Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φλαμπουράρης: Η πρώτη κατοικία θα προστατευτεί με όποιο εργαλείο ενδείκνυται

Φλαμπουράρης: Η πρώτη κατοικία θα προστατευτεί με όποιο εργαλείο ενδείκνυται
Η αντιμετώπιση των "κόκκινων δανείων"είναι κεφαλαιώδες για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και μοχλός για τη λειτουργία της αγοράς, τονίζει ο Α. Φλαμπουράρης
«Η πρώτη κατοικία θα προστατευτεί με όποιο εργαλείο ενδείκνυται», δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας και συντονιστής της κυβέρνησης για τις τράπεζες, Αλέκος Φλαμπουράρης, σε συνέντευξή του στη Realnews.
«Η πρώτη κατοικία του κόσμου της εργασίας πρέπει να προστατεύεται», τονίζει χαρακτηριστικά και εξηγεί ότι «γι΄ αυτό ποτέ δεν «συναίνεσα» στη σύνδεση της πρώτης κατοικίας με την έννοια του «στρατηγικού κακοπληρωτή».
Προτιμώ έναν «στρατηγικό κακοπληρωτή» που ξέφυγε, από χιλιάδες προστατευμένους που αδυνατούν να πληρώσουν, παρά εξ ονόματός του οι αδύναμοι να απολέσουν την προστασία που πρέπει να έχουν».
Για το νόμο Κατσέλη που παύει να ισχύει στο τέλος του χρόνου, ο κ. Φλαμπουράρης αφού πρώτα τονίζει ότι παραμένει η ασπίδα προστασίας  για την υπερχρέωση των νοικοκυριών και για τη διάσωση της κατοικίας τους.
Αναζητούμε λύσεις που θα επεκτείνουν την ήδη σημαντική συμβολή του στο πρόβλημα».
Κληθείς να πει την άποψή του για την πρόταση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρα, για τα «κόκκινα δάνεια», όπως έχει διαρρεύσει σε δημοσιεύματα, ο κ. Φλαμπουράρης, τονίζει ότι η αντιμετώπιση του ζητήματος είναι κεφαλαιώδες για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και μοχλός για τη λειτουργία της αγοράς, δεδομένου ότι θα απελευθερωθούν πόροι για την ανάπτυξη της οικονομίας και προσθέτει «δεν θα πάψω να λέω ότι πίσω από κάθε μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα βρίσκονται υπαίτιοι του παρελθόντος με ονοματεπώνυμο, αλλά τώρα επείγει να προχωρήσουμε μπροστά».
Συμπληρώνει δε, πως το «το μνημονιακό κέλυφος δεν είναι πλέον άλλοθι για κωλυσιεργίες  ή έτοιμες συνταγές» και πως «ο κεντρικός τραπεζίτης είναι πρωταγωνιστής σε αυτόν τον διάλογο του μέλλοντος και κάθε πρόταση είναι καλοδεχούμενη και σημαντική».
Αναφέρει ότι ο δικός του στόχος είναι «η διαμόρφωση μιας ενιαίας θέσης όλων των αρμόδιων παραγόντων, ας τολμήσω να μιλήσω για μια «εθνική στρατηγική» πάνω σε αυτό το κρίσιμο θέμα, για μια λύση που θα πάει την οικονομία μπροστά και θα βγάζει την παραγωγική βάση της χώρας από το αδιέξοδο».
Παράλληλά, ο κ. Φλαμπουράρης δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ησυχάσει εάν δεν δει τις μπουλντόζες στο Ελληνικό.
Ως προς το Ελληνικό, σημειώνει ότι βρισκόμαστε τη φάση διεξαγωγής του διαγωνισμού για την αδειοδότηση του καζίνο, που είχε τεθεί εξαρχής ως προαπαιτούμενο των επενδυτών.
Όσο για την Ανάπλαση Α.Ε., ο ίδιος αναφέρει ότι ήδη για τα Προσφυγικά στη Λ. Αλεξάνδρας ολοκληρώνονται οι μελέτες και μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν εκδοθεί οι άδειες εργασιών επισκευής και θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης του έργου, ενώ παράλληλά, στο ίδιο χρονικό όριο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί και οι διαδικασίες για την προκήρυξη του πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για την ανάπλαση του ιστορικού εμπορικού τριγώνου της Αθήνας.
Περαιτέρω,  ο κ. Φλαμπουράρης τονίζει ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία είναι η ανάπτυξη προς όφελος των πολλών και όχι προς όφελος μιας αεριτζίδικης ελίτ, όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα τη χρεοκοπία και τα μνημόνια.
Κληθείς να σχολιάσει τις εκτεταμένες φοροελαφρύνσεις που προτείνει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρει ότι πίσω από αυτές  «κρύβονται εκτεταμένες περικοπές του κοινωνικού κράτους και των κοινωνικών παροχών».
Διότι όταν από το κράτος κόβεις έσοδα, τότε ή θα κόψεις και παροχές ή θα βρεις άλλες πηγές εσόδων.
Γι΄ αυτά ο κ. Μητσοτάκης προτιμά φυσικά να μη μιλάει.
Προτιμά να δημαγωγεί για «μικρότερο κόστος» αν και είναι επικεφαλής μιας  παράταξης  που αντιμετώπισε το κράτος ως λάφυρο και το ρουσφέτι ως πολιτικό εργαλείο».
Τέλος, ερωτηθείς για το εάν έγιναν υπερβολές έναντι του Κ. Σημίτη από τις εισαγγελικές αρχές, όπως ισχυρίστηκε ο Ν. Φίλης, ο κ. Φλαμπουράρης αφού σημειώνει ότι δεν συνηθίζει να σχολιάζει τις απόψεις των συντρόφων του, προσθέτει πως «συχνά ο σύνθετος και υπερβατικός λόγος του Νίκου εκλαμβάνεται απλοϊκά και  εργαλειοποιείται στις επίκαιρες επικοινωνιακές συγκρούσεις».   
Μιλώντας γενικώς, μεταξύ άλλων, τονίζει ότι είναι σημαντικότατη η διάκριση της πολιτικής ευθύνης από την ποινική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης