Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις στις αγορές της Ασίας με τα «βλέμματα» σε εμπορικές εντάσεις και πετρέλαιο - Στο -0,35% και τις 25.880,99 μονάδες ο Hang Seng

tags :
Πιέσεις στις αγορές της Ασίας με τα «βλέμματα» σε εμπορικές εντάσεις και πετρέλαιο - Στο -0,35% και τις 25.880,99 μονάδες ο Hang Seng
Ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με σημαντικές απώλειες της τάξεως του -2,49% στις 2.579,48 μονάδες
Στο «κόκκινο» έκλεισαν τη σημερινή (23/11) συνεδρίαση οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στις εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με σημαντικές απώλειες της τάξεως του -2,49% στις 2.579,48 μονάδες, ενώ ακόμα μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Shenzhen Composite, ο οποίος υποχώρησε κατά -3,66% κλείνοντας στις 1.335,15 μονάδες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι ΗΠΑ προσθπαθούν να πείσουν τους ξένους συμμάχους τους να αποφύγουν τη χρήση των τηλεπικοινωνιακών εξοπλισμών της κινεζικής Huawei Technologies, επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι μετοχές τεχνολογίας και επικοινωνιών να επιβαρυθνιύν με απάλωειες, καθώς η Foxconn Industrial internet υποχώρησε κατά -4,99% νέω οι μετοχές των Dr. Peng Telecom & Media Group και ZTE σημείωσαν πτώση της τάξεως του -6,83% και -3,37% αντίστοιχα.
Νωρίτερα, το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ πρέπει να είναι «ίσες και αμοιβαία επωφελείς», εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα του ότι οι δύο χώρες θα βρουν τρόπους για να διαχειριστούν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου.
«Ελπίζουμε ότι, με βάση τις ίσες διαβουλεύσεις, τα αμοιβαία οφέλη και την εμπιστοσύνη, θα μπορούσαμε να καταβάλουμε κοινές προσπάθειες για να διαχειριστούμε τις διαφορές μας και να βρούμε τρόπους επίλυσης των προβλημάτων», ανέφερε ο αρμόδιος υπφυπουργός, Wang Shouwen, προσθέτοντας ότι αξιωματούχοι των δύο χωρών βρίσκονται σε στενή επαφή για το ζήτημα, υπό τις οδηγίες των ηγετών τους.
Η πλευρά της Κίνας ευελπιστεί ότι η συνάντηση των G20 θα μπορούσε να στηρίξει τη στάση της απέναντι στον προστατευτισμό, εν μέσω επιβράδυνσης στην ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου και μείωσης των ξένων άμεσων επενδύσεων.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,35% στις 25.880,99 μονάδες, ενώ ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία παρέμεινε κλειστός λόγω αργίας.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης KOPSI υποχώρησε κατά -0,60% στις 2.057,48 μονάδες, ενώ μικρότερες ήταν οι απώλειες για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, ο οποίος έκλεισε στο -0,49% και τις 9.667,30 μονάδες.
Σε ότι αφορά την περιοχή της Ωκεανίας, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,44% στις 5.716,20 μονάδες, καταγράφοντας ωστόσο τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών.
Σε νέα χαμηλά έντεκα μηνών υποχώρησε σήμερα το πετρέλαιο, καθώς η αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής αντισταθμίζει τις προσδοκίες των επενδυτών για περικοπές στις εξαγωγές του ΟΠΕΚ το ερχόμενο έτος.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιανουαρίου 2019 για το Brent υποχωρεί κατά -0,99% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 61,98 δολ. ανά βαρέλι, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2017.
Παράλληλα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Δεκεμβρίου 2018 για το αμερικανικό αργό καταγράφει σημαντικές απώλειες της τάξεως του -2,47% στα 53,28 δολ. ανά βαρέλι, τιμή που επίσης αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τα τ΄πελη του προηγούμενου έτους.
Η απόκλιση που παρατηρείται μεταξύ της πτώσης του Brent και του αμερικανικού αργού οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η παραγωγή στην περιοχή της Βόρειας Αμερικής βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ οι παγκόσμιες αγορές παρουσιάζουν περισσότερη σύσφιγξη, εν μέρει λόγω και την κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.
Από τις αρχές Οκτωβρίου, όταν και οι τιμές του πετρελαίου σκαρφάλωσαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών, η πτώση των τιμών ανέρχεται σε -30%, καθώς η παγκόσμια παραγωγή ξεπερνάει σταδιακά την κατανάλωση, δίνοντας τέλος στην περίοδο ανεπαρκούς προσφοράς που είχε ξεκινήσει από τις αρχές του προηγούμενου έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης