Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σύγκρουση δύο «κόσμων» στη Βουλή: Σφοδρή αντιπαράθεση για το πανεπιστημιακό άσυλο και τα ιδιωτικά ΑΕΙ

Σύγκρουση δύο «κόσμων» στη Βουλή: Σφοδρή αντιπαράθεση για το πανεπιστημιακό άσυλο και τα ιδιωτικά ΑΕΙ
Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση θεωρούν ότι «κέρδισαν τη μάχη» στην κόντρα για τα Πανεπιστήμια στη Βουλή
Προανάκρουσμα της σημερινής (24/11) παρουσίασης του προγράμματος της ΝΔ για την Παιδεία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Τομέα Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τη Γραμματεία Προγράμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ήταν η χθεσινή σύγκρουση στη Βουλή.
Δύο «κόσμοι» διασταύρωσαν τα ξίφη τους από το βήμα του κοινοβουλίου στην «ώρα του πρωθυπουργού» την Παρασκευή  με έναυσμα τα θέματα της παιδείας και τα φαινόμενα της ανομίας στα πανεπιστήμια σε μια συζήτηση από την οποία δεν έλειψαν οι προσωπικές αιχμές και οι φαρμακερές ατάκες.
Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδεικνύει ανοχή στην κατάσταση παραβατικότητας που έχει δημιουργηθεί στα πανεπιστήμια υπογραμμίζοντας ότι όταν η ΝΔ αναλάβει τα ηνία της χώρας το άσυλο δεν θα υφίσταται.
«Όλα αυτά θα τελειώσουν.
Με ΝΔ τα πανεπιστήμια μας θα καθαρίσουν από λαθρέμπορους και εμπόρους ναρκωτικών και τραμπούκους. Δεν θα υπάρχει δυνατότητα για κατάληψη από εξωπανεπιστημαικά στοιχεία
Όσοι ασχημονούν θα πεταχτούν έξω.
Το άσυλο θα καταργηθεί.
Δεν θα αλλάξει ο νόμος, θα καταργηθεί», δήλωσε ξεκάθαρα.
Στον αντίποδα, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε το πρόβλημα, υπερασπίστηκε ωστόσο, το σημερινό νόμο για την προστασία του ασύλου.
Όταν η αντιπαράθεση έφτασε στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος ο Αλέξης Τσίπρας υπεραμύνθηκε την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να μην προχωρήσει η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ για εμμονή στο συγκεκριμένο ζήτημα.
«Εμείς υπερασπιζόμαστε το δημόσιο πανεπιστήμιο που δεν είναι ιδεολογική σύλληψη της αριστεράς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην Αξιωματική Αντιπολίτευση τοποθετούν ψηλά στην ατζέντα την ανάγκη για την αναθεώρηση του άρθρου 16 και την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ.  
Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση είχε δηλώσει ότι η ΝΔ θα επιμείνει στην εν λόγω μεταρρύθμιση μέχρι τέλους.
Αναμφισβήτητα στο πρόγραμμα της ΝΔ για την Παιδεία η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων κατέχει περίοπτη θέση.
Ωστόσο, σε ότι αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, κορωνίδα για την Αξιωματική Αντιπολίτευση αποτελεί η κατάργηση του ασύλου, ζήτημα το οποίο αναμένεται να περιγράψει αναλυτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα.

Δηλώνουν όλοι ικανοποιημένοι

Σε κάθε περίπτωση, η μετωπική σύγκρουση που εκτυλίχθηκε στη Βουλή την Παρασκευή μεταξύ Τσίπρα-Μητσοτάκη κατέδειξε τα φαινόμενα ανομίας στον χώρο των Πανεπιστημίων και το γενικευμένο κλίμα ανασφάλειας των πολιτών σε κεντρικά πολιτικά ζητήματα και όπως διαφαίνεται θα κυριαρχούν στο προεκλογικό σκηνικό που ατύπως έχει ήδη διαμορφωθεί και θα φτάσουν μέχρι το τέλος της διαδρομής που οδηγεί στις κάλπες.
Αποτιμώντας την αναμέτρηση Τσίπρα-Μητσοτάκη τα επιτελεία των δύο κομμάτων εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την εμφάνιση του αρχηγού τους, αμφότερα αλλά για διαφορετικούς λόγους το καθένα.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση μπορεί να κινηθεί μόνο σε συγκεκριμένα αυστηρά πλαίσια που δεν έχουν να κάνουν με την οικονομία και επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα.
Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι κάτι τέτοιο, δεν πρόκειται να συμβεί.
Παράλληλα, εκφράζουν την πεποίθηση ότι ο πρωθυπουργός «σήκωσε το γάντι» καθώς παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία όπως διατείνονται, που δείχνουν ότι δεν αυξήθηκε η ανομία στα πανεπιστήμια από το 2015.
Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας όπως υποστηρίζουν ανέλυσε τα επιχειρήματά του για το άσυλο και την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του πανεπιστημίου.
Στην αντίπερα όχθη, στο στρατόπεδο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι πέτυχαν το στόχο τους να αναδείξουν το θέμα και να βρεθεί σε θέση απολογούμενου ο πρωθυπουργός.  
Ο Αλέξης Τσίπρας,  υποστηρίζουν από την Πειραιώς, δεν απάντησε σε κανένα από τα ζητήματα που του έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά μίλησε μόνο γενικά.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης