Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συρία: Νέα επίθεση με χημικά στο Χαλέπι με 107 θύματα - Η Συρία ζητά παρέμβαση του ΟΗΕ και η Μόσχα κατηγορεί τους αντάρτες

Συρία: Νέα επίθεση με χημικά στο Χαλέπι με 107  θύματα - Η Συρία ζητά παρέμβαση του ΟΗΕ και η Μόσχα κατηγορεί τους αντάρτες
 Ο Assad καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταδικάσει άμεσα και δυναμικά αυτά τα τρομοκρατικά εγκλήματα
Νέα επίθεση με χημικά έγινε τα ξημερώματα στο Χαλέπι της Συρίας με περισσότερους από 107 ανθρώπους να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας λόγω α ασφυξίας από τα τοξικά αέρια.
Το καθεστώς Assad κατηγόρησε τους αντάρτες για την επίθεση όμως είναι σίγουρο ότι όποιος κι αν κρύβετε πραγματικά πίσω από την επίθεση, θα πυροδοτήσει μια σειρά διπλωματιών απειλών από ΗΠΑ και Ρωσία.
Το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, η μεγαλύτερη συμμαχία ανταρτών στις βορειοδυτικές επαρχίες του Χαλεπίου και του Ιντλίμπ, αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή.
Το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana μετέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (25/11) ότι είναι 107 τα περιστατικά με συμπτώματα ασφυξίας, μετά έναν πρώτο απολογισμό που έκανε λόγο για 50 τραυματίες. Από την πλευρά του, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για 94 κρούσματα ασφυξίας.
Το γαλλικό πρακτορείο (AFP) επικαλούμενο μαρτυρίες φωτογράφου του που βρίσκεται στο Χαλέπι είδε να φθάνουν σε ένα νοσοκομείο δεκάδες πολίτες με αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως γυναίκες και παιδιά, στους οποίους χορηγήθηκε οξυγόνο.
Σύμφωνα με το Sana, ο αρχηγός της αστυνομίας του Χαλεπίου ανέφερε ότι «οι τρομοκρατικές οργανώσεις στόχευσαν τις κατοικημένες περιοχές της πόλης με ρουκέτες που περιείχαν τοξικά αέρια, προκαλώντας κρούσματα ασφυξίας μεταξύ των πολιτών».
Ο εκπρόσωπος του συνασπισμού ανταρτών του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου αρνήθηκε τις κατηγορίες λέγοντας ότι «απορρίπτουμε τους ψευδείς ισχυρισμούς του καθεστώτος για μια επίθεση εναντίον του Χαλεπίου που φέρεται να έγινε από τους εξεγερμένους με βλήματα, και ακόμη περισσότερο με βλήματα που περιείχαν αέριο χλωρίου»
Από τα τέλη του 2016, το Χαλέπι, η μεγάλη πόλη της βόρειας Συρίας, τελεί υπό τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων του προέδρου al Assad. Ωστόσο περιοχές στα δυτικά περίχωρα της πόλης έχουν καταληφθεί από οργανώσεις ανταρτών και τζιχαντιστών, που ελέγχουν τη γειτονική επαρχία Ιντλίμπ, τελευταίο μεγάλο προπύργιο των ανταρτών της Συρίας.

H Συρίας καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επέμβει

Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας κάλεσε σήμερα τον ΟΗΕ να αναλάβει δράση μετά τις υποψίες για επίθεση με βλήματα που περιείχαν αέριο χλωρίου και φέρονται να πραγματοποίησαν οι αντάρτες κατά της πόλης του Χαλεπίου, με συνέπεια την δηλητηρίαση περισσότερων από 100 ανθρώπων.
Η κυβέρνηση “καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταδικάσει άμεσα και δυναμικά αυτά τα τρομοκρατικά εγκλήματα..., αλλά και να λάβει μέτρα αποτροπής και τιμωρίας κατά των κρατών και των κυβερνήσεων που υποστηρίζουν και χρηματοδοτούν την τρομοκρατία,” ανέφερε σχετική ανακοίνωση.

Η Μόσχα κατηγορεί τους αντάρτες

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα τους αντάρτες στην Συρία για βομβαρδισμό της πόλης του Χαλεπίου με βλήματα που περιείχαν αέριο χλωρίου.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε σε δήλωσή του ότι η χημική επίθεση πραγματοποιήθηκε από μία περιοχή στην ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ που ελέγχεται από τους ενόπλους της οργάνωσης του Μετώπου αλ Νόσρα.
Το ρωσικό ΥΠΑΜ ανέφερε επίσης, ότι προγραμματίζει να μιλήσει με την Άγκυρα για το περιστατικό αυτό, καθώς η Τουρκία έχει αναλάβει ρόλο εγγυητή, για την τήρηση της εκεχειρίας από την ένοπλη αντιπολίτευση της Συρίας.
“Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές πληροφορίες που έχουμε, επιβεβαιώνεται κυρίως από τα συμπτώματα της δηλητηρίασης μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης, ότι τα βλήματα που χρησιμοποιήθηκαν για τον βομβαρδισμό κατοικημένων περιοχών στο Χαλέπι, περιείχαν αέριο χλωρίου,” τόνισε στην δήλωσή του, ο Ρώσος υποστράτηγος Igor Konasenkov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης