Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η συμφωνία του East Med κοινοποείται στις ευρωπαϊκές χώρες την επόμενη εβδομάδα - Η μεγάλη ευκαιρία της Energean

Η συμφωνία του East Med κοινοποείται στις ευρωπαϊκές χώρες την επόμενη εβδομάδα - Η μεγάλη ευκαιρία της Energean
Η συμφωνία ολοκληρώθηκε σε πρώτη φάση - Οι προοπτικές και η σημασία της
Μεγάλη ικανοποίηση στο Ισραήλ για την επίτευξη συμφωνίας για τον EAST MED, μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων, όπως αναφέρει ο αρμόδιος υπουργός Υuval  Steiniz στα ισραηλινά μέσα,  με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την συμμετοχή του Ισραήλ, της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Κύπρου.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά επήλθε η Συμφωνία μετά από δύο χρόνια εντατικών διαπραγματεύσεων, η οποία θα παρουσιαστεί εντός της προσεχούς εβδομάδας σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Το project παρουσιάστηκε στο Aμπού Ντάμπι, που αποφάσισε να επενδύσει 100 εκατ δολάρια στην μελέτη βιωσιμότητας.
Η επένδυση που υποστηρίζεται από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να ξεκινήσει την προετοιμασία για την κατασκευή του έργου στους επόμενους μήνες.
Έτσι θα δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου που θα βρίσκεται και στο μεγαλύτερο βάθος.
Οι Ισραηλινοί εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την ενεργειακή διασύνδεση με την Ευρώπη και υπολογίζουν σε σημαντικά οφέλη για την χώρα τους.
Παράλληλα η εξέλιξη αυτή έχει τεράστιο γεωπολιτικό ενδιαφέρον καθώς αναβαθμίζεται σημαντικά ο ρόλος του Ισραήλ παράλληλα με της Κύπρου σαν προνομιακούς στρατηγικούς προμηθευτές φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε σχέση με τους Άραβες.
Η αγορά της Ευρώπης είναι η πιο σημαντική παγκοσμίως.
Η ολοκλήρωση της συμφωνίας και η έναρξη του έργου δικαιώνει τις επιχειρηματικές κινήσεις της Energean που έχοντας ήδη διαθέσιμα 4 δις κυβικά φυσικού αερίου από το FPSO θα ωφεληθεί σημαντικά από την εξέλιξη.
Παράλληλα η εταιρία προχωρά τον Μάρτιο σε γεώτρηση στο Βόρειο Καρίς με στόχο 1,3 τρις κυβικά μέτρα και εκτιμώμενες πιθανότητες επιτυχίας στο 70%.
Ο EAST  MED θα έχει μήκος 2000 χλμ και θα κατασκευαστεί σε βάθος 3,5 χλμ.
Ο ενεργειακός διάδρομος θα επιτρέψει και την ροή αερίου προς τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη.
Οι εκτιμήσεις της ισραηλινής πλευράς είναι ότι εντός των επομένων μηνών το project θα ξεκινήσει αφού οι Ευρωπαϊκές χώρες συμφωνήσουν.
Το πλεονέκτημα για όλες τις πλευρές αφορά στο ότι οι τιμές φυσικού αερίου στο Ισραήλ είναι στο ήμισυ αυτών της Ευρώπης.
Οι εκτιμήσεις της ισραηλινής πλευράς είναι ότι σε 5 χρόνια θα μπορεί να διακινηθεί το αέριο διαμέσου του αγωγού.

Η έκταση του αγωγού

Ο αγωγός East Med θα ξεκινήσει περίπου 170 χιλιόμετρα (105 μίλια) από τη νότια ακτή της Κύπρου και θα εκτείνεται για 2.200 χιλιόμετρα (1.350 μίλια) για να φτάσει στο Otranto της Ιταλίας μέσω της Κρήτης και της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Ο αγωγός θα έχει την ικανότητα να μεταφέρει μέχρι 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (706 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια) φυσικού αερίου ετησίως.
Οι ανάγκες εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν ετησίως κατά 100 δισ. Κυβικά μέτρα (3,5 δισ. Κυβικά πόδια) ετησίως έως το 2030.
Οι εργασίες για το έργο αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα σε λίγους μήνες και να ολοκληρωθούν μέσα σε πέντε χρόνια, ανέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός Hadashot TV.
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό «Hadashot», η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να επενδύσει 100 εκατομμύρια δολάρια σε μια μελέτη για το έργο πριν επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με την τοποθέτηση του μακρύτερου και βαθύτερου υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου στον κόσμο.

ΠΗΓΗ: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης