Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η πτώση του επιχειρηματικού κλίματος τον Νοέμβριο 2018 - Στις 52,4 μονάδες ο σύνθετος PMI

Ευρωζώνη: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η πτώση του επιχειρηματικού κλίματος τον Νοέμβριο 2018 - Στις 52,4 μονάδες ο σύνθετος PMI
Οι αναλυτές ανέμεναν ότι η πτώση της δραστηριότητας στον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης θα περιοριστεί στις 53 μονάδες
Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων αποδείχθηκε η πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη για τον Νοέμβριο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (23/11) στοιχεία της Markit, καθώς η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και οι εμπορικές εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες οδήγησαν σε σημαντική μείωση των εξαγωγών.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών, και συγκεκριμένα στις 52,4 μονάδες, έναντι 53,1 μονάδων τον Οκτώβριο του 2018.
Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν η πτώση να περιοριστεί στις 53 μονάδες, ενώ οι χαμηλότερες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για διαμόρφωση του δείκτη στις 52,3 μονάδες.
«Αυτό είναι ένα σύμπτωμα της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ζήτησης, με τον μεταποιητικό κλάδο να ηγείται της επιβράδυνσης», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, προσθέτοντας ότι «ο εμπορικός πόλεμος αναφέρθηκε ευρέως, ειδικά στον τομέα της μεταποίησης».
Ο δείκτης μέτρησης της νέας εξαγωγικής δραστηριότητας, που περιλαμβάνει το εμπόριο εντός των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, υποχώρησε στις 48,9 μονάδες, έναντι 49,2 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2014.
Παράλληλα, σε ότι αφορά τον τομέα υπηρεσιών της Ευρωζώνης, ο δείκτης PMI υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 25 μηνών, και συγκεκριμένα στις 53,1 μονάδες, έναντι 53,7 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.
Εν μέσω έλλειψης ενδείξεων για επίλυση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας, ο δείκτης που αφορά τις προσδοκίες των επιχειρήσεων για το ερχόμενο έτος υποχώρησε στις 60,3 μονάδες, έναντι 62,1 μονάδων τον Οκτώβριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τεσσάρων ετών.
Από την άλλη πλευρά, ο κατασκευαστικός κλάδος σημείωσε επίσης πτώση για τον Νοέμβριο του 2018, με τον δείκτη PMI να διαμορφώνεται στις 51,5 μονάδες, έναντι 52 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, με την παραγωγή του κλάδου να υποχωρεί στις 50,4 μονάδες, έναντι 51,3 μονάδων τον Οκτώβριο.
Ο δείκτης που αφορά τις ανεκτέλεστες εργασίες του κλάδου συρρικνώθηκε στις 48,4 μονάδες, έναντι 49 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι υποδείκτες που αφορούν τις προσδοκίες για τους επόμενους μήνες παρέμειναν επίσης υποτονικοί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης