Τελευταία Νέα
Διεθνή

Praet: Υπό πίεση οι ιταλικές τράπεζες – Η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη ομαλοποιείται

Praet: Υπό πίεση οι ιταλικές τράπεζες – Η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη ομαλοποιείται
Υπό πίεση οι ιταλικές τράπεζες, υπογραμμίζει ο Peter Praet 
Οι ιταλικές τράπεζες αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση από τη νομισματική σύσφιξη και το αισθητά υψηλότερο κόστος δανεισμού, παράγοντες που θα εξασθενήσουν την ώθηση από τις αυξημένες κυβερνητικές δαπάνες, υπογράμμισε ο Peter Praet, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», σημείωσε πως οι τωρινοί χρηματοδοτικοί όροι της Ιταλίας είναι υπερβολικά περιορισμένοι για μια χώρα με χαμηλή ανάπτυξη και χαμηλό πληθωρισμό.
«Η Ιταλία χρειάζεται μεταρρυθμίσεις από πλευράς προσφοράς για τη βελτίωση της παραγωγικότητας», είπε, ενώ, απαντώντας στην ερώτηση για το αν χρειαστεί να παρέμβει η ΕΚΤ, εκτίμησε:
«Διεξάγουμε νομισματική πολιτική όχι για μεμονωμένες χώρες, αλλά για ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.
Η Ιταλία είναι μια μεγάλη οικονομία, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει πραγματικές επιπτώσεις σε άλλες χώρες.
Οι συνθήκες χρηματοδότησης στην Ευρωζώνη, στο σύνολό τους, παραμένουν πολύ καλές. Επομένως, η αξιολόγηση της νομισματικής πολιτικής μας παραμένει αμετάβλητη προς το παρόν».
Σε ό,τι αφορά στην οικονομία του νομισματικού μπλοκ, ανέφερε πως η ανάπτυξη «εξομαλύνεται».
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήταν εξαιρετικά υψηλή τα τελευταία δύο χρόνια.
Αυτό οφειλόταν κυρίως στη δυναμική των εξαγωγών.
Η δυναμική των εξαγωγών έχει μειωθεί πλέον.
Υπάρχουν επίσης ορισμένοι κίνδυνοι, όπως ο προστατευτισμός, τα τρωτά σημεία σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές και η αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών».
Σχετικά με τις εμπορικές εντάσεις, εκτίμησε πως περιορίζονται κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Για την επικείμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, προειδοποίησε πως «οι κίνδυνοι που σχετίζονται με ένα σκληρό Brexit δεν πρέπει να υποτιμούνται.
Οι συνέπειες θα ήταν μεγαλύτερες για το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά θα τις αισθανθούμε και εδώ -το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μια μικρή χώρα».
Σε ό,τι αφορά στην ύφεση της γερμανικής οικονομίας για το τρίτο τρίμηνο 2018, ανέφερε πως οι νέες δοκιμές εκπομπών για την αυτοκινητοβιομηχανία είχαν σημαντικό αντίκτυπο. «Συμφωνούμε όμως με την Bundesbank, η οποία αναμένει την ανάκαμψη κατά το τέταρτο τρίμηνο».
Κλείνοντας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το πρόγραμμα TLTROs, χαρακτήρισε ως «πρόωρα» τα όποια σενάρια για νέο γύρο χρηματοδότησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης