Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κατρούγκαλος: Καταρρέει η ρητορική της ΝΔ περί 4ου μνημονίου – Κανένα δυσμενές μέτρο στον προϋπολογισμό

Κατρούγκαλος: Καταρρέει η ρητορική της ΝΔ περί 4ου μνημονίου – Κανένα δυσμενές μέτρο στον προϋπολογισμό
Εκβιασμός του ΔΝΤ οι περικοπές στις συντάξεις που τον αποκρούσαμε στην πράξη υποστήριξε ο κ.Κατρούγκαλος
Την θέση ότι καταρρέει η ρητορική της ΝΔ περί τέταρτου μνημονίου διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2019 στη Βουλή.
Σε δηλώσεις του στο Κόκκινο ο κ.Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι αυτός ο προϋπολογισμός δεν έχει για πρώτη φορά τα τελευταία 8 μαύρα χρόνια της κρίσης ούτε μια περικοπή.
«Δεν έχει κανένα δυσμενές μέτρο ενώ αντίθετα έχει μία σειρά από πολύ θετικά μέτρα για όλο τον κόσμο» τόνισε ο κ.Κατρούγκαλος, ο οποίος ρωτήθηκε και για τη στάση της ΝΔ όσον αφορά τη μη περικοπή των συντάξεων.
«Το σημαντικότερο, ακόμα και αυτό που δεν έχει πει φανερά, είναι ότι πρόκειται να μειώσει σημαντικά εκ νέου τις συντάξεις γιατί δεν είναι δυνατόν να μειώνεις κατά 20% όπως λέει ότι θα κάνει τις εισφορές και ταυτόχρονα να έχεις χρήματα για να πληρώνεις τις συντάξεις.
Το στίγμα της ΝΔ είναι ένα κλασικά νεοφιλελεύθερο σχήμα που πιστεύει ότι μπορούμε με τη μείωση των κοινωνικών δαπανών, του κοινωνικού κράτους να έχουμε ανάπτυξη.
Έχει φανεί στην Ευρώπη ότι αυτό καταλήγει στο ακριβώς αντίθετο» υπογράμμισε ο κ.Κατρούγκαλος, επισημαίνοντας πως «οι περικοπές των συντάξεων δεν ήταν τμήμα του ασφαλιστικού νόμου».
«Ο ασφαλιστικός νόμος είχε ισορροπήσει το ασφαλιστικό σύστημα χωρίς να περικόψει τις συντάξεις, διατηρώντας την προσωπική διαφορά για πάντα.
Ένα χρόνο μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου, το 2017, ήρθε ένας εκβιασμός από το ΔΝΤ που με τη δική του λογική και αμφισβητώντας τα νούμερα τα οποία εμείς είχαμε παρουσιάσει και την προφανή πρόοδο που είχε παρουσιαστεί όχι μόνο στον τομέα του ασφαλιστικού αλλά και στον τομέα της οικονομίας, απαίτησε να γίνει η περικοπή αυτή από 1/1/2019.
Οι Ευρωπαίοι που εκείνη την περίοδο ήθελαν οπωσδήποτε το ΔΝΤ δεν απέκρουσαν  τον εκβιασμό αυτόν.
Αυτόν τον εκβιασμό τον αποκρούσαμε στην πράξη ακριβώς γιατί αποδείξαμε ότι και διαρθρωτικά δεν χρειαζόταν, μια που ο ασφαλιστικός νόμος με τις αναλογιστικές μελέτες που τον συνόδευαν δεν απαιτούσε παρόμοιες περικοπές και ούτε και δημοσιονομικά εφόσον τα οικονομικά μεγέθη είναι αυτά που είναι» είπε ο κ.Κατρούγκαλος, αναφέροντας πως η περικοπή των συντάξεων δεν περιλαμβανόταν στο ασφαλιστικό σύστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης