Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία και Ισραήλ κατέληξαν σε συμφωνία για τον αγωγό East Med που θα ενισχύσει ενεργειακά την Ευρώπη

Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία και Ισραήλ κατέληξαν σε συμφωνία για τον αγωγό East Med που θα ενισχύσει ενεργειακά την Ευρώπη
Ο αγωγός θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει μέχρι και 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως
Σε συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού East Med κατέληξαν Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία και Ισραήλ, ο οποίος θα μεταφέρει τα αποθέματα του φυσικού αερίου από την Ανατολική μεσόγειο στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Times of Israel» το κόστος του έργου θα ξεπεράσει τα 7 δις δολάρια ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να επενδύσει 100 εκατομμύρια δολάρια σε μια μελέτη σκοπιμότητας για το έργο πριν επιτευχθεί η συμφωνία σχετικά με την τοποθέτηση του μακρύτερου και βαθύτερου υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου στον κόσμο.
Στη συμφωνία, τονίζεται, ότι το Ισραήλ και η Κύπρος θα προτιμηθούν έναντι άλλων χωρών κατά την εξαγωγή φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά.
Ο αγωγός θα ξεκινήσει περίπου 170 χιλιόμετρα από τη νότια ακτή της Κύπρου και θα εκτείνεται για 2.200 χιλιόμετρα για να φτάσει στο Otranto της Ιταλίας μέσω της Κρήτης και της Ηπειρωτικής Ελλάδας.
Ο αγωγός θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει μέχρι και 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.
Οι ανάγκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν ετησίως κατά 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ως το 2030.
Οι εργασίες για τον East Med θα ξεκινήσουν εντός των επόμενων μηνών και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν μέσα σε πέντε χρόνια.
Αναφερόμενος στη συμφωνία ο Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο αγωγός θα μπορούσε να μειώσει κατά κάποιον βαθμό την αραβική επιρροή στην Ευρώπη.
Σχολιάζοντας το δημοσίευμα ανώτατη κυβερνητική πηγή της Κύπρου ανέφερε στο ΡΙΚ ότι οι εμπλεκόμενες χώρες βρίσκονται πολύ κοντά στη συμφωνία για κατασκευή του East Med.
Εξήγησε δε ότι από την ημέρα της συμφωνίας θα απαιτηθούν πέντε εβδομάδες ώστε το περιεχόμενο της να εξεταστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης