Απόψεις - Άρθρα

Η βελτίωση των σχέσεων Βόρειας και Νότιας Κορέας περιθωριοποιεί την Ιαπωνία

Η βελτίωση των σχέσεων Βόρειας και Νότιας Κορέας περιθωριοποιεί την Ιαπωνία
Η πορεία των σχέσεων της Νότιας και Βόρειας Κορέας φαίνεται ότι βρίσκεται σε αντίθετη κατεύθυνση σε σύγκριση με αυτές των Τόκιο και Σεούλ
Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στην κορεατική χερσόνησο ένα ακόμα σημαντικό βήμα, προκειμένου ο Βορράς και ο Νότος να ομαλοποιήσουν ακόμα περισσότερο τις σχέσεις τους και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους.
Η πρώτη επανασύνδεση οδικού δικτύου στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη της κορεατικής χερσονήσου μετά από δεκατέσσερα χρόνια αποτελεί την αρχή ενός συνόλου κινήσεων που οι αναμένεται να πραγματοποιηθούν κατά τους επόμενους μήνες, στον απόηχο της συνάντησης που είχαν τον περασμένο Σεπτέμβριο οι ηγέτες των δύο χωρών.
Όπως ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, «είναι ιστορικά σημαντικό για τον Βορρά και τον Νότο να ανοίξουν ένα νέο πέρασμα και να συμμετάσχουν από κοινού σε επιχειρήσεις», σε μία περιοχή η οποία «είδε τις χειρότερες μάχες κατά τη διάρκεια του πολέμου».
Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι η ολοκλήρωση του πρώτου έργου πραγματοποιήθηκε νωρίτερα απ’ ότι είχε ανακοινωθεί αρχικά, καθώς οι αρχικές ανακοινώσεις έκαναν λόγο για έναρξη των σχετικών εργασιών στα τέλη του Νοεμβρίου ή στις αρχές του Δεκεμβρίου.
Η επανασύνδεση των οδικών δικτύων αναμένεται να συνεχιστεί κατά το επόμενο διάστημα, ενώ στις σχετικές εργασίες θα προστεθούν και αυτές της επανένωσης των σιδηροδρομικών δικτύων μεταξύ των δύο χωρών.
Παράλληλα, οι δύο πλευρές θα προχωρήσουν στην επανασύσταση μίας κοινής στρατιωτικής επιτροπής, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η απομάκρυνση των όπλων από την Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη.
Όλα τα παραπάνω έρχονται σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία η διεθνής κοινότητα  αναμένει την οριστικοποίηση της δεύτερης Συνόδου Κορυφής μεταξύ ΗΠΑ και Βορείου Κορέας, μέσω της οποία θα επιλυθούν τα ζητήματα που σχετίζονται με την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου, ενώ η πρόσφατη αναβολή της συνάντησης μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών δε φαίνεται να προκαλεί καμία ανησυχία αναφορικά με πιθανή ακύρωσης της Συνόδου.
 Ωστόσο, η πορεία των σχέσεων της Νότιας Κορέας με τον Βορρά  φαίνεται ότι έρχεται σε αντίθεση σε σχέση με αυτές που διατηρεί η Σεούλ με το Τόκιο.
 Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όταν και η Κορέα βρισκόταν υπό την έλεγχο της ιαπωνικής αυτοκρατορίας, αρκετές γυναίκες από τη Νότια Κορέα αποτέλεσαν θύματα σεξουαλικής δουλείας από τον ιαπωνικό στρατό, με την πλευρά του Τόκιο μάλιστα να αρνείται για πολλά χρόνια να ζητήσει δημοσίως συγνώμη από τα θύματα.
Μάλιστα, η πλευρά της Ιαπωνίας υποστήριζε πως όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την αποζημίωση θυμάτων πολέμου επιλύθηκαν ότι οι δύο χώρες αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις το 1965.
Το 2007, τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκριναν ψήφισμα μέσω του οποίου ζητούσαν από την ιαπωνική κυβέρνηση να ζητήσει συγνώμη από τις λεγόμενες «γυναίκες ανακούφισης» ενώ χρειάστηκε να περάσουν οκτώ χρόνια μέχρι οι δύο χώρες να πραγματοποιήσουν συμφωνία σχετικά με το ζήτημα.
Ο οργανισμός στήριξης των θυμάτων τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ισότητας και Οικογένειας της Νότιας Κορέας, και αποτελεί τον πυλώνα μέσω του οποίου οι δύο χώρες θα μπορέσουν να επιλύσουν το ζήτημα «οριστικά και αμετάκλητα».
Την περασμένη εβδομάδα όμως, το νοτιοκορεατικό Υπουργείο ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να καταργήσει τον οργανισμό, γεγονός που έφερε την αντίδραση της Ιαπωνίας, και έβαλε ακόμα περισσότερο στον «πάγο» τις σχέσεις των δύο χωρών.
Πέραν της «ειλικρινούς συγνώμης» που είχε ζητήσει ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Shinzo Abe, από τις «γυναίκες ανακούφισης» στα τέλη του 2015, το Τόκιο έχει ήδη καταβάλει μέχρι στιγμής περίπου 3,9 εκατ. δολάρια στις οικογένειες δεκάδων θυμάτων, με την πλευρά της Σεούλ ωστόσο να θεωρεί ότι ο οργανισμός δεν αντανακλούσε επαρκώς τις απόψεις των γυναικών.
Μετά την ανακοίνωση της σχετικής απόφασης, το Υπουργείο δήλωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τη χάραξη πολιτικών για την ανάκτηση της τιμής και της αξιοπρέπειας των θυμάτων», προσθέτοντας ότι «έχουμε αποφασίσει να τερματιστεί το έργο βάσει των αποτελεσμάτων των ανασκοπήσεών μας και των τρεχουσών συνθηκών γύρω από το ίδρυμα».
Από την πλευρά του, ο Shinzo Abe δήλωσε ότι η σχετική κίνηση θα μπορούσε να αποτελέσει πλήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «εάν παραβιαστούν οι διεθνείς δεσμεύσεις, τότε γίνεται αδύνατη η δημιουργία δεσμών μεταξύ των χωρών και ως μέλος της διεθνούς κοινότητας καλούμε τη Νότια Κορέα να ενεργήσει με υπευθυνότητα».
Παράλληλα, πριν από μερικές ημέρες το Ανώτατο Δικαστήριο της Νότιας Κορέας διέταξε την καταβολή αποζημίωσης στα θύματα καταναγκαστικής εργασίας κατά τη διάρκεια της ιαπωνικής κατοχής, ένα ζήτημα που επίσης αποτελεί «αγκάθι» στις σχέσεις των δύο χωρών.
«Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία θα μπορούσαν να γίνουν αληθινοί φίλοι που ανοίγονται ο ένας στον άλλον, εάν και οι δύο πλευρές εδραιώσουν σταθερά τη δικαιοσύνη και τις αρχές, εισχωρώντας στα παπούτσια της άλλης πλευράς», σχολίασε την περασμένη εβδομάδα ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος, Moon Jae-in, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Επιτροπής Συνεργασίας Κορέας-Ιαπωνίας.
«Η εποχή της αποικιοκρατίας αντιπροσωπεύει μία οδυνηρή περίοδο για τη Νότια Κορέα και για την Ιαπωνία, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι μπορούμε να αγνοήσουμε την αλήθεια», επεσήμανε ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια, μόνο και μόνο για τη βιώσιμη και ισχυρή σχέση Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας».
Αν και ο ίδιος έκανε λόγο για μια «νέα εποχή στην κορεατική χερσόνησο και την Νοτιοανατολική Ασία», η σύσφιγξη των σχέσεων με τη Βόρεια Κορέα χωρίς την άμεση συμμετοχή της Ιαπωνίας φαίνεται ότι έχει διαταράξει τις ισορροπίες στην περιοχή.
Ενώ αρχικά η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα ζητούσαν από κοινού να υπάρξει αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, οι πρόσφατες συναντήσεις του Moon Jae-in με τον Kim Jong Un φάνηκαν να θέτουν ως προτεραιότητα τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των χωρών τους και τον περιορισμό των στρατιωτικών εντάσεων.
Παράλληλα, το ζήτημα της απαγωγής Ιαπώνων υπηκόων από τη Βόρεια Κορέα μεταξύ του 1977 και του 1983, το οποίο αποτελεί βασικό θέμα που επηρεάζει τις σχέσεις μεταξύ Τόκιο και Πιονγιάνγκ,  δεν έχει τεθεί ακόμα επί τάπητος στις διμερείς συναντήσεις, παρά τις σχετικές εκκλήσεις από την πλευρά της Ιαπωνίας.
Πρόσφατα ο Shinzo Abe διόρισε τον Yoshihide Suga ως υπουργό Απαγωγών, ενώ μετά τη συνάντηση που είχε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Mike Pence, οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν «τη στενή συνεργασία για την πρώιμη επίλυση του ζητήματος απαγωγής, το οποίο αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για την Ιαπωνία».
Καθώς λοιπόν οι σχέσεις μεταξύ Βορρά και Νότου βελτιώνονται και οι σχέσεις μεταξύ Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας «παγώνουν», αποτελεί σημαντικό ερώτημα το κατά πόσο θα μπορούσαν να αλλάξουν ριζικά οι ισορροπίες στην περιοχή κατά τους επόμενους μήνες.
Αδιαμφισβήτητα για τη Σεούλ η ομαλοποίηση των σχέσεων με την Πιονγάνγκ είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητά της, ωστόσο μένει να δούμε κατά πόσο είναι διατεθειμένη να «θυσιάσει» την συμμαχία που είχε όλα τα προηγούμενα χρόνια με το Τόκιο, εάν δεν υπάρξει επίλυση στα παραπάνω ζητήματα.

Μενέλαος Μπέλλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης