Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος για το δολάριο, λόγω πετρελαίου και Brexit - Στο 1,133 δολ. υποχωρεί το ευρώ

Άνοδος για το δολάριο, λόγω πετρελαίου και Brexit - Στο 1,133 δολ. υποχωρεί το ευρώ
Το δολάριο επωφελείται από τις εξελίξεις σε Βρετανία και Ιταλία, αλλά και τη νέα «βουτιά» στις τιμές του πετρελαίου
Σημαντική άνοδο καταγράφει σήμερα (23/11/2018) το δολάριο, με τους επενδυτές να στρέφουν τα «βλέμματα» στις εξελίξεις σε Βρετανία και Ιταλία, αλλά και στη νέα «βουτιά» στις τιμές του πετρελαίου.
Οι επενδυτές παρακολουθούν με ανησυχία τις τιμές του πετρελαίου, που σήμερα διολίσθησαν σε χαμηλό 12 μηνών, καθώς η αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής αντισταθμίζει τις προσδοκίες των επενδυτών για περικοπές στις εξαγωγές του ΟΠΕΚ το ερχόμενο έτος.
Περί τις 18:45, ο δείκτης δολαρίου, που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων, ενισχυόταν κατά 0,3% στις 96,95 μονάδες.


Την ίδια ώρα, το ευρώ δέχεται πιέσεις εν μέσω ανησυχιών για την Ιταλία, με την κόντρα Ρώμης - Κομισιόν να παραμένει στο επίκεντρο.
Το ευρώ υποχωρεί κατά 0,6% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία ανάμεσα στα δύο νομίσματα να διαμορφώνεται στο 1,1334 δολ.


Η Ιταλία δείχνει αποφασισμένη να αντισταθεί μέχρις εσχάτων ενάντια στις απειλές για επιβολή κυρώσεων και να μην αλλάξει τον προϋπολογισμό του 2019.
Οι επενδυτές κρατούν στάση αναμονής εν όψει και της αυριανής (24/11) συνάντησης του Ιταλού πρωθυπουργού, Giuseppe Conte, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker.
Περαιτέρω πιέσεις στο ευρώ ασκούν και ορισμένα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την οικονομία της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Νοέμβριο του 2018, καθώς η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και οι εμπορικές εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες οδήγησαν σε σημαντική μείωση των εξαγωγών.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών, και συγκεκριμένα στις 52,4 μονάδες, από 53,1 τον Οκτώβριο του 2018.
Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν η πτώση να περιοριστεί στις 53 μονάδες.
Στη Γερμανία, ο σύνθετος ΡΜΙ υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών, και συγκεκριμένα στις 52,2 μονάδες, έναντι των 53,4 μονάδων του προηγούμενου μήνα.
Ξεχωριστά στοιχεία για την οικονομία της Γερμανίας έδειξαν ότι το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 0,2% στο τρίτο τρίμηνο 2018, έναντι ανάπτυξης 0,5% του δεύτερου τριμήνου, σημειώνοντας την πρώτη συρρίκνωση από τις αρχές του 2015.
Την ίδια ώρα, πιέσεις στην στερλίνα ασκούν οι εξελίξεις στο Brexit, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Κυριακή (25/11).
Η στερλίνα καταγράφει απώλειες 0,6% σε σχέση με το δολάριο, στο 1,2805 δολ.


Οι διαπραγματευτές των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν να συμφωνήσουν για το θέμα του Γιβραλτάρ κατά τη διάρκεια των σημερινών συνομιλιών στις Βρυξέλλες, μία ημέρα αφότου κατέληξαν στην πολιτική διακήρυξη για τη μελλοντική σχέση μετά το Brexit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης