Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπιες πιέσεις στη Wall εν μέσω βουτιάς στο πετρέλαιο, στο -0,4% ο Dow - Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με το «βλέμμα» σε Brexit, Ιταλία

Ήπιες πιέσεις στη Wall εν μέσω βουτιάς στο πετρέλαιο, στο -0,4% ο Dow - Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με το «βλέμμα» σε Brexit, Ιταλία
Οι αγορές αναμένουν τις εξελίξεις όσον αφορά το Brexit και την Ιταλία
(upd) Ήπιες απώλειες καταγράφουν σήμερα (23/11/2018) οι δείκτες της Wall Street, με τις τεχνολογικές μετοχές να βρίσκονται και πάλι υπό πίεση, ενώ οι επενδυτές παρακολουθούν με ανησυχία τη νέα «βουτιά» στις τιμές του πετρελαίου.
Περί τις 19:30, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,4% στις 24.374 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,3% στις 2.643 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,1% χαμηλότερα στις 6.964 μονάδες.
Η Wall Street προέρχεται από την αργία της Ημέρας των Ευχαριστιών, ενώ σήμερα θα κλείσει νωρίτερα. 
Ήπιες πιέσεις δέχονται οι λεγόμενες μετοχές «FAANG», οι οποίες καταγράφουν απώλειες τουλάχιστον 2,3% αυτή την εβδομάδα.
Η μετοχή της Facebook υποχωρεί κατά 2%, της Apple κινείται κατά 1,6% χαμηλότερα, της Alphabet καταγράφει απώλειες 0,6%, της Netflix διαπραγματεύεται στο -0,6%, ενώ, «κόντρα» στο κλίμα, η μετοχή της Amazon σημειώνει άνοδο 0,3%.
Οι επενδυτές παρακολουθούν με ανησυχία τις τιμές του πετρελαίου, που σήμερα υποχώρησαν σε χαμηλό 12 μηνών, καθώς η αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής αντισταθμίζει τις προσδοκίες των επενδυτών για περικοπές στις εξαγωγές του ΟΠΕΚ το ερχόμενο έτος.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Δεκεμβρίου 2018 για το αμερικανικό αργό καταγράφει σημαντικές απώλειες 6,4% στα 51,2 δολ. ανά βαρέλι, έχοντας νωρίτερα σημειώσει βουτιά έως 7%, ενώ το Brent υποχωρεί κατά 5,8% στα 59,1 δολ. ανά βαρέλι.


Από τις αρχές Οκτωβρίου, όταν και οι τιμές του πετρελαίου σκαρφάλωσαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών, η πτώση των τιμών ανέρχεται σε -30%, καθώς η παγκόσμια παραγωγή ξεπερνάει σταδιακά την κατανάλωση, δίνοντας τέλος στην περίοδο ανεπαρκούς προσφοράς που είχε ξεκινήσει από τις αρχές του προηγούμενου έτους.
Χθες (22/11) η πλευρά της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι ενδέχεται να μειώσει την προσφορά της, με τον υπουργό Ενέργειας, Khalid al-Falih, να τονίζει ότι «δεν θα πουλήσουμε πετρέλαιο το οποίοι οι πελάτες δεν χρειάζονται».
Σημειώνεται ότι οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ αναμένεται να συναντηθούν στις 6 Δεκεμβρίου στη Βιέννη προκειμένου να συζητήσουν την πολιτική που θα ακολουθήσουν κατά το ερχόμενο έτος.
Η πτώση στις τιμές του πετρελαίου πιέζει χαμηλότερα τον ενεργειακό κλάδο, με τον δείκτη Energy Select Sector SPDR Fund (XLE) να υποχωρεί κατά 3%.
Οι μετοχές των Helmerich & Payne, Concho Resources και TechnipFMC όλες κινούνται χαμηλότερα.
Η βουτιά στο πετρέλαιο έρχεται σε μια περίοδο που οι τεταμένες εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας έχουν εντείνει τις ανησυχίες για μια πιθανή παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.
Οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου αναμένεται να συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής των G20 στην Αργεντινή στα τέλη του μήνα, αλλά δεν υπάρχουν ελπίδες ότι θα δοθεί τέλος στην εμπορική τους διαμάχη.

Νευρικότητα στις ευρωαγορές, εν αναμονή εξελίξεων σε Βρετανία και Ιταλία 

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να είναι στραμμένο στις εξελίξεις στη Βρετανία και την Ιταλία, παρακολουθώντας με ανησυχίες τη νέα «βουτιά» στις τιμές του πετρελαίου.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,4% υψηλότερα, στις 353,98 μονάδες.
Οι διαπραγματευτές των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν να συμφωνήσουν για το θέμα του Γιβραλτάρ κατά τη διάρκεια των σημερινών συνομιλιών στις Βρυξέλλες, μία ημέρα αφότου κατέληξαν στην πολιτική διακήρυξη για τη μελλοντική σχέση μετά το Brexit.
Την ίδια ώρα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο «no Brexit», προειδοποιώντας ότι θα έφερνε μεγαλύτερο διχασμό και αβεβαιότητα στη χώρα.
O FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,11% κι έκλεισε στις 6.952,86 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,49% στις 11.192,69 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 0,18% στις 4.946,95 μονάδες.
Πτωτικές τάσεις καταγράφει η στερλίνα, ελλείψει συμφωνίας για το Γιβραλτάρ, υποχωρώντας κατά 0,5% έναντι του δολαρίου, στο 1,2815 δολ., ενώ πιέσεις δέχεται και το ευρώ, υποχωρώντας κατά 0,6% στο 1,1337 δολ.


Η κόντρα Ιταλίας - Κομισιόν παραμένει, εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο, με τη Ρώμη να δείχνει αποφασισμένη να αντισταθεί μέχρις εσχάτων ενάντια στις απειλές για επιβολή κυρώσεων και να μην αλλάξει τον προϋπολογισμό του 2019.
Οι επενδυτές κρατούν στάση αναμονής εν όψει και της αυριανής (24/11) συνάντησης του Ιταλού πρωθυπουργού, Giuseppe Conte, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε, πάντως, κατά 0,6% κι έκλεισε στις 18.714,90 μονάδες.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των τραπεζών έκλεισαν με μεικτά πρόσημα, με την Intesa Sanpaolo να ενισχύεται κατά 1,1%, την Banco Bpm να καταγράφει απώλειες 0,5% και την Unicredit να κλείνει στο +2,1%.
Ανοδικά κινήθηκε το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, με τον σχετικό δείκτη να κλείνει με κέρδη 0,46%.
Την ίδια ώρα, βελτίωση καταγράφεται στην αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 3,41%.


Πιέσεις στις αγορές της Ασίας με τα «βλέμματα» σε εμπορικές εντάσεις και πετρέλαιο

Στο «κόκκινο» έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στις εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με σημαντικές απώλειες 2,49% στις 2.579,48 μονάδες, ενώ ακόμα μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Shenzhen Composite, ο οποίος υποχώρησε κατά 3,66% κλείνοντας στις 1.335,15 μονάδες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι ΗΠΑ προσθπαθούν να πείσουν τους ξένους συμμάχους τους να αποφύγουν τη χρήση των τηλεπικοινωνιακών εξοπλισμών της κινεζικής Huawei Technologies, επικαλούμενες ανησυχίες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι μετοχές τεχνολογίας και επικοινωνιών να επιβαρυθνιύν με απάλωειες, καθώς η Foxconn Industrial internet υποχώρησε κατά -4,99% νέω οι μετοχές των Dr. Peng Telecom & Media Group και ZTE σημείωσαν πτώση της τάξεως του -6,83% και -3,37% αντίστοιχα.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες 0,35% στις 25.880,99 μονάδες, ενώ ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία παρέμεινε κλειστός λόγω αργίας.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης KOPSI υποχώρησε κατά 0,60% στις 2.057,48 μονάδες, ενώ μικρότερες ήταν οι απώλειες για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, ο οποίος έκλεισε στο -0,49% και τις 9.667,30 μονάδες.
Σε ότι αφορά την περιοχή της Ωκεανίας, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με άνοδο 0,44% στις 5.716,20 μονάδες, καταγράφοντας ωστόσο τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης