Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γεωργιάδης (ΥΠΟΙΚ Κύπρου): Επωφελής κίνηση το deal Ελληνικής - Συνεργατικής - Απετράπη το «κούρεμα» καταθέσεων

Γεωργιάδης (ΥΠΟΙΚ Κύπρου): Επωφελής κίνηση το deal Ελληνικής - Συνεργατικής - Απετράπη το «κούρεμα» καταθέσεων
Όσον αφορά την απόφαση για παραχώρηση δωρεάν μετοχών 25%, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι λήφθηκε από το υπουργικό συμβούλιο απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της επιτροπής
Ο διαχωρισμός της Συνεργατικής, μέσα από την αποδοχή της πρότασης από την Ελληνική Τράπεζα, δεν ήταν αρνητική εξέλιξη, ούτε λύση ανάγκης, ανέφερε ο υπουργός Oικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής.
«Ήταν κίνηση πολιτικά δύσκολη αλλά επωφελής, που διασφάλισε την εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα.
Και να υπήρχε και διαφορετική άποψη, ήταν η κίνηση που προέκριναν οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές», τόνισε ο Χ. Γεωργιάδης σύμφωνα με το Stockwatch.
«Ήταν κίνηση που μας επιτρέπει να έχουμε στη χώρα μας τραπεζικά ιδρύματα που θα στηρίζονται σε στερεά θεμέλια και θα είναι απαλλαγμένα από τις παθογένειες και τα λάθη του παρελθόντος, όπως ακριβώς είχα δηλώσει δημοσίως, εκ μέρους της κυβέρνησης, στις 15 Ιουνίου, αμέσως μετά τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου», ανέφερε.
Σημείωσε ότι η κρατική ενίσχυση το 2013 στο Συνεργατισμό απέτρεψε κούρεμα καταθέσεων και στη ΣΚΤ.
Ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος ανέγνωσε ένα δισέλιδο σημείωμα στην αρχή, είπε ότι «ήταν μια πολιτική απόφαση σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών την οποία ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας φρόντισε να διασφαλίσει», ανέφερε.
Μέχρι τότε ο Συνεργατισμός λειτουργούσε με αρνητικά κεφάλαια άρα η κρατική ενίσχυση έκλεισε μια τρύπα, ένα έλλειμμα, επεσήμανε.
«Το ερώτημα που τίθεται δεν είναι γιατί κατέρρευσε ο Συνεργατισμός. Το ερώτημα είναι πώς άντεξε και να λειτουργεί και να διαχειρίζεται τις καταθέσεις του κόσμου μέχρι το 2013. Δεν ήταν καν οργανισμός. Ήταν ένα χαλαρό δίκτυο ΣΠΙ που λειτουργούσε χωρίς αξιόπιστες διαδικασίες, δίνονταν δάνεια αλόγιστα και στους διευθυντές», ανέφερε.
Από το 2002 μέχρι το 2012 τα δάνεια από €4,5 δισ. έφθασαν στα €14 δισ., σημείωσε. Συνεχίζοντας είπε ότι το χειρότερο είναι ότι κανείς δεν παρακολουθούσε εάν αυτά τα δάνεια εξυπηρετούνταν ή όχι.
«Κατ’ ακρίβεια, εάν υπήρχε επαρκής εξασφάλιση από κάποιο ακίνητο, εάν υπήρχε κάποια υποθήκη, το δάνειο θεωρείτο πάντοτε εξυπηρετούμενο, έστω και εάν δεν είχε πληρωθεί ποτέ ούτε και ένα ευρώ.
Όπως λέχθηκε στην επιτροπή σας, η έννοια του μη-εξυπηρετούμενου δανείου ήταν άγνωστη.
Ο διαγνωστικός έλεγχος που διεξήχθη το 2012/13 απεκάλυψε τα προβλήματα που ως τότε, κάποιοι έκρυβαν κάτω από το χαλί», ανέφερε.
 
Απόφαση του υπουργικού συμβουλίου το 25%

Όσον αφορά την απόφαση για παραχώρηση δωρεάν μετοχών 25%, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι λήφθηκε από το υπουργικό συμβούλιο απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της επιτροπής.
«Ήταν μια απόφαση που η κυβέρνηση πίστεψε σε αυτήν, γιατί θα επέτρεπε τη γρήγορη υλοποίηση των δεσμεύσεων που είχαμε αναλάβει. Το υπουργικό ήθελε να επισπεύσει την έξοδο του κράτους, ήθελε να δώσει πρόσβαση στη συνεργατική σε κεφάλαια, μέσω του ΧΑΚ, συνεπώς η απόφαση του υπουργικού για δωρεάν παραχώρηση του 25% επιτύγχανε τον στόχο της ευρείας διασποράς των μετοχών, για να μπορεί μια εταιρεία να ενταχθεί στην κύρια αγορά του χρηματιστηρίου».
«Έτσι θα αντλούσε κεφάλαια. Έτσι μέχρι το 2018 θα επιτυγχανόταν έκδοση καινούριου κεφαλαίου (όπως προέβλεπε η δέσμευση μας) και ακολούθως νέες εκδόσεις μέσω του ΧΑΚ θα γινόταν το 2019. Αυτό θα οδηγούσε σε σταδιακή συρρίκνωση του ποσοστού του κράτους», είπε ο υπουργός οικονομικών.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης