Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σταθάκης: Η Ρεβυθούσα πολύτιμο πετράδι στο στέμμα του ενεργειακού συστήματος

tags :
Σταθάκης: Η Ρεβυθούσα πολύτιμο πετράδι στο στέμμα του ενεργειακού συστήματος
H ενίσχυση του στρατηγικού ρόλου της Ρεβυθούσας έρχεται σε μία φάση ενεργειακού σχηματισμού της χώρας σύμφωνα με τον υπουργό
Εμβληματικό έργο, χαρακτήρισε ο υπουργός Ενέργειας Γ.Σταθάκης την ολοκλήρωση της τρίτης δεξαμενής στον τερματικό σταθμό LNG του ΔΕΣΦΑ, κατά την τελετή εγκαινίων της εγκατάστασης που έγινε πριν από λίγες ώρες.
Όπως πρόσθεσε, το έργο που εγκαινιάζεται σήμερα αποτελεί μέρος της μετατροπής της Ελλάδας σε ένα προνομιακό hub στην ευρύτερη περιοχή, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην υπό διαμόρφωση αγορά του φυσικού αερίου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια. «Η Ρεβυθούσα αποτελεί το πολύτιμο πετράδι στο στέμμα του ενεργειακού συστήματος», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ Σταθάκης επισήμανε επίσης πως η ολοκλήρωση της τρίτης δεξαμενής συμπίπτει με την αλλαγή σελίδας του ΔΕΣΦΑ, με την είσοδο της κοινοπραξίας των Snam, Fluxys και Enegas στο μετοχικό της κεφάλαιο. Η είσοδος αυτή, όπως τόνισε, μεταβάλλει την αναπτυξιακή προοπτική του ΔΕΣΦΑ. «Θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε ο ΔΕΣΦΑ να μπει στο κλαμπ των μεγάλων Ευρωπαίων διαχειριστών», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η ενίσχυση του στρατηγικού ρόλου της Ρεβυθούσας έρχεται σε μία φάση ενεργειακού σχηματισμού της χώρας, με σκοπό την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει για την ενέργεια και το κλίμα για τα επόμενα 15 χρόνια, έχοντας προσυπογράψει τους στόχους της Ε.Ε. για το 2030.
Με τη δημοσίευση του Εθνικού Σχεδίου για το Κλίμα, όπως συμπλήρωσε ο κ. Σταθάκης, το φυσικό αέριο αποκτά έναν ευδιάκριτο ρόλο, καθώς θα αποτελέσει το κατεξοχήν πεδίο που θα επεκτείνει το ειδικό του βάρος στο ενεργειακό μίγμα, παίρνοντας τη θέση του λιγνίτη.
Σε αυτό το πλαίσιο, η στρατηγική της κυβέρνησης είναι η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, με επιπρόσθετα μέτρα στα οποία θα προχωρήσει και σε αποεπενδύσεις από κρατικές εταιρείες στο εμπορικό τους τμήμα.
Οι υποδομές θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο και τα δίκτυα θα επεκταθούν σε 18 πόλεις.
Ο τρίτος άξονας της κυβερνητικής είναι οι διεθνείς διασυνδέσεις, μεταξύ άλλων με την επικείμενη προκήρυξη του αγωγού IGB και τη =ν προώθηση της διασύνδεση με τη FYROM.
Για ένα μεγάλο ενεργειακό κεφάλαιο που ξεκινάει για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, μίλησε ο Σωτήριος Νίκας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ. Μοναδικό στη βαλκανική το τερματικό Ρεβυθούσας και ένα από τα 13 τέρμιναλ στην Ευρώπη.
Η ύπαρξή του συνέβαλε καθοριστικά στην απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, ενώ προσφέρει οικονομική στήριξη στις τοπικές κοινωνίες της περιοχή.
Όπως συμπλήρωσε ο κ. Νίκας, η τρίτη δεξαμενή κόστισε 143 εκατ., με το 75% να καλύπτεται από ΕΣΠΑ, ενώ το υπόλοιπο ποσό με δάνειο από την ΕΤΕπ και ίδια κεφάλαια του ΔΕΣΦΑ.
Όπως τόνισε, με την προσθήκη της ο συνολικός χώρος του τέρμιναλ αυξάνεται από 130.000 στα 225.000 κυβικά μέτρα.
Σύμφωνα με τον κ. Νίκα, τις επόμενες ημέρες η δεξαμενή θα πληρωθεί με αέριο, για να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία. Η εμπορική λειτουργία θα μπει σε 20 ημέρες από σήμερα.
Με την αναβάθμιση, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του ΔΕΣΦΑ, καθίσταται δυνατή η υλοποίηση του εξαγωγικού χαρακτήρα του ΔΕΣΦΑ, καθώς από τα 7 δισ. φυσικού αερίου ου είναι η δυναμικότητά του, τα 2 δισ. επαρκούν για την εσωτερική αγορά, ενώ τα 5 δισ. κατευθύνονται για τα Βαλκάνια και την Ουκρανία.
Γι’ αυτό τον σκοπό, θα αξιοποιηθεί ο IGB και o «κάθετος διάδρομος». Επίσης, θα δώσει τη δυνατότητα εισόδου LNG από τις ΗΠΑ, και ενδεχομένως στο μέλλον, από το Ισραήλ ή την Κύπρο.
Σύμφωνα με τον κ. Νίκα, η δεύτερη αναβάθμιση περιλαμβάνει επίσης την εγκατάσταση ειδικού κρυογενικού εξοπλισμού, που ενίσχυσε τη δυναμικότητα αεριοποίησης, και την αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων, ώστε να μπορεί να υποδεχθεί τα μεγαλύτερα πλοία, καλύπτοντας έτσι το 90% του υφιστάμενου στόλου φορτηγών.
Με βάση τον πρόεδρο του ΔΕΣΦΑ, με το έργο αυτό δεν τελειώνει η αναβάθμιση των υποδομών του ΔΕΣΦΑ, αφού σύντομα θα γίνει η εγκατάσταση χώρου μεταφόρτωσης βυτίων με LNG, καθώς και μικρών πλοίων ανεφοδιασμού με υγροποιημένο φυσικό αέριο. Έτσι, ο ΔΕΣΦΑ θα εισέλθει στο LNG μικρής κλίμακας (sLNG).

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης