Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ζακοντίνος (Οικονομολόγος): Μηδενί δίκην δικάσεις, πριν αμφοίν μύθον ακούσεις και το ΛΕΠΕΤΕ της Εθνικής

tags :
Ζακοντίνος (Οικονομολόγος): Μηδενί δίκην δικάσεις, πριν αμφοίν μύθον ακούσεις και το ΛΕΠΕΤΕ της Εθνικής
Άρθρο του Δημήτρη Ζακοντίνου οικονομολόγου για το ΛΕΠΕΤΕ
Σχετικά με το θέμα του Λογαριασμού Επικούρησης των υπαλλήλων της ΕΤΕ Α.Ε. (ΛΕΠΕΤΕ) που φιλοξενείται τακτικά στην ιστοσελίδα σας και για ενημέρωσή δική σας αλλά και των αναγνωστών παραθέτουμε περιληπτικά στοιχεία μετά από μικρή έρευνά μας.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ - ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

1.Υπεβλήθει τον Ιανουάριο 2018 μηνυτήρια  αναφορά κατά παντός υπευθύνου για την περικοπή της επικούρησης από τον σύλλογο συνταξιούχων ΕΤΕ  πράγμα που εξ όσων έχουμε πληροφορηθεί, κατέληξε στην παραγγελία δίωξης κατά  των νομίμων εκπροσώπων της ΕΤΕ Α.Ε.
2.Η πρόταση για μεταφορά της υποχρέωσής της τράπεζας στο κρατικό ετεαεπ θα επιβαρύνει τον Κρατικό προυπολογισμό με αρκετές δεκάδες εκατ. ενώ από την άλλη πλευρά το  κράτος θα στερηθεί έσοδα που θα προέρχονταν από  την φορολόγηση της εισπραττόμενης επικούρησης, που ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 30% του λαμβανομένου ποσού. ( δηλ απώλεια  κρατικών εσόδων δεκάδων εκ.)
3. Η ΕΤΕ χρησιμοποιώντας κάποιους στην κυριολεξία λεκτικούς ακροβατισμούς προσπαθεί να πείσει  ότι ο λεπετε ανήκει στο κρατικό σύστημα ασφάλισης.
 Ωστόσο σαφώς παραβλέπεται εκ μέρους της ότι:
α.δεν τηρήθηκε καμμία από τις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες ίδρυσης ταμείου.
β. ο ΛΕΠΕΤΕ  δεν αναφέρθηκε ποτέ σε ΦΕΚ.
γ. με πρωτοβουλία της διοίκησής της ΕΤΕ το 1995 τεκμηριώθηκε η αυτονομία του και εξαιρέθηκε από τον νόμο 2084/92.
δ. δεν κατατέθηκαν ουδέποτε εισφορές για την επικούρηση υπαλλήλων της ΕΤΕ σε οργανισμό εποπτευόμενο  από το κράτος.
ε. Η αρμόδια διεύθυνση επικουρικών συντάξεων του Υπουργείου Εργασίας σε έγγραφό της  το 2016 δηλώνει ότι δεν εποπτεύει τον ΛΕΠΕΤΕ παρά μόνο Ν.Π.Δ.Δ. ενώ υφίσταται και ανάλογη δήλωση το 2009 στο Ελληνικό Κοινοβούλιο του τότε Υπουργού εργασίας.
στ. τις  κατατιθέμενες εισφορές στον λεπετε τις διαχειρίζετο  κατά το δοκούν η διοίκηση της ΕΤΕ και ενδεχομένως να τεθεί θέμα και να εξετασθεί αν τηρήθηκε επακριβώς το ειδικό καταστατικό του Λογαριασμού στις περιπτώσεις των από το 1996 εθελουσιών εξόδων του προσωπικού της, όπως επίσης να  χρήζει και διερεύνησης εκτός από την αναφορά του περιοδικού "οικονομοτεχνική Τραπεζική Επιθεώρηση- τευχος 365 " ως προς τον τρόπο χρησιμοποίησης των διαθεσίμων και η τοποθέτηση επώνυμων σχολιαστών σε τηλεοπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας περί "διασπάθισης" και "υπεξαίρεσης".
4.Τεκμαίρεται λοιπόν ότι η μέριμνα του Κράτους για τους συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας εξαντλείται στην παροχή κύριας σύνταξης που παρέχεται από τον ΕΦΚΑ & ότι ο ΛΕΠΕΤΕ ΔΕΝ ανήκει στο Δημόσιο σύστημα Κοινωνικής ασφάλισης, πράγμα που αποδέχεται εκτός του Ελληνικού Κράτους, των Ελλήνων νομικών και  η Ευρωπαική Ενωση που δια του Επιτρόπου Οικονομικών υποθέσεων κου Pierre Moscovici απάντησε σε ερώτηση του Έλληνα Ευρωβουλευτή κου Κεφαλογιάννη:  " Το ζήτημα του Λογαριασμού Επικούρησης αφορά Ιδιωτική ρύθμιση μεταξύ της ΕΤΕ Ανωνύμου Εταιρίας και των υπαλλήλων της και όχι Δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης".
5.Βεβαίως  η ΕΤΕ αποφεύγει την αναφορά στο άρθρο 9 του ειδικού καταστατικού - σύμβασης ΛΕΠΕΤΕ στο οποίο αναφέρεται σαφώς το ύψος των " ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ" το οποίο έπαψε να τηρεί  από τον 12/2017, ενώ αποδέχεται το άρθρο 5 της ίδιας σύμβασης που αναφέρεται στις καθορισμένες εισφορές. ( τήρηση σύμβασης a la carte)
6.Χαρακτηριστικό σημείο για την δημιουργία του προβλήματος  απετέλεσε η παράβλεψη των διοικήσεων να εφαρμόσουν τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα & εντάξουν τον λεπετε ως πρόγραμμα " καθορισμένων παροχών¨στον ισολογισμό της τράπεζας  κάνοντας και τις απαραίτητες προβλέψεις που βέβαια θα αποτυπώνονταν σε παρούσα αξία που σημαίνει περίπου το 1/8 του υπολογισμού της δαπάνης.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:

Η ΕΤΕ Α.Ε. βρίσκεται σε δικαστική διένεξη με το πρώην προσωπικό της με αποκλειστική ευθύνη των σημερινών διοικούντων, οι οποίοι έπαψαν να τηρούν το από το 1949 καταστατικό - σύμβαση μεταξύ Τράπεζας και εργαζομένων.
Μάλλον δεν έλαβαν υπόψη τους το σκεπτικό των προηγούμενων από το 1949 διοικήσεων για την ίδρυση του λογαριασμού επικούρησης, που εδράζετο στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ επιχείρησης και εργαζομένων αφοσιωμένων στο ίδρυμα.
Τα ανωτέρω αποτελούν χαρακτηριστικό μιας Τραπεζικής οντότητας, μιας επιχείρησης εντάσεως προσφοράς υπηρεσιών, που το μόνο που  μπορεί να προβάλει είναι η αξιοπιστία που  εμπνέει  στην πελατεία της.
Αντίθετα  μη επιλύοντας το πρόβλημα και παρατείνοντας την εκκρεμότητα, συρόμενη η  τράπεζα εδώ και ένα χρόνο στις δικαστικές αίθουσες  αντιμετωπίζει μέγα  κίνδυνο να προκληθεί πλήγμα στην αξιοπιστία της  & είναι θέμα χρόνου αυτή η διαμάχη  να περάσει σε μεγαλύτερη διάσταση τα σύνορα της χώρας, προκαλώντας όλο το Ευρωπαικό Τραπεζικό σύστημα που θεωρεί κάτι σαν "Ιερή αγελάδα" την Ιδιωτική Ασφάλιση και που πάνω εκεί στηρίζει την κερδοφορία του.
Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ οι Ευρωπαικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί  παρουσιάζουν την τράπεζα ως υγιή επιχείρηση με υπερεπάρκεια Κεφαλαίων (2018/ CET1 16,48%) και που ανακοινώνονται στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο ( Ιούνιος 2018) την ίδια σχεδόν στιγμή η αντιπαράθεση της  στις δικαστικές αίθουσες με το π. προσωπικό της τροφοδοτεί συνεχώς τις φήμες, για  αδυναμία στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της.
Η Τακτική αυτή μόνο δυσμενείς επιπτώσεις μπορεί να επιφέρει για την Τράπεζα όπως: την απώλεια καταθέσεων αλλά και αγοράς τραπεζοασφαλιστικών προιόντων. πχ. " προσθετω"- σύνταξη από την Εθνική κλπ.κλπ..
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει θεσμός που θα αποκαταστήσει άμεσα την αρχή του Διεθνούς Δικαίου "PACTA SUNT SERVANDA".

Δημήτρης Ζακοντίνος
οικονομολόγος
MSc Στρατηγικές & Αμυντικές Σπουδές
τ. Αντιπρόεδρος Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης