Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με το «βλέμμα» σε Brexit και Ιταλία - Στο +0,49% ο DAX

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με το «βλέμμα» σε Brexit και Ιταλία - Στο +0,49% ο DAX
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,4% υψηλότερα, στις 353,98 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα (23/11/2018) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να είναι στραμμένο στις εξελίξεις στη Βρετανία και την Ιταλία, παρακολουθώντας, ταυτόχρονα, με ανησυχίες τη νέα «βουτιά» στις τιμές του πετρελαίου.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,4% υψηλότερα, στις 353,98 μονάδες.


Οι διαπραγματευτές των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν να συμφωνήσουν για το θέμα του Γιβραλτάρ κατά τη διάρκεια των σημερινών συνομιλιών στις Βρυξέλλες, μία ημέρα αφότου κατέληξαν στην πολιτική διακήρυξη για τη μελλοντική σχέση μετά το Brexit.
Την ίδια ώρα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο «no Brexit», προειδοποιώντας ότι θα έφερνε μεγαλύτερο διχασμό και αβεβαιότητα στη χώρα.
O FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,11% κι έκλεισε στις 6.952,86 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,49% στις 11.192,69 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 0,18% στις 4.946,95 μονάδες.




Πτωτικές τάσεις καταγράφει η στερλίνα, ελλείψει συμφωνίας για το Γιβραλτάρ, υποχωρώντας κατά 0,5% έναντι του δολαρίου, στο 1,2815 δολ.
Η κόντρα Ιταλίας - Κομισιόν παραμένει, εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο, με τη Ρώμη να δείχνει αποφασισμένη να αντισταθεί μέχρις εσχάτων ενάντια στις απειλές για επιβολή κυρώσεων και να μην αλλάξει τον προϋπολογισμό του 2019.
Οι επενδυτές κρατούν στάση αναμονής εν όψει και της αυριανής (24/11) συνάντησης του Ιταλού πρωθυπουργού, Giuseppe Conte, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε, πάντως, κατά 0,6% κι έκλεισε στις 18.714,90 μονάδες.


Στο ταμπλό, οι μετοχές των τραπεζών έκλεισαν με μεικτά πρόσημα, με την Intesa Sanpaolo να ενισχύεται κατά 1,1%, την Banco Bpm να καταγράφει απώλειες 0,5% και την Unicredit να κλείνει στο +2,1%.
Την ίδια ώρα, βελτίωση καταγράφεται στην αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 3,41%.
Ανοδικά κινήθηκε το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, με τον σχετικό δείκτη να κλείνει με κέρδη 0,46%.
Οι επενδυτές παρακολουθούν, εν τω μεταξύ, με ανησυχία τις τιμές του πετρελαίου, που σήμερα διολίσθησαν σε χαμηλό 12 μηνών, καθώς η αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής αντισταθμίζει τις προσδοκίες των επενδυτών για περικοπές στις εξαγωγές του ΟΠΕΚ το ερχόμενο έτος.
Στο μακροοικονομικό «μέτωπο», απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για την οικονομία της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Νοέμβριο του 2018, καθώς η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και οι εμπορικές εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες οδήγησαν σε σημαντική μείωση των εξαγωγών.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών, και συγκεκριμένα στις 52,4 μονάδες, από 53,1 τον Οκτώβριο του 2018.
Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν η πτώση να περιοριστεί στις 53 μονάδες.
Στη Γερμανία, ο σύνθετος ΡΜΙ υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών, και συγκεκριμένα στις 52,2 μονάδες, έναντι των 53,4 μονάδων του προηγούμενου μήνα.
Ξεχωριστά στοιχεία για την οικονομία της Γερμανίας έδειξαν ότι το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 0,2% στο τρίτο τρίμηνο 2018, έναντι ανάπτυξης 0,5% του δεύτερου τριμήνου, σημειώνοντας την πρώτη συρρίκνωση από τις αρχές του 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης