Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Έτοιμα να… «σκάσουν» ομόλογα βαθμίδας ΒΒΒ αξίας 3,85 τρισ. δολαρίων

Deutsche Bank: Έτοιμα να… «σκάσουν» ομόλογα βαθμίδας ΒΒΒ αξίας 3,85 τρισ. δολαρίων
Έναν σημαντικό κίνδυνο για τις αγορές λόγω των ομολόγων αξιολόγησης ΒΒΒ, αναδεικνύουν οι αναλυτές της Deutsche Bank
Η αύξηση των εκδόσεων ομολόγων με αξιολόγηση BBB, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό περιβάλλον, καθώς αρκετά εξ αυτών αναμένεται ότι θα υποβιβασθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.
Όμως τα ομόλογα με αξιολόγηση ΒΒΒ αντιστοιχούν στο 60% του συνόλου των αξίας 6,4 τρισ. δολαρίων αμερικανικών χρεογράφων επενδυτικής βαθμίδας (Investment Grade – IG), όπως αποκαλύπτει έκθεση της Deutsche Bank, ενώ ανάλογη είναι η αξία τους και στην Ευρώπη.

Και ενώ όλοι κατανοούν ότι η επόμενη πιστωτική κρίση θα καταφθάσει όταν υπάρξει περαιτέρω υποβάθμιση αυτών των ομολόγων, έχουν αρχίσει να τίθενται ερωτήματα για το σύνολο των υποβαθμίσεων αυτών και για το πως μπορούν να επηρεάσουν το σύνολο των αγορών.
Προκειμένου να δώσει απαντήσεις σε τέτοια ερωτήματα ο Nick Burns, αναλυτής της Deutsche Bank εξέτασε όλα τα δεδομένα της αγοράς ομολόγων με αξιολόγηση ΒΒΒ αλλά και αυτά υψηλού ρίσκου.

Όπως αναφέρει την τελευταία φορά που τα ομόλογα ΒΒΒ είχαν τόσο υψηλό ποσοστό μεταξύ των ομολόγων IG, σχεδόν το 10% εξ αυτών υποβαθμίστηκαν.
Εάν αυτό συμβεί σήμερα θα σημάνει την υποβάθμιση σε «σκουπίδια» ομολόγων συνολικής αξίας 260 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ και 80 δισ. ευρώ στην Ευρώπη, δηλαδή η αγορά junk ομολόγων θα διευρυνθεί κατά το εντυπωσιακό ποσοστό του 25%!
Σύμφωνα με την Deutsche Bank αυτές οι υποβαθμίσεις θα γίνουν αρκετά σταδιακά και το πιθανότερο είναι ότι ο μεγαλύτερος όγκος τους θα καταφθάσει το 2020, καθώς το 2019 η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με σχετικά καλό ρυθμό.
Σε ό,τι αφορά την αμερικανική αγορά, ομόλογα ΒΒΒ αξίας 160 δισ. δολαρίων (σημειώνεται ότι η συνολική αξία αυτής της κατηγορίας ομολόγων στις ΗΠΑ φθάνει στα 736 δισ. δολάρια) βρίσκονται σε διαδικασία «θετικής παρακολούθησης» τουλάχιστον από έναν οίκο αξιολόγησης και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κίνδυνος άμεσης υποβάθμισής τους.
Βέβαια υπάρχουν και αντίστοιχα ομόλογα ΒΒΒ, αξίας 150 δισ. δολαρίων, που βρίσκονται υπό «αρνητική παρακολούθηση», δηλαδή μπορούν να υποβαθμιστούν ανά πάσα στιγμή.


Στην Ευρώπη ομόλογα ΒΒΒ συνολικής αξίας 37 δισ. ευρώ βρίσκονται υπό «θετική παρακολούθηση» και ομόλογα αξίας 21 δισ. ευρώ υπό «αρνητική παρακολούθηση».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης