Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

«Οδηγός» για τις ελληνικές τράπεζες με 7 ερωταπαντήσεις - Τα σχέδια για αντιμετώπιση των NPLs

«Οδηγός» για τις ελληνικές τράπεζες με 7 ερωταπαντήσεις - Τα σχέδια για αντιμετώπιση των NPLs
Οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι για τη μείωση των κόκκινων δανείων
Για ακόμα φορά η Ελλάδα καλείται να σώσει τις τράπεζες της, καθώς εάν δεν ανακοπεί η πτωτική τους πορεία, είναι ορατός ο κίνδυνος για νέα χρηματοπιστωτική κρίση.
Στο πλαίσιο αυτό, το Bloomberg «απαντά» σε επτά κρίσιμα ερωτήματα για τις ελληνικές τράπεζες και συγκεκριμένα για τα NPLs και τις πιθανές λύσεις.

1. Τι μπορεί να γίνει;

Η κυβέρνηση εξετάζει ένα σχέδιο για να βοηθήσει τις τράπεζες να επιταχύνουν τις πωλήσεις των κόκκινων δανείων.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο της εγγύησης του Δημοσίου.
Η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το cash buffer 24 δισ. ευρώ για να στηρίξει τις τράπεζες, αλλά το ενδεχόμενο αυτό θα προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές για το εάν η Ελλάδα θα μπορεί να καλύψει πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες τα επόμενα χρόνια.
Επίσης θα ισοδυναμούσε με παραβίαση των κανόνων της ΕΕ που απαγορεύουν κρατικές ενισχύσεις σε τράπεζες.

2. Υπάρχουν άλλες πιθανές λύσεις;

Ναι. Η Τράπεζα της Ελλάδας δημιούργησε το δικό της σχέδιο, που είναι λίγο πιο περίπλοκο και περιλαμβάνει τη μεταφορά μέρους του αναβαλλόμενου φόρου, κάτι που θα εξασθενούσε τα κεφάλαια των τραπεζών.
Ωστόσο, το σχέδιο θα επιστρέψει στις τράπεζες να ξεφορτωθούν το ήμισυ των επισφαλών δανείων τους ή περίπου 40 δισ. ευρώ.
Στο τραπέζι βρίσκεται ακόμα μία ιδέα.
Η κυβέρνηση μελετά ένα σχέδιο όπου το δημόσιο θα μπορούσε να επιδοτήσει ένα μέρος των μικρότερων αποπληρωμών δανείων των δανειοληπτών, όπως συνέβη στην Κύπρο με το πρόγραμμα «Εστία».

3. Πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα;

Τα NPΕs αποτελούν σχεδόν το μισό των assets των ελληνικών τραπεζών.
Το μεγαλύτερο μέρος του εποπτικού τους κεφαλαίου αποτελείται από αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις έναντι του ελληνικού κράτους.
Ο τραπεζικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχασε περισσότερο από το ήμισυ της αξίας του το 2018, ενώ οι τράπεζες πιέζονται και τις εποπτικές αρχές για την επιτάχυνση της μείωσης των κόκκινων δανείων.
Τα funds με short θέσεις σε ελληνικές τράπεζες, όπως η Oceanwood Capital Mgmt LLP, είναι πεπεισμένοι ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να καθαρίσουν τα βιβλία τους χωρίς να καταστραφούν σημαντικά κεφάλαια.

4. Τι έχει κάνει η Ελλάδα μέχρι στιγμής;

Η Ελλάδα έχει πετύχει μια συμφωνία-ορόσημο με τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που της δίνει μια δεκαετία ή και περισσότερο για να αρχίσει να αποπληρώνει το μεγαλύτερο μέρος των δανείων της.
Οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές από την έναρξη της κρίσης του χρέους.

5. Πως επιδεινώθηκε η κατάσταση;

Το καθοδικό σπιράλ για τις ελληνικές τράπεζες άρχισε μια δεκαετία πριν, όταν η Ελλάδα εισήλθε σε ύφεση και οι δανειολήπτες δεν είχαν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα δάνεια τους.
Εξάλλου, οι διαπραγματεύσεις του 2015 μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ προκάλεσε φυγή κεφαλαίων, ενώ η Ελλάδα έφτασε ένα βήμα πριν την έξοδο από το ευρώ.
Ακολούθησαν τα capital controls και περαιτέρω ύφεση.

6. Οι τράπεζες δεν έχουν ευθύνη;

Κατά τη διάρκεια της κρίσης βγήκαν στην επιφάνεια μια σειρά λαθών στην εταιρική διακυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των δανείων προς τους δανειολήπτες οι οποίοι δεν θα μπορούσαν να τα αποπληρώσουν.
Στην πραγματικότητα, ένας από τους όρους που συνδέονται με το πιο πρόσφατο πρόγραμμα διάσωσης ήταν η πλήρης αναμόρφωση των συμβουλίων των τραπεζών.
Το ερώτημα είναι αν η νέα διοίκηση μπορεί να αλλάξει την κατάσταση ή αν οι τράπεζες μπορούν να σωθούν σε αυτό το σημείο.

7. Τα σχέδια διάσωσης θα λειτουργήσουν;

Αυτό θα φανεί.
Σε προηγούμενες περιπτώσεις όπου διακυβεύεται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα (π.χ. Ιταλία, Κύπρος), οι ευρωπαϊκές και εποπτικές αρχές υιοθέτησαν μια φιλελεύθερη προσέγγιση στους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.
Τέτοιες λύσεις όμως δεν είναι εύκολες ή φθηνές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης