Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mersch (EKT): Να μειωθεί ακόμη περισσότερο το ρίσκο στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Mersch (EKT): Να μειωθεί ακόμη περισσότερο το ρίσκο στις ευρωπαϊκές τράπεζες
Πρέπει να μειωθεί ακόμη περισσότερο το ρίσκο στις ευρωπαϊκές τράπεζες, υπογράμμισε ο Yves Mersch
Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης πρέπει να προωθήσουν πιο δυναμικά τις δομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη, ενώ παράλληλα πρέπει να διασφαλίσουν την περαιτέρω μείωση το0υ ρίσκου στις ευρωπαϊκές τράπεζες, υπογράμμισε ο Yves Mersch, μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ.
Μιλώντας σε εκδήλωση της Bundesbank, σημείωσε πως, αν και οι 19 χώρες έχουν κοινό νόμισμα, η ευθύνη για τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια των εθνικών κυβερνήσεων.
Πρώτον, οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να επιλέγονται με βάση τις επιπτώσεις τους στις μακροοικονομικές προοπτικές.
Δεύτερον, η χρηματοδότηση πρέπει να διανέμεται βάσει αξιολόγησης της ποιότητας και όχι κατ 'αναλογία προς το δικαίωμα μιας χώρας σε ένα «κομμάτι της πίτας».
Τρίτον, πρέπει να ενσωματωθούν ισχυροί μηχανισμοί ώστε να ανακτηθούν τα κεφάλαια αν αναστραφούν οι μεταρρυθμίσεις, υπογράμμισε.
«Ωστόσο, η σύγκλιση σε αυτούς τους τομείς είναι καθοριστική για την επιτυχία της Νομισματικής Ένωσης.
Συνεπώς, είναι επιτακτική η υποχρέωση όλων των κρατών-μελών να τηρούν τους κοινούς κανόνες.
Η ανθεκτικότητα του ευρώ εξαρτάται από την εφαρμογή των αναγκαίων οικονομικών και φορολογικών μεταρρυθμίσεων.
Πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για να ενισχυθεί ο ιδιωτικός και δημόσιος καταμερισμός κινδύνων.
Παράλληλα, καθώς προχωρούμε προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης», ανέφερε μεταξύ άλλων, χωρίς να κατονομάσει την Ιταλία.
«Η Ευρώπη δεν έχει κανένα πρόβλημα με τον εντοπισμό των ζητημάτων.
Έχει πρόβλημα με την εφαρμογή λύσεων», είπε καυστικά.
«Οι συγκεντρωτικοί δείκτες χρέους και ελλείμματος στην Ευρωζώνη είναι σήμερα χαμηλότεροι από τους δείκτες οποιασδήποτε άλλης μεγάλης οικονομίας, πράγμα που δείχνει ότι οι κοινοί φορολογικοί μας κανόνες έχουν κάποιο αποτέλεσμα.
Ωστόσο, οι κανόνες έχουν επανειλημμένα τεθεί υπό αμφισβήτηση τους τελευταίους μήνες, ιδίως από τις χώρες με υψηλά επίπεδα χρέους», συμπλήρωσε, χωρίς και πάλι να κατονομάσει την Ιταλία.
Κλείνοντας, χαιρέτισε την πρόοδο που έχουν επιδείξει οι ευρωπαϊκές τράπεζες στη μετα-κρίσης εποχή, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι για την περαιτέρω εξυγίανση:
«Το πρώτο βήμα είναι να μειωθούν τα παλαιότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, την οποία πρέπει να ενισχύσουμε, προκειμένου να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη στην ανθεκτικότητα του συνόλου του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Η καθιέρωση ενός κοινού και αξιόπιστου Ταμείου θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη ότι οι τράπεζες μπορούν να επιλυθούν αποτελεσματικότερα, ανεξάρτητα από την τοποθεσία τους.
Ομοίως, η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης καταθέσεων (EDIS) θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταθετών σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ και θα δημιουργήσει ίσους όρους ανταγωνισμού για τις τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης