Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για το Brexit (25/11) - May: Σώστε το Brexit - Juncker:Το Brexit είναι τραγωδία - Barnier (ΕΕ): Ήρθε η ώρα των ευθυνών για όλους

Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για το Brexit (25/11) - May: Σώστε το Brexit - Juncker:Το Brexit είναι τραγωδία - Barnier (ΕΕ): Ήρθε η ώρα των ευθυνών για όλους
Στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής (25/11/2018) οι 27 ηγέτες της ΕΕ καλούνται να επικυρώσουν τη συμφωνία για το Brexit
(upd 4) Ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον της ΕΕ θεωρείται η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής που οριστικά πραγματοποιείται σήμερα, Κυριακή (25/11/2018) με βασικό θέμα το Brexit.
Οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ προσέρχονται στο χώρο που θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με τον επικεφαλής της διαπραγματευστικής ομάδας από την πλευρά της ΕΕ για το Brexit, Michel Barnier να δηλώνει πρoσερχόμενος οτι «τώρα είναι η ώρα που όλοι πρέπει να αντιμετωπίσουν τις ευθύνες τους».
Ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής δήλωσε ακόμη πως με το Ηνωμένο Βασίλειο «θα παραμείνουμε σύμμαχοι, εταίροι και φίλοι».

Juncker: Το Brexit είναι τραγωδία

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean Claude Juncker, δήλωσε ότι το Brexit είναι μια «τραγωδία» και η σημερινή ημέρα μια «θλιβερή ημέρα» καθώς δεν υπάρχουν απαλά διαζύγια».
Υπογράμμισε ακόμη πως «η συνθήκη είναι η καλύτερη δυνατή», ενώ είπε πως στην υποθετική περίπτωση που το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει τη συμφωνία «αν συμβεί, θα το δούμε».
Τόνισε πως η ΕΕ δεν θα αλλάξει την θεμελιώδη θέση της, ενώ εκτίμησε πως το βρετανικό κοινοβούλιο θα επικυρώσει αυτή τη συμφωνία.



«Σήμερα δεν είναι μέρα ούτε για εορτασμούς ούτε για θρήνο», δήλωσε από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος Em Macron, προσθέτοντας πως το Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε μια κυρίαρχη απόφαση».
Η Γαλλία έχει επιμείνει στον δίκαιο ανταγωνισμό από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit και για μια αμοιβαία συμφωνία για την αλιεία.
Το Brexit δείχνει την ανάγκη για μεταρρύθμιση της ΕΕ, υπογράμμισε.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte σχολίασε πως η συμφωνία για το Brexit είναι «κακή είδηση, αλλά ισορροπημένη και για τις δυο πλευρές».
Τόνισε πως η συμφωνία είναι ένα αποδεκτό αποτέλεσμα για την ΕΕ, αν και ο ίδιος «μισεί» το Brexit. Κανένας δεν κερδίζει από το Brexit, όλοι χάνουν, συμπλήρωσε.
Ο ίδιος εκτίμησε πως το βρετανικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει τη συμφωνία.

Η πρόεδρος της Λιθουανίας, Dalia Grybauskaitė,, προσερχόμενη στη σύνοδο, δήλωσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αυτό που θα αποφασίσει αν θα αποδεχθεί το deal που θα συμφωνηθεί σήμερα, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει τίποτα καλό στη συμφωνία για το Brexit για καμία πλευρά».
Η ίδια είπε πως οτιδήποτε μπορεί να συμβεί αν το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει τη συμφωνία της ΕΕ: θα μπορούσε να υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα, νέες εκλογές στη Βρετανία ή νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ.

May προς τους Βρετανούς: Σώστε το Brexit

Δραματική έκκληση προς τους Βρετανούς πολίτες να στηρίξουν τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, απηύθυνε με ανοιχτή της επιστολή η πρωθυπουργός της Βρετανίας, T. May.
Μάλιστα, στην επιστολή της  η May υπογραμμίζει ότι θα κάνει εκστρατεία «ψυχή τε και σώματι» για να περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο τη συμφωνία της για to Brexit,  αν και  η στήριξη από το ίδιο της το κόμμα προς τη συμφωνία παραμένει αμφίβολη.
Όπως σημειώνει «θα είναι μια συμφωνία που είναι προς το εθνικό μας συμφέρον – μια που αποφέρει αποτελέσματα για όλη μας τη χώρα και όλους μας τους πολίτες, είτε ψηφίσατε υπέρ της παραμονής (Remain) είτε υπέρ της αποχώρησης (Leave)».
Η May παρότρυνε μάλιστα στην επιστολή της τους Βρετανούς να ξεκινήσουν μια νέα εποχή πολιτικής ενότητας όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από το μπλοκ στις 29 Μαρτίου του 2019 και να αφήσουν στην άκρη την πικρή αντιπαράθεση που προκάλεσε το Brexit.
Όπως τονίζει «θέλω αυτή να είναι η στιγμή ανανέωσης και συμφιλίωσης για όλη μας τη χώρα.
Θα πρέπει να σημάνει τη στιγμή που αφήνουμε στην άκρη τις ταμπέλες "Leave" και "Remain" μια και καλή και να έρθουμε ξανά κοντά ως ένας λαός» και καταλήγει σημειώνοντας ότι «το Κοινοβούλιο θα έχει αυτή την ευκαιρία να το κάνει σε λίγες εβδομάδες ότι θα πραγματοποιήσει μια ουσιαστικά ψηφοφορία για τη συμφωνία».

Η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής 

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων είναι και ο Έλληνες πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, καλούνται σήμερα 25/11 στις Βρυξέλλες να εγκρίνουν το σχέδιο συμφωνίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου 2019 , αλλά και το σχέδιο πολιτικής διακήρυξης που θα περιγράφει το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι αφίξεις των 27 ηγετών αναμένονται στις 9:30 ώρα Βρυξελλών (10:30 ώρα Ελλάδος), ενώ θα ακολουθήσει μία ώρα αργότερα ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Antonio Tajani και κατόπιν, στις 11:00 ώρα Βρυξελλών θα ξεκινήσει η συνεδρίαση εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα διαρκέσει μία ώρα.
Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η συνάντησή τους (12:00 ώρα Βρυξελλών), με την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου,  T. May, αλλά και η κοινή συνέντευξη τύπου στις 13:00 του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, D. Tusk και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker.
Στο τραπέζι βρίσκονται πολλά θέματα σχετικά με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, εκ των οποίων κάποια θεωρούνται… αγκάθια, όπως οι μελλοντικές σχέσεις, αλλά και τα αλιευτικά δικαιώματα. 

Χθες το bankingnews έγραφε:

Συμφωνία ΕΕ - Ισπανίας για το Γιβραλτάρ

Η Ισπανία και η ΕΕ συμφώνησαν για το Γιβραλτάρ το Σάββατο 24/11, ανοίγοντας τον δρόμο για την ευρωπαϊκή διάσκεψη της Κυριακής 25/11, ώστε να εγκριθεί η συμφωνία της Βρετανίδας πρωθυπουργού Theresa May για το Brexit.
«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν στην διάρκεια της νύχτας μεταξύ της Ισπανίας και της Βρετανίας.
Σε μία τηλεφωνική συνομιλία που έγινε μόλις τώρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Donald Tusk) και ο Ισπανός πρωθυπουργός (Pedro Sanchez) επέτυχαν να συμφωνήσουν για το Γιβραλτάρ, είπε η ίδια πηγή.
«Η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί,» πρόσθεσε.
Εξάλλου ρόλο διαμεσολαβητή είχε αναλάβει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, ο οποίος καθησύχασε τις ανησυχίες της Ισπανίας, σχετικά με το μελλοντικό καθεστώς στο Γιβραλτάρ, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής για το Brexit την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018.
O Tusk, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισπανό πρωθυπουργό Pedro Sanchez, δήλωσε ότι πλέον είμαστε πιο κοντά στη διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Κυριακής.    
Ο Sanchez είχε απειλήσει ότι θα μποϋκοτάρει τη Σύνοδο Κορυφής, η οποία αποσκοπεί σε μία συμφωνία ως προς τους όρους αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019.
Η Μαδρίτη επέμεινε στο σχέδιο συμφωνίας για το Brexit να καταγραφεί ότι, οι αποφάσεις για το Γιβραλτάρ θα συμφωνηθούν σε διμερή βάση με το Λονδίνο.

Το προσχέδιο συμφωνίας

Οι οποιεσδήποτε μελλοντικές διευθετήσεις για το Γιβραλτάρ θα πρέπει να συζητηθούν απευθείας με την Ισπανία αναφέρεται σε προσχέδιο συμφωνίας της ΕΕ με τη Βρετανία για το Brexit, που θα παρουσιαστεί στη σύνοδο κορυφής και το οποίο έχει εξασφαλίσει το Reuters.
«Μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, το Γιβραλτάρ δεν θα συμπεριληφθεί στο εδαφικό πλαίσιο των συμφωνιών, οι οποίες θα επιτευχθούν μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου», αναφέρει το έγγραφο.
«Παρόλα αυτά, αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα να έχουμε ξεχωριστές συμφωνίες μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφορικά με το Γιβραλτάρ..., αυτές οι ξεχωριστές συμφωνίες θα απαιτήσουν μία προηγούμενη συμφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ισπανίας», σύμφωνα με το ίδιο κείμενο.

Επιβεβαιώνει η Ισπανία

Την επίτευξη της συμφωνίας για το Γιβραλτάρ χθες (24/11), που ανοίγει τον δρόμο για την Σύνοδο Κορυφής με θέμα το Brexit, επιβεβαίωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Pedro Sanchez.
Ο ίδιος είπε πως οι όποιες μελλοντικές συνομιλίες σχετικά με το Γιβραλτάρ, θα γίνουν με την συμμετοχή της Ισπανίας.
«Έχουμε συμφωνία για το Γιβραλτάρ», είπε χαρακτηριστικά ο Sanchez σε μία εξέλιξη, που επιτρέπει την έγκριση της συμφωνίας για το Brexit, που επιτεύχθηκε με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Theresa May.

Juncker: Διάλογος και αλληλεγγύη

Η αλληλεγγύη και ο διάλογος είναι «ο ευρωπαϊκός τρόπος για την εξεύρεση λύσεων» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean –Claude Juncker, μετά από συνομιλία που είχε χθες (24/11) με τον Ισπανό πρωθυπουργό Pedro Sanchez.
Η δήλωση του Juncker ήλθε μετά τις διαβεβαιώσεις που έλαβε η Ισπανία για το Γιβραλτάρ, ώστε να αποσύρει το βέτο της, για την συμφωνία της ΕΕ με την Βρετανία για το Brexit, η οποία αναμένεται ότι θα εγκριθεί αύριο (25/11).
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε δεκτή στις Βρυξέλλες με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Theresa May, ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής.

May: Η Βρετανία για πάντα στο πλευρό του Γιβραλτάρ

Η Βρετανία θα παραμείνει για πάντα στο πλευρό του Γιβραλτάρ διαβεβαίωσε η Theresa May, η οποία βρίσκεται στις Βρυξέλλες για επαφές με την ηγεσία της ΕΕ ενόψει της Συνόδου Κορυφής για το Brexit την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018.
«Θα διαπραγματευόμαστε πάντοτε εξ ονόματος ολόκληρης της οικογένειας του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένου του Γιβραλτάρ», δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός όταν έφθασε για συνομιλίες στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, τον πρόεδρο της Κομισιόν Jean – Claude Juncker.
«Έχουμε εργαστεί, μέσω της διαδικασίας εξόδου μας από την ΕΕ για το Γιβραλτάρ με εποικοδομητικό και λογικό τρόπο», είπε.
«Διασφαλίσαμε ότι το Γιβραλτάρ καλύπτεται από ολόκληρη τη συμφωνία και από την περίοδο εφαρμογής», σημείωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας.
Νωρίτερα η ΕΕ παρείχε στην Ισπανίας τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις, προκειμένου να θέσει βέτο στη Σύνοδο Κορυφής.

Οι μελλοντικές σχέσεις

Κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι διαπραγματευτές του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ ασχολήθηκαν με την επίτευξη ενός προσχεδίου συμφωνίας για το Brexit, που τελικά αριθμεί 585 σελίδες και καλύπτει τον λογαριασμό του διαζυγίου, τα δικαιώματα των πολιτών μετά το Brexit και μια συμφωνία για τα σύνορα με την Ιρλανδία.
Ενώ το προσχέδιο έχει πολλούς πολέμιους στο Λονδίνου -με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος να μην πάρει την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου- επιτεύχθηκε και μια ξεχωριστή «Πολιτική Διακήρυξη» για τις μελλοντικές σχέσεις με τη Βρετανία που προκαλεί προβλήματα ενόψει της Συνόδου.
Το «κεφάλαιο» των μελλοντικών σχέσεων περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα τομέα, μεταξύ των οποίων το εμπόριο και η ασφάλεια, η αλιεία και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, τις μεταφορές και την ενέργεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η ΕΕ «σχεδιάζουν να έχουν μια εμπορική σχέση για τα αγαθά όσο το δυνατόν πλησιέστερη, με σκοπό να διευκολύνουν το νόμιμο εμπόριο».
Επίσης αναφέρει ότι η οικονομική σχέση θα πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχουν δασμοί, τέλη ή ποσοτικοί περιορισμοί σε όλους τους τομείς.
Τα ακανθώδη θέματα του Γιβραλτάρ μια τα αλιευτικά δικαιώματα μετά το Brexit θεωρούνται ήδη… εμπόδια.

Τα αλιευτικά δικαιώματα

«Αγκάθι» είναι και τα αλιευτικά δικαιώματα, ένα θέμα που αφορά την πρόσβαση των αλιέων στα χωρικά ύδατα της Βρετανίας.
Η Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι ικανοποιημένες με τις προβλέψεις γύρω από τα αλιευτικά δικαιώματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών στα βρετανικά νερά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης