Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμφωνία Ισπανίας και ΕΕ για το Γιβραλτάρ - Κανονικά η Σύνοδος Κορυφής για το Brexit

Συμφωνία Ισπανίας και ΕΕ για το Γιβραλτάρ - Κανονικά η Σύνοδος Κορυφής για το Brexit
Ο Ισπανός πρωθυπουργός είχε απειλήσει ότι θα μποϋκοτάρει τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το Brexit
Ρόλο διαμεσολαβητή έχει αναλάβει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, ο οποίος καθησύχασε τις ανησυχίες της Ισπανίας, σχετικά με το μελλοντικό καθεστώς στο Γιβραλτάρ, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής για το Brexit την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018.
O Tusk, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισπανό πρωθυπουργό Pedro Sanchez, δήλωσε ότι πλέον είμαστε πιο κοντά στη διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Κυριακής.    
Ο Sanchez είχε απειλήσει ότι θα μποϋκοτάρει τη Σύνοδο Κορυφής, η οποία αποσκοπεί σε μία συμφωνία ως προς τους όρους αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019.
Η Μαδρίτη επέμεινε στο σχέδιο συμφωνίας για το Brexit να καταγραφεί ότι, οι αποφάσεις για το Γιβραλτάρ θα συμφωνηθούν σε διμερή βάση με το Λονδίνο.
Η Ισπανία και η ΕΕ συμφώνησαν τελικά για το Γιβραλτάρ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την αυριανή ευρωπαϊκή διάσκεψη, ώστε να εγκριθεί η συμφωνία της Βρετανίδας πρωθυπουργού Theresa May για το Brexit, σύμφωνα με δήλωση διπλωματικής πηγής στο Reuters.
«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν στην διάρκεια της νύχτας μεταξύ της Ισπανίας και της Βρετανίας.
Σε μία τηλεφωνική συνομιλία που έγινε μόλις τώρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Donald Tusk) και ο Ισπανός πρωθυπουργός (Pedro Sanchez) επέτυχαν να συμφωνήσουν για το Γιβραλτάρ, είπε η ίδια πηγή.
«Η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί,» πρόσθεσε.

Το προσχέδιο της συμφωνίας

Οι οποιεσδήποτε μελλοντικές διευθετήσεις για το Γιβραλτάρ θα πρέπει να συζητηθούν απευθείας με την Ισπανία αναφέρεται σε προσχέδιο συμφωνίας της ΕΕ με τη Βρετανία για το Brexit, που θα παρουσιαστεί αύριο (25/11/2018) στη σύνοδο κορυφής και το οποίο έχει εξασφαλίσει το Reuters.
«Μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, το Γιβραλτάρ δεν θα συμπεριληφθεί στο εδαφικό πλαίσιο των συμφωνιών, οι οποίες θα επιτευχθούν μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου», αναφέρει το έγγραφο.
«Παρόλα αυτά, αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα να έχουμε ξεχωριστές συμφωνίες μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφορικά με το Γιβραλτάρ..., αυτές οι ξεχωριστές συμφωνίες θα απαιτήσουν μία προηγούμενη συμφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ισπανίας», σύμφωνα με το ίδιο κείμενο.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης