Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αγώνας δρόμου για ΕΕ - Βρετανία πριν τη Σύνοδο Κορυφής (25/11) - «Αγκάθι» το Γιβραλτάρ - Απειλές από Ισπανία

tags :
Αγώνας δρόμου για ΕΕ - Βρετανία πριν τη Σύνοδο Κορυφής (25/11) - «Αγκάθι» το Γιβραλτάρ - Απειλές από Ισπανία
Σύμφωνα με την Theresa May, εάν η συμφωνία απορριφθεί από το κοινοβούλιο, θα υπάρξει μεγαλύτερος διχασμός και αβεβαιότητα
(upd) Σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να κλείσουν, πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής (25/11), όλα τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά στη συμφωνία για το Brexit, βρίσκονται Βρετανία και ΕΕ, με το ζήτημα του Γιβραλτάρ να παραμένει «αγκάθι». 
Οι διαπραγματευτές των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέτυχαν να συμφωνήσουν για το θέμα του Γιβραλτάρ κατά τη διάρκεια των σημερινών συνομιλιών στις Βρυξέλλες, όπως δήλωσαν στο «Reuters» διπλωματικές πηγές, με Ευρωπαίους αξιωματούχους να επισημαίνουν ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.
Την ίδια ώρα, η Ισπανία ζητά να δει γραπτή δέσμευση του Λονδίνου για το Γιβραλτάρ, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής (25/11).
«Η Ισπανία έχει τη δέσμευση της Βρετανίας ότι θα υποστηρίξει τη συμπερίληψη διευκρινίσεων σχετικά με το καθεστώς του Γιβραλτάρ στο πακέτο της συμφωνίας για το Brexit», δήλωσε σήμερα (23/11/2018) ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ισπανίας, Luis Marco Aguiriano, από τις Βρυξέλλες. 
«Η Ισπανία θέλει να δει γραπτώς αυτή τη δέσμευση από τη Βρετανία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Κυριακή», τόνισε ο Aguiriano, προσθέτοντας ότι η Μαδρίτη επιθυμεί να ξεκαθαρίσει το ζήτημα του Γιβραλτάρ έτσι ώστε να μην χρειαστεί να καταψηφίσει το τελικό πακέτο.
Παράλληλα, κυβερνητική πηγή που επικαλείται το «Reuters», δήλωσε ότι η Μαδρίτη ζητεί η αξίωσή της να έχει έναν ρόλο στο Γιβραλτάρ να είναι εγγυημένη στη συμφωνία του Brexit και όχι απλά να αναφέρεται σε μια συνοδευτική πολιτική διακήρυξη η οποία τελεί υπό διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες.
Η Μαδρίτη επιμένει να λάβει εγγυήσεις ότι το μέλλον του Γιβραλτάρ πρέπει να ορίζεται στη συμφωνία του Brexit και απορρίπτει τη λύση μιας πολιτικής διακήρυξης, σύμφωνα με την κυβερνητική πηγή.
«Δεν έχουμε επαρκείς εγγυήσεις για το Γιβραλτάρ και τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ, και το βέτο μας στη συμφωνία του Brexit και στην πολιτική διακήρυξη παραμένει» ως προειδοποίηση, πρόσθεσε.
Ακόμη πιο επιθετικός εμφανίστηκε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Pedro Sanchez ο οποίος απείλησε ακόμη και με ακύρωση της Συνόδου της Κυριακής 25/11 εάν δεν υπάρξει συμφωνία.
Όπως δήλωσε «αν δεν υπάρξει συμφωνία, είναι προφανές ότι αυτό που θα συμβεί είναι ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πολύ πιθανόν να μην πραγματοποιηθεί».
Νωρίτερα σήμερα, ο κυβερνήτης του Γιβραλτάρ, Fabian Picardo, είχε δηλώσει στο ραδιόφωνο του «BBC» ότι το Γιβραλτάρ συνεργάσθηκε με την Ισπανία στην επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το καθεστώς της εδαφικής αυτής ενότητας στη συμφωνία του Brexit, ενώ είχε προσθέσει ότι οποιαδήποτε αναθεώρηση του στάτους του θύλακα εντός της συμφωνίας θα ανοίξει προς διαπραγμάτευσιν το σύνολο της συμφωνίας.
«Εργασθήκαμε πολύ σκληρά και στην πράξη φθάσαμε σε συμφωνία με τους ισπανούς συναδέλφους σχετικά με τον ρόλο του Γιβραλτάρ στην διαδικασία εξόδου...με καλή πίστη, εργασθήκαμε από κοινού και είχαμε αποτέλεσμα», δήλωσε ο Picardo, προσθέτοντας ότι η Ισπανία δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει βέτο για να φέρει το Γιβραλτάρ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Εάν η συμφωνία αποχώρησης (του Ηνωμένου Βασιλέιου από την ΕΕ) ανοίξει για ένα κόμμα ή μία τελεία σχετικά με το Γιβραλτάρ, θα ανοίξει και για οποιαδήποτε άλλα θέματα», προειδοποίησε.
Ο ισπανός πρωθυπουργός, Pedro Sanchez, επανέλαβε χθες την απειλή ότι θα εμποδίσει τη σύναψη συμφωνίας για το Brexit στην περίπτωση που η Μαδρίτη δεν εξασφαλίσει δικαίωμα βέτο στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις για τον βρετανικό θύλακα του Γιβραλτάρ, έπειτα από μια τηλεφωνική επικοινωνία του με την Βρετανίδα ομόλογό του, Theresa May.
«Μετά τη συζήτησή μου με την Theresa May, οι θέσεις μας συνεχίζουν να απέχουν πολύ. 
Η κυβέρνησή μου θα υπερασπίζεται πάντα τα συμφέροντα της Ισπανίας. 
Αν δεν υπάρξουν αλλαγές, θα προβάλουμε βέτο στο Brexit», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας μέσω Twitter.
Η Μαδρίτη αξιώνει να υπάρξουν αλλαγές στη συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πιο συγκεκριμένα το κείμενο να αναφέρει ρητώς ότι το καθεστώς της διαφιλονικούμενης περιοχής του Γιβραλτάρ θα οριστεί μόνο κατόπιν άμεσων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Λονδίνο και στη Μαδρίτη.
Βάσει των κανόνων της ΕΕ, για να εγκριθεί η συμφωνία για το διαζύγιο απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία και όχι ομοφωνία, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί ένα κράτος να την εμποδίσει προβάλλοντας βέτο. 
Οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ, όμως, επιδιώκουν να υπάρξει ενότητα σε αυτό το εξαιρετικά λεπτό ζήτημα από πολιτική σκοπιά.
Οι διαπραγματευτές της ΕΕ δεν κατάφεραν κατά τη σημερινή τους συνάντηση να ξεπεράσουν τα τελευταία εμπόδια.

«Όχι» στη συμφωνία για το Brexit από το κόμμα DUP της Β. Ιρλανδίας

Η ηγέτις του μικρού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο στηρίζει την πρωθυπουργό της Βρετανίας, ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να στηρίξει τη συμφωνία της Τερέζα Μέι για το Brexit στην τρέχουσα μορφή της και προειδοποίησε ότι αυτό μπορεί να κοστίσει στην Μέι τη μεταξύ τους συμφωνία κυβερνητικής συνεργασίας.
"Όπως είναι το υπάρχον κείμενο, δεν μπορούμε να το στηρίξουμε.
Πιστεύουμε ότι υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος, ένας τρίτος τρόπος, και ενθαρρύνουμε την πρωθυπουργό, αντί να χάνεται χρόνος, να χρησιμοποιήσει αυτό τον χρόνο για να έχει μια καλύτερη συμφωνία", δήλωσε η Αρλίν Φόστερ στο δίκτυο UTV της Βόρειας Ιρλανδίας.
Σε ξεχωριστή συνέντευξη στο BBC Radio Ulster, η Φόστερ πρόσθεσε ότι αν η Μέι πετύχει να περάσει την τρέχουσα συμφωνία από το κοινοβούλιο, τότε το DUP θα "επανεξετάσει" τη συμφωνία 'εμπιστοσύνης και στήριξης' που έχει με το Συντηρητικό Κόμμα της Μέι.

Απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο «no Brexit» η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May


«Υπάρχουν φωνές στο κοινοβούλιο που θέλουν να σταματήσουν το Brexit. Για μένα δεν τίθεται θέμα “no Brexit”», τονίζει, εν τω μεταξύ, η May.
Απαντώντας σε ερωτήσεις ακροατών στο ραδιόφωνο του «BBC», η Βρετανίδα πρωθυπουργός τόνισε ότι η παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ δεν βρίσκεται στις επιλογές της.
«Θα αποχωρήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η ίδια, ερωτηθείσα αν θα παραιτηθεί αν απορριφθεί η συμφωνία για το Brexit, επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται στην ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Σύμφωνα με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, εάν η συμφωνία μπλοκαριστεί από το κοινοβούλιο, θα υπάρχει μεγαλύτερος διχασμός και αβεβαιότητα, ενώ προειδοποίησε ότι εάν επιστρέψει ηττημένη στην ΕΕ, το μπλοκ δεν θα προσφέρει περισσότερα στη Βρετανία.
«Πιστεύω ότι εάν ήταν να πάμε πάλι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να πούμε "λοιπόν, δεν άρεσε αυτή η συμφωνία, μπορούμε να έχουμε μια άλλη;"... δεν νομίζω ότι θα έρθουν και θα μας πουν θα σας δώσουμε μια καλύτερη συμφωνία», δήλωσε η May.
Η May δήλωσε ακόμη ότι η συμφωνία που διαπραγματεύτηκε με την ΕΕ είναι σύμφωνη με αυτό που ψήφισε ο λαός, τερματίζει την ελεύθερη κυκλοφορία, τη νομική δικαιοδοσία της ΕΕ, δίνει ξανά στη Βρετανία τον έλεγχο των χρημάτων της και προστατεύει τις θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ασφάλειά του.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού της Βρετανίας, δήλωσε ότι η Theresa May θα συνεργαστεί με την Ισπανία για το Brexit,  προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η Βρετανία έχει εργαστεί ανοιχτά και εποικοδομητικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το θέμα του Γιβραλτάρ και ότι θέλει να εξασφαλίσει μια καλή συμφωνία για το «σύνολο της βρετανικής οικογένειας».
Οι διαπραγματευτές της ΕΕ συναντήθηκαν σήμερα για να προσπαθήσουν να επιλύσουν το τελευταίο εμπόδιο της συμφωνίας για το Brexit πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής (25/11), αλλά οι επίμονες ενστάσεις της Ισπανίας έναντι του Γιβραλτάρ δείχνουν ότι το τελικό κείμενο ενδέχεται να μην είναι έτοιμο μέχρι την τελευταία στιγμή.
Η εκπρόσωπος της May δήλωσε ακόμη ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός είναι σίγουρη ότι οι βουλευτές θα στηρίξουν τη συμφωνία, καθώς θεωρεί ότι πρόκειται για μια καλή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε, πάντως, την πεποίθηση ότι όλα τα ανοικτά ερωτήματα σχετικά με τη συμφωνία για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα διευθετηθούν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την Κυριακή (25/11).
«Η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη που οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ηνωμένου Βασιλείου κατέληξαν σε συμφωνία όχι μόνο για τη συμφωνία εξόδου, αλλά και για την πολιτική διακήρυξη για τη μελλοντική σχέση», ανέφερε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Steffen Seibert.
«Τα υπόλοιπα ανοικτά ερωτήματα παραμένουν υπό διαπραγμάτευση», πρόσθεσε.
«Υποθέτουμε ότι μέχρι την Κυριακή θα έχουν διευθετηθεί όλα τα πιθανά ανοικτά θέματα», συνέχισε ο ίδιος.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έρχεται σε επαφή με όλους όσους εμπλέκονται στο ζήτημα του Γιβραλτάρ και της έχουμε εμπιστοσύνη ότι θα βρει λύση», κατέληξε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Συμφωνία ΕΕ- Βρετανίας για τη μελλοντική σχέση

Στην πολιτική διακήρυξη της μελλοντικής σχέσης ΕΕ - Βρετανίας μετά το Brexit, κατέληξαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Λονδίνο, με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Theresa May, να τονίζει στο βρετανικό κοινοβούλιο ότι πρόκειται για την «καλύτερη δυνατή συμφωνία για τη χώρα» και να εκφράζει τη βεβαιότητα ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής (25/11) θα υπάρξει η τελική έγκριση. 
Όπως δήλωσε χθες (22/11) ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, οι πολιτικοί ηγέτες της Βρετανίας και της ΕΕ συμφώνησαν στο κείμενο που θα καθορίζει τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών μετά το Brexit, προσθέτοντας ότι η συμφωνία υπόκειται τώρα στην έγκριση της Συνόδου Κορυφής του μπλοκ.
«Μόλις έστειλα στα 27 μέλη της ΕΕ το προσχέδιο της Πολιτικής Διακήρυξης για τη Μελλοντική Σχέση ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν με ενημέρωσε ότι έχει συμφωνηθεί σε επίπεδο διαπραγματευτών και επί της αρχής σε πολιτικό επίπεδο, υπόκειται σε έγκριση από τους ηγέτες», δήλωσε ο Tusk με ανάρτησή του στο Twitter, αναφερθείς στο κείμενο που συζήτησαν χθες η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker.



May: Η καλύτερη δυνατή συμφωνία για τη χώρα 


Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, μιλώντας χθες στο Κοινοβούλιο της χώρας της, υπερασπίστηκε τη συμφωνία με την ΕΕ για το Brexit με ιδιαίτερα θερμό τρόπο, τονίζοντας ότι είναι «η καλύτερη δυνατή για τη χώρα».
Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από βουλευτές της αντιπολίτευσης, η May υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία συμφωνία εξαιρετικά θετική τόσο για την ίδια τη Βρετανία όσο και για τους Ευρωπαίους πολίτες που ζουν στη Γηραιά Αλβιόνα αλλά και τους Βρετανούς που ζουν σε κράτη - μέλη της Ένωσης.
Υπογράμμισε, για μία ακόμη φορά, ότι με αυτή τη συμφωνία η Βρετανία ανακτά την κυριαρχία της σε μία σειρά θεμάτων, από την οικονομία έως την εξωτερική πολιτική, κάτι το οποίο ήταν και η βασική επιθυμία των Βρετανών πολιτών όταν ψήφισαν υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι συνομιλίες για το Brexit βρίσκονται σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη στιγμή και ότι θα καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για την ολοκλήρωσή τους μετά την έγκριση του πλαισίου για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ.
Η May δήλωσε ότι το προσχέδιο επιτρέπει στη Βρετανία να διαπραγματευτεί εμπορικές συμφωνίες κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, ενώ απέρριψε οποιαδήποτε σχέση μεταξύ της πρόσβασης στα ύδατα αλιείας και της πρόσβασης στις αγορές, προσθέτοντας ότι η εξέταση εναλλακτικών ρυθμίσεων για την αποφυγή σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία θα αρχίσει πριν την έξοδο της χώρας από το μπλοκ.
«Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται τώρα σε μια κρίσιμη στιγμή και όλες οι προσπάθειές μας πρέπει να επικεντρωθούν στη συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να φέρουμε αυτή τη διαδικασία σε ένα τελικό συμπέρασμα», ανέφερε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.
Όπως σημείωσε η May, η συμφωνία τερματίζει οριστικά την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών, τονίζοντας ότι αντ’ αυτού οι μετανάστες θα γίνονται δεκτοί με βάση τις δεξιότητές τους.
Σύμφωνα με την ίδια, με τη συμφωνία θα λήξει η δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Όπως συνέχισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, η συμφωνία θα δημιουργήσει μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι σε θέση να διαπραγματευτεί και να εφαρμόσει εμπορικές συμφωνίες.
Όσον αφορά την αλιεία, η May δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι ένα ανεξάρτητο παράκτιο κράτος και οι Βρετανοί αλιείς θα έχουν πρόσβαση σε μεγαλύτερο μερίδιο ψαριών στα βρετανικά ύδατα.
Η May δήλωσε ακόμη ότι το κείμενο επαναλαμβάνει επίσης την αποφασιστικότητα να διασφαλιστεί ότι δεν θα είναι απαραίτητη η λεγόμενη «δικλείδα ασφαλείας» (backstop) για τα ιρλανδικά σύνορα.
Η May τόνισε ακόμη ότι είναι σαφές ότι η κυριαρχία του Γιβραλτάρ πρέπει να προστατευθεί.
Νωρίτερα, η May είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους στην Downing Street ότι η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξαν στο κείμενο της διακήρυξης του Brexit, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018.
Η May δήλωσε ότι θα ενημερώσει αργότερα σήμερα το βρετανικό κοινοβούλιο.
«Η συμφωνία στην οποία έχουμε καταλήξει είναι μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Εναπόκειται τώρα στους 27 ηγέτες των άλλων κρατών μελών της ΕΕ να εξετάσουν αυτή τη συμφωνία τις επόμενες ημέρες έως την ειδική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Κυριακή», δήλωσε η May.
«Ο βρετανικός λαός θέλει αυτό το θέμα να κλείσει, θέλει μια καλή συμφωνία που να μας βάζει σε τροχιά για ένα καλύτερο μέλλον», δήλωσε η May.
«Αυτή η συμφωνία βρίσκεται μέσα στα χέρια μας και είμαι αποφασισμένη να την παραδώσω», πρόσθεσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.
Η May δήλωσε ακόμη ότι έχει μιλήσει με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Pedro Sanchez, και πρόσθεσε:
«Είμαι πεπεισμένη ότι την Κυριακή θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε με μια συμφωνία που θα αφορά όλη την οικογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένου του Γιβραλτάρ».
Παράλληλα, η May τόνισε ότι το σχέδιο συμφωνίας είναι μία «καλή συμφωνία» για τη χώρα.
«Είναι μία καλή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Εφαρμόζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος» του Ιουνίου 2016 για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, που προβλέπεται για τις 29 Μαρτίου 2019, δήλωσε η Bρετανίδα πρωθυπουργός, έπειτα από τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς της και πριν μεταβεί στο κοινοβούλιο.
Νωρίτερα, αξιωματούχος της ΕΕ είχε δηλώσει στο «Reuters» ότι οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Μ. Βρετανίας για το Brexit συμφώνησαν στη διακήρυξη της μελλοντικής σχέσης των δύο πλευρών.
Το σχέδιο δήλωσης θα εξεταστεί τώρα από τους απεσταλμένους των υπόλοιπων 27 κρατών της ΕΕ, που συνέρχονται στις Βρυξέλλες σήμερα Πέμπτη.
Παρά τις εξαιρετικές διαφωνίες σχετικά με το Γιβραλτάρ, οι δύο πλευρές ελπίζουν να ολοκληρώσουν έγκαιρα το κείμενο της συμφωνίας στη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής την Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2018.

Αντιμέτωπη με καταιγισμό πυρών η May στο κοινοβούλιο 

Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις στο βρετανικό κοινοβούλιο για το προσχέδιο της πολιτικής διακήρυξης της μελλοντικής σχέσης ΕΕ - Βρετανίας μετά το Brexit, στο οποίο κατέληξαν σήμερα το Λονδίνο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η May δέχτηκε καταιγισμό πυρών από βουλευτές που εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στο προσχέδιο, μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός Brexit, Dominic Raab, και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Boris Johnson, κάνοντας λόγο για «παράδοση» της χώρας. 
Επίθεση στη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Theresa May, για τη συμφωνία για το Brexit, εξαπέλυσε ο ηγέτης των Βρετανών Εργατικών, Jeremy Corbyn
«Αυτές οι 26 σελίδες είναι η απόδειξη της αποτυχίας των αδέξιων διαπραγματεύσεων των Συντηρητικών. 
Οι επιπλέον 19 σελίδες δεν άλλαξαν τίποτα» δήλωσε ο Corbyn, τονίζοντας ότι η συμφωνία δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που έχει θέσει το κόμμα του προκειμένου να την υπερψηφίσει. 
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, το σχέδιο «αντιπροσωπεύει τη χειρότερη συμφωνία όλων των εποχών».
«Δεν υπάρχει καμία αναφορά στους κανόνες που θα συνεχίσουν να ισχύουν και καμία σιγουριά για το μέλλον», πρόσθεσε ο ηγέτης των Εργατικών. 
«Τίποτα σε αυτήν την πολιτική διακήρυξη δεν αλλάζει τη σκληρή πραγματικότητα της συμφωνίας απόσυρσης, η οποία δίνει στην ΕΕ ένα συνεχές βέτο για τη μονομερή δυνατότητα ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου να προχωρά σε εμπορικές συναλλαγές ή να ανακτήσει τον έλεγχο των νόμων μας», δήλωσε ο Boris Johnson.
«Θα πρέπει αμέσως να πετάξουμε στα σκουπίδια το backstop (σ.σ. δικλείδα ασφαλείας για τα ιρλανδικά σύνορα), στο οποίο θα βασιστεί η μελλοντική οικονομική εταιρική σχέση», πρόσθεσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.
«Ο κύριος λόγος που ο κόσμος ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε. ήταν για να αποκτήσουμε ξανά το δημοκρατικό έλεγχο στους νόμους μας.
Δεν αποτελεί λυπηρή και αναπόφευκτη πραγματικότητα ότι η συμφωνία αυτή παραχωρεί ακόμη περισσότερο έλεγχο;», αναρωτήθηκε από την πλευρά του ο Dominic Raab, ο οποίος ήταν υπουργός Brexit μέχρι την περασμένη εβδομάδα.
Ο Jeffrey Donaldson, μέλος του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Ιρλανδίας (DUP), δήλωσε:
«Υπάρχουν εναλλακτικές ρυθμίσεις που μπορούν να τεθούν σε ισχύ χωρίς να είναι αναγκαίο το backstop.
Αν θέλει να έχει την υποστήριξη του κόμματός μου για τη συμφωνία απόσυρσης, τότε πρέπει να βρούμε το τέλος του backstop και την εφαρμογή αυτών των εναλλακτικών ρυθμίσεων».
Η συντηρητική βουλευτής Andrea Jenkyns έγραψε στο Twitter:
«Ο βρετανικός λαός δεν είναι ηλίθιος. Θα υπάρξουν αντιδράσεις εάν προβούμε σε μια τέτοια συμφωνία».
«Όλα όσα ήθελε η ΕΕ από τις διαπραγματεύσεις κατέληξαν στη Συμφωνία Απόσυρσης - η οποία είναι μια νομικά εκτελεστή διεθνής συνθήκη», δήλωσε από την πλευρά της η συντηρητικός βουλευτής Priti Patel.
«Γι’ αυτό και θα παραμείνουμε στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ, θα παραμείνουμε υποκείμενοι στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, θα θέσουμε σε κίνδυνο την Ένωσή μας και θα επιτρέψουμε στην ΕΕ να ασκήσει βέτο σχετικά με το πότε θα μπορέσουμε να εγκαταλείψουμε το backstop.
Όλα όσα θέλησε το Ηνωμένο Βασίλειο τέθηκαν σε μια μη εφαρμόσιμη, χωρίς νόημα διακήρυξη.
Και μας κοστίζει 39 δισεκατομμύρια λίρες.
Αυτή είναι μια δαπανηρή παράδοση από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου», πρόσθεσε η Patel.
«Δεν είναι συμφωνία, είναι παράδοση», δήλωσε ο συντηρητικός βουλευτής Ranil Jayawardena.
«Η πρόταση της πρωθυπουργού είναι τελικά τοξική για τη δημοκρατία μας και οι προτάσεις της για τη μελλοντική σχέση καθιστούν τη Συμφωνία Απόσυρσης ακόμη πιο τοξική», έγραψε ο συντηρητικός βουλευτής Marcus Fysh στο Twitter.
Από την πλευρά της, η συντηρητική βουλευτής Sheryll Murray έκανε λόγο για «προδοσία του Brexit».
«Δυστυχώς το μεγαλύτερο λάθος από τον Ιούνιο του 2016 ήταν να καταστήσουμε ανθρώπους που δεν πίστευαν στο Brexit υπεύθυνους για την παράδοση του Brexit.
Με μεγάλη θλίψη δεν πιστεύω ότι αυτό που προσφέρεται είναι συμβατό με αυτό που ψήφισαν οι πολίτες.
Αυτή είναι μια μαύρη μέρα για τη χώρα μας», έγραψε ο συντηρητικός βουλευτής Conor Burns στο Twitter.

Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο

Το κείμενο αυτό, το οποίο θα επισυναφθεί στη συνθήκη αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, «θέτει τις παραμέτρους μίας σύμπραξης φιλόδοξης, ευρείας, εις βάθος και ευέλικτης» στους τομείς του εμπορίου, της εξωτερικής πολιτικής, της άμυνας και ασφάλειας», σύμφωνα με το 26σέλιδο κείμενο.
Πρόκειται για ένα κείμενο που δεν θα έχει νομική ισχύ, αλλά αποφασιστικής σημασίας πολιτική αξία, για τον προσδιορισμό του πλαισίου των νέων διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν μετά το Brexit, στις 29 Μαρτίου 2019.
Σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας, οι δύο πλευρές αναμένουν να έχουν «μία εμπορική σχέση σε αγαθά που θα είναι όσο το δυνατόν πιο στενή, με σκοπό να διευκολυνθεί το νόμιμο εμπόριο».
Τόσο η ΕΕ όσο και η Βρετανία «πρέπει να έχουν στόχο να εκπληρώσουν ένα επίπεδο απελευθέρωσης στο εμπόριο και στις υπηρεσίες, ακόμη περαιτέρω από τις δεσμεύσεις των πλευρών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ)», συνεχίζει το προσχέδιο.
Στο έγγραφο, το οποίο εστάλη στις χώρες μέλη, οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών συμφώνησαν επίσης ότι η μεταβατική περίοδος μετά το Brexit μπορεί να παραταθεί μέχρι και για δύο χρόνια μετά το τέλος του 2020, την προβλεπόμενη αρχικά ημερομηνία από την συνθήκη αποχώρησης.
Κατά την διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να εφαρμόζει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να δίνει την οικονομική του συμβολή.

Η Ισπανία προειδοποιεί ότι θα καταψηφίσει το σχέδιο της συμφωνίας λόγω Γιβραλτάρ

Με καταψήφιση του προσχεδίου της συμφωνίας για το Brexit προειδοποιεί η Ισπανία, λόγω της έλλειψης σαφήνειας για το Γιβραλτάρ, όπως μεταδίδει το «Reuters», επικαλούμενο ισπανική διπλωματική πηγή.
Σύμφωνα με το «Reuters», η Ισπανία θέλει να γίνει σαφές στο σχέδιο συμφωνίας για το Brexit ότι οι αποφάσεις για το Γιβραλτάρ θα πρέπει να συμφωνηθούν σε διμερή βάση ανάμεσα στην Μαδρίτη και στο Λονδίνο, εξήγησε η ισπανική διπλωματική πηγή.
«Μένει να επιλυθούν τα θέματα του Γιβραλτάρ και της αλιείας», είχε δηλώσει νωρίτερα στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχινάς, μετά την επίτευξη συμφωνίας για το κείμενο της πολιτικής διακήρυξης σχετικά με την μελλοντική σχέση ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου.
«Εναπόκειται στα κράτη μέλη (της ΕΕ) να εργασθούν και να φθάσουν στην επικύρωση» της συμφωνίας, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ξεχωριστή διακήρυξη για το Γιβραλτάρ θα εγκρίνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την Κυριακή (25/11)

Την ίδια ώρα, διπλωματικές πηγές της ΕΕ ανέφεραν στο «Reuters» ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής (25/11), οι 27 ηγέτες στοχεύουν να εγκρίνουν μια ξεχωριστή διακήρυξη για την αλιεία, τα περιβαλλοντικά πρότυπα και το Γιβραλτάρ, τρία ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Η ξεχωριστή διακήρυξη θα είναι δήλωση μόνο των 27 κρατών μελών της ΕΕ και δεν θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τη Βρετανία, πρόσθεσαν οι πηγές.

Γιβραλτάρ: Είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε αποτέλεσμα στις συνομιλίες για το Brexit

Το Γιβραλτάρ είναι έτοιμο για οποιοδήποτε πιθανό αποτέλεσμα στις συνομιλίες για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο ανώτερος υπουργός της χερσονήσου, Fabian Picardo, μετά την επίτευξη συμφωνίας για την πολιτική διακήρυξη της μελλοντικής σχέσης ΕΕ - Βρετανίας μετά το Brexit.
O Picardo τόνισε ακόμη ότι το Γιβραλτάρ θα αποτελέσει μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας για το Brexit.
Το ζήτημα του Γιβραλτάρ παραμένει ανεπίλυτο ανάμεσα στις δύο πλευρές, με το κύριο ερώτημα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Κυριακή (25/11) είναι το αίτημα της Ισπανίας να λάβει διαβεβαιώσεις για το υπό αμφισβήτηση έδαφος της.
Η Ισπανία θέλει να διευκρινιστεί στο κείμενο της πρότασης ότι οι αποφάσεις σχετικά με το Γιβραλτάρ θα πρέπει να λαμβάνοντας διμερώς μεταξύ Ισπανίας και Βρετανίας.

Πιέσεις σε στερλίνα και μετοχές 

Η στερλίνα σημείωσε χθες άλμα άνω του 1% έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση της προσωρινής συμφωνίας ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ για τη σχέση τους μετά το Brexit.
Ωστόσο, σήμερα καταγράφει πτωτικές τάσεις, ελλείψει συμφωνίας για το Γιβραλτάρ, υποχωρώντας κατά 0,5% έναντι του δολαρίου, στο 1,2815 δολ. 



Πρώτη ενημέρωση 12:24:00, Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης