Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Συρρικνώθηκε κατά 0,2% η οικονομία της χώρας για το γ΄ 3μηνο 2018 - Επιβεβαιώθηκαν οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις

Γερμανία: Συρρικνώθηκε κατά 0,2% η οικονομία της χώρας για το γ΄ 3μηνο 2018 - Επιβεβαιώθηκαν οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις
Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 1,1% έναντι 2% το προηγούμενο τρίμηνο
Την πρώτη συρρίκνωση μετά από τις αρχές του 2015 σημείωσε η οικονομία της Γερμανίας για το τρίτο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (23/11) στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, επιβεβαιώνοντας τις προκατακρτικές εκτιμήσεις που είχαν δημοσιευθεί νωρίτερα εντός του μήνα.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση, έναντι επέκτασης 0,5% το δεύτερο τρίμηνο του 2018 και έναντι εκτιμήσεων των οικονομολόγων για πτώση κατά 0,1%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Destatis, οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά -0,9% σε τριμηνιαία βάση, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά +1,3%, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα το καθαρό εμπόριο να «αφαιρέσει» 1% από την ανάπτυξη.
«Η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας έχει σταματήσει», σχολίασε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Destatis, προσθέτοντας ότι «η μικρή πτώση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο οφείλεται κυρίως στις εξελίξεις που αφορούν το ξένο εμπόριο».
Παράλληλα, ο εγχώριος τομέας παρείχε μεικτά μηνύματα, με τις επενδύσεις σε βαριά μηχανήματα, εξοπλισμό και οχήματα να είναι αυξημένη κατά +0,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και τον κατασκευαστικό κλάδο να ενισχύεται κατά +0,9%.
Σε ότι αφορά τις καταναλωτικές δαπάνες, σημειώθηκε πτώση της τάξεως του -0,3%, κυρίως εξαιτίας της μείωσης στην αγορά νέων οχημάτων.
Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 1,1% έναντι 2% το προηγούμενο τρίμηνο, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν ετήσια άνοδο κατά 1,3%.
Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι η ετήσια επέκταση της οικονομίας ήταν η ασθενέσθερη από το τρίτο τρίμηνο του 2013, όταν το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,7%, με τη Destatis να αναφέρει τις εξελίξεις γύρω από το παγκόσμιο εμπόριο ως βασικό παράγοντα για την υποτονική ανάπτυξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης