Salvini είπε ότι επιθυμεί το διάλογο για τον προϋπολογισμό, καθώς γνωρίζει τι διακυβεύεται.
Θα συνεχίσω τις συναντήσεις με τους θεσμικούς συνομιλητές μου, και αν κάποια στιγμή δοθεί η δυνατότητα να συναντήσω ατύπως τους Salvini, Di Maio θα το πράξω.
Αλλά θεσμικά συνομιλητές μου θα είναι πάντα ο Tria και ο πρωθυπουργός» υποστήριξε ο Moscovici.
Ερωτηθείς αν ένα spread άνω των 300 μ.β. είναι βιώσιμο για την Ιταλία ο Moscovici δηλώνει αναρμόδιος να απαντήσει, αναφέροντας πως δεν σχολιάζει τις κινήσεις των αγορών.
«Ένα υψηλό επίπεδο spread έχει τις συνέπειες που όλοι γνωρίζουμε.
Για αυτό και ας αναρωτηθούμε τι είναι αυτό που ωθεί το spread υψηλότερα και ας μην μπερδεύουμε το θερμόμετρο με τον πυρετό.
Δεν είναι το θερμόμετρο που προκαλεί τον πυρετό, αλλά ο πυρετός που κάνει το θερμόμετρο να ανεβαίνει.
Οι αντιδράσεις της Κομισιόν, πάντα εξαιρετικά προσεκτικές, δεν είναι αυτές που προκαλούν την αντίδραση των αγορών.
Ακόμα περισσότερο που έχουμε να κάνουμε με μια συγκεκριμένη κυβέρνηση με πολιτικούς αρχηγούς που μερικές φορές είναι επιθετικοί.
Άρα πρέπει να επιδεικνύουμε διπλή σύνεση.
Δεν είμαι σίγουρος ότι θα ήμουν τόσο προσεκτικός με άλλη κυβέρνηση» τόνισε ο Moscovici, υπογραμμίζοντας πως η Κομισιόν είναι ουδέτερη και αντικειμενική και ότι τηρεί τους κανόνες.
Ερωτηθείς αν είναι ουδετερότητα η πρόσφατη τοποθέτηση του ότι οι Ιταλοί εξέλεξαν μια ξενοφοβική κυβέρνηση, ο Moscovici τόνισε ότι «αυτοί που πιστεύουν ότι οι Επίτροποι είναι μη εκλεγμένοι γραφειοκράτες κάνουν λάθος».
«Είναι πολιτικοί που λογοδοτούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως κάνουν οι υπουργοί στα κοινοβούλια τους.
Ανήκουμε σε ευρωπαϊκά κόμματα και είμαστε ελεύθεροι να έχουμε τις πεποιθήσεις μας.
Ο πολίτης Pierre Moscovici δεν συμμερίζεται με κανέναν τρόπο τις ιδέες του Matteo Salvini.
Είναι σύμμαχος της Marine Le Pen, με την οποία συγκρούομαι στη Γαλλία.
Είναι δικαίωμα μου, αν και μου αποδίδουν δηλώσεις που δεν έχω κάνει […].
Αλλά στον αντικειμενικό μου ρόλο ως Επίτροπος σέβομαι τον θεσμικό ρόλο των Salvini και Di Maio, είμαι φίλος της Ιταλίας, οπαδός της ευελιξίας, εχθρός των κυρώσεων και ένας από τους πιο μετριοπαθείς στην επιβολή των κανονισμών» υποστήριξε ο Moscovici.
Ο Moscovici υποστήριξε πως μόλις τώρα η Κομισιόν εκκίνησε τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και ότι στο εξής οι αποφάσεις θα λαμβάνονται βήμα – βήμα.
«Ότι ακολουθεί δεν έχει γραφεί ακόμα.
Ούτε ο ρυθμός ούτε η πορεία της μείωσης του χρέους και του ελλείμματος» είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αναφέροντας πως η Κομισιόν είναι μόλις ένα μέρος της αλυσίδας, καθώς τα ευρωπαϊκά κράτη είναι αυτά που θα αποφασίσουν για την Ιταλία, αν και όπως είπε, όλα λένε πως δεν είναι στο σωστό δρόμο.
«Όλοι ελπίζουν πως η Ιταλία θα παραμείνει αποφασιστικά στην καρδιά της Ευρωζώνης αλλά όλοι ανησυχούν για την πορεία της που την απομακρύνει από τη μείωση του χρέους και που θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη ανάπτυξης» ανέφερε ο Moscovici, τονίζοντας ότι η Επιτροπή είναι ο φρουρός του Συμφώνου Ανάπτυξης και Σταθερότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης