Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Επικίνδυνη κλιμάκωση μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας - Επικοινωνία Putin - Merkel, κυρώσεις κατά της Μόσχας εξετάζει η ΕΕ

tags :
Επικίνδυνη κλιμάκωση μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας - Επικοινωνία Putin - Merkel, κυρώσεις κατά της Μόσχας εξετάζει η ΕΕ
Ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέσχεσαν τρία ουκρανικά πολεμικά πλοία στο στενό του Κερτς - Τραυματίστηκαν Ουκρανοί στρατιώτες
(upd10) Παραμένει στα ύψη η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μετά το θερμό επεισόδιο στο στενό του Κερτς, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας να κηρύσσει στρατιωτικό νόμο, διάρκειας 30 ημερών.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, όπως δήλωσε Γερμανός αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις προτού ξεκαθαριστεί ποιος ευθύνεται για το θερμό επεισόδιο.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν τεθεί σε κατάσταση πλήρους πολεμικής ετοιμότητας με διαταγή του επικεφαλής του γενικού επιτελείου, ενώ έχει επιβληθεί στρατιωτικός νόμος από 28/11 σε όλη την ουκρανική επικράτεια.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου δεν έχει καμία επιρροή στη συνεργασία του Ταμείου με την Ουκρανία ενώ ο πρόεδρος Poroshenko σε χθεσινό τηλεοπτικό του διάγγελμα, ανακοίνωσε πως ο στρατιωτικός θα τεθεί σε ισχύ από σήμερα Τετάρτη (28/11) και ότι αυτός δεν περιλαμβάνει περιορισμούς στα δικαιώματα των πολιτών ούτε ακύρωση των εκλογών που προγραμματίζεται να διεξαχθούν το 2019.
Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν του θερμού επεισοδίου στη Μαύρη Θάλασσα την περασμένη Κυριακή, όταν ρωσικά πλοία διεμβόλισαν ουκρανικά σκάφη κατηγορώντας τα ότι παραβίασαν τα ρωσικά χωρικά ύδατα, η Ρωσία έχει συλλάβει τους 24 Ουκρανούς ναύτες που βρίσκονταν πάνω στα πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού, τα οποία και έχει "κατασχέσει".
Σημειώνεται ότι τρεις από τους Ουκρανούς ναύτες φέρουν και τραύματα, αλλά δεν υπάρχει κανείς κίνδυνος για την υγεία τους.
Παρέμβαση για το επεισόδιο υπήρξε από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, ο οποίος κάλεσε τη Μόσχα να απελευθερώσει τους Ουκρανούς ναυτικούς, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη Ρωσία.
Πάντως η Ρωσία μοιάζει να αδιαφορεί για τις απειλές, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα του Radio Free Europe, ρωσικό δικαστήριο αποφάσισε ότι τρεις εκ των συλληφθέντων Ουκρανών ναυτικών θα κρατηθούν για διάστημα δύο μηνών.

Κράτηση δύο μηνών για τρεις εκ των συλληφθέντων Ουκρανών ναυτικών αποφάσισε ρωσικό δικαστήριο


Την κράτηση για διάστημα δύο μηνών για αρκετούς από τους Ουκρανούς ναυτικούς που συνέλαβε η ρωσική ακτοφυλακή, αποφάσισε το δικαστήριο της  πόλης Simferopol, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Radio Free Europe.
Πρόκειται για μία εξέλιξη που δείχνει ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να κλιμακώσει τη σύγκρουση και μάλλον αδιαφορεί για το εάν η ΕΕ αλλά και οι ΗΠΑ της επιβάλλουν νέες κυρώσεις.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα η κράτηση αποφασίστηκε προκειμένου να ολοκληρωθεί η έρευνα των αρμόδιων ρωσικών αρχών, ενώ αναφέρεται ότι τρεις από τους συλληφθέντες ναυτικούς παραδέχθηκαν ότι υπήρξε «επίθεση ενάντια στη Ρωσία» και προσέθεσαν ότι αυτοί απλά «ακολουθούσαν εντολές».


Επικοινωνία Putin - Merkel, πίεση στο Κίεβο ζήτησε ο Ρώσος πρόεδρος


Τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel είχε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα η καγκελάριος να ασκήσει την επιρροή της στο Κίεβο προκειμένου αυτό να μην προχωρήσει σε απερίσκεπτες κινήσεις.
Σύμφωνα με τη ρωσική προεδρία, η συνδιάλεξη έγινε με πρωτοβουλία της Γερμανίας.
Η καγκελαρία δεν έχει κάνει κάποια ανακοίνωση σχετικά με την επικοινωνία των δύο ηγετών μέχρι στιγμής.
Κατά το Κρεμλίνο, «ο Vladimir Putin έδωσε την εκτίμησή του για τις προκλητικές ενέργειες της ουκρανικής πλευράς, τις κατάφωρες παραβιάσεις των κανόνων του διεθνούς δικαίου όταν τα (ουκρανικά) πολεμικά πλοία αγνόησαν εσκεμμένα τους κανονισμούς για την ειρηνική διέλευση από τα χωρικά ύδατα της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αζοφική Θάλασσα”.
«O Putin εξέφρασε την ελπίδα ότι το Βερολίνο θα ασκήσει την επιρροή του στις ουκρανικές αρχές και θα αποτρέψει τη λήψη βιαστικών αποφάσεων από πλευράς τους», σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας.
Πάντα κατά το Κρεμλίνο, ο ρώσος ηγέτης εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι το Κίεβο έχει πλέον θέσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σε κατάσταση πολεμικού συναγερμού και έχει κηρύξει στρατιωτικό νόμο σε τμήματα της ουκρανικής επικράτειας, ενώ «έδωσε έμφαση στο ότι η ουκρανική ηγεσία φέρει την πλήρη ευθύνη για τη δημιουργία άλλης μιας εμπόλεμης κατάστασης και των κινδύνων που συνεπάγεται» αυτή, κρίνοντας πως η κλιμάκωση συνδέεται «με τις εκλογές» που θα διεξαχθούν το 2019 στην Ουκρανία.

Stoltenberg (NATO): Η Ρωσία οφείλει να απελευθερώσει τους Ουκρανούς ναυτικούς

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenbergπροέτρεψε τη Ρωσία να απελευθερώσει τα τρία ουκρανικά πλοία και τα συλληφθέντα μέλη του πληρώματος, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία αιτιολόγηση για τις ενέργειες της Μόσχας.
«Αυτό που είδαμε χθες ήταν πολύ σοβαρό», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Jens Stoltenberg μετά από μια επείγουσα συνάντηση του ΝΑΤΟ που διεξήχθη με αίτημα της Ουκρανίας, που δεν αποτελεί μέλος της Βορειοανατολικής Συμμαχίας.
«Όλοι οι σύμμαχοι εξέφρασαν πλήρη στήριξη για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και την κυριαρχία της», ανέφερε.
«Δεν υπάρχει καμία αιτιολόγηση για την χρήση στρατιωτικής δύναμης ενάντια σε ουκρανικά πλοία και το πλήρωμα, οπότε καλούμε τη Ρωσία να απελευθερώσει άμεσα τους Ουκρανούς ναύτες και τα πλοία που κατάσχεσε χθες».

Κρεμλίνο: Νόμιμη η κατάσχεση των ουκρανικών πλοίων

Το Κρεμλίνο δήλωσε πως η σύλληψη από τη Ρωσία τριών μικρών πλοίων του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού ανοικτά της προσαρτημένης από τη Ρωσία Κριμαίας την Κυριακή συνάδει πλήρως με το διεθνές και το εσωτερικό δίκαιο.
Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov κατηγόρησε τα ουκρανικά πλοία ότι εισήλθαν παράνομα στα ρωσικά χωρικά ύδατα και ότι αγνόησαν τις προσπάθειες των Ρώσων συνοριοφυλάκων να επικοινωνήσουν μαζί τους.
Απαντώντας σε ερώτηση αν οι συνέπειες του συμβάντος μπορεί να επηρεάσουν μια σχεδιαζόμενη συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο Vladimir Putin και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) στην Αργεντινή αργότερα αυτό τον μήνα, ο Peskov είπε πως τα σχέδια για την πραγματοποίηση της συνάντησης εξακολουθούν να ισχύουν.
Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την Ουκρανία ότι προκάλεσε σκόπιμα ένα συμβάν στον Πορθμό Κερτς κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας την Κυριακή προκειμένου να δημιουργήσει πρόσχημα για την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.
Η Ρωσία συνέλαβε δύο μικρά πλοία και ένα ρυμουλκό του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού.
Σύμφωνα με την Μόσχα, είχαν εισέλθει παράνομα στα ρωσικά χωρικά ύδατα.
Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι θα απαντήσει σκληρά σε οποιεσδήποτε προσπάθειες να υπονομευτεί η κυριαρχία και η ασφάλεια της Ρωσίας.
 




Η Κομισιόν στηρίζει την Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τη Ρωσία να αφήσει ελεύθερα τρία πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού τα οποία κατέσχεσε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας την οποία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014.
Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε πως η Ένωση δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και είπε πως η Ρωσία υποχρεούται να ξεμπλοκάρει άμεσα τον Πορθμό Κερτς.
«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη» το περιστατικό, δήλωσε η εκπρόσωπος.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk καταδίκασε τη "δέσμευση" από τη Ρωσία των ουκρανικών πολεμικών πλοίων στον Πορθμό Κερτς.
«Καταδικάζω τη ρωσική χρήση βίας στην Αζοφική θάλασσα.
Οι ρωσικές αρχές πρέπει να επιστρέψουν τους Ουκρανούς ναύτες, τα ουκρανικά πλοία και να απόσχουν από περαιτέρω προκλήσεις», δήλωσε ο Tusk έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Ουκρανό πρόεδρο Petro Poroshenko.
«Η Ευρώπη θα παραμείνει ενωμένη σε υποστήριξη της Ουκρανίας».

Αντιδράσεις από ΕΕ, Αγκυρα, Βαρσοβία

Στο μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είπε στον Ουκρανό πρόεδρο πως θα κάνει ό,τι μπορεί στην προσπάθεια να αποκλιμακώσει την αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, ανέφερε το γραφείο του Ποροσένκο έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν οι δύο ηγέτες.
«Η Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε ανησυχία για την κλιμάκωση της ρωσικής επιθετικότητας με τη χρήση όπλων και είπε πως θα κάνει τα πάντα για αποκλιμάκωση», αναφέρεται σε μια δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Ποροσένκο.
«Θα πρέπει να απελευθερωθούν χωρίς καθυστέρηση οι Ουκρανοί ναύτες που συνελήφθησαν και να επιστραφούν τα πλοία που συνελήφθησαν» σε αυτή τη θαλάσσια δίοδο ανάμεσα στη Μαύρη Θάλασσα και την Αζοφική θάλασσα, προσθέτουν στην κοινή ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Σουηδίας, της Πολωνίας και της Ολλανδίας, στη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Πεκίνο.
Εκφράζοντας τη «μεγάλη ανησυχία τους μετά την πρόσφατη κλιμάκωση των εντάσεων στην Αζοφική θάλασσα και στον Πορθμό Κερτς», οι διπλωμάτες αυτοί «κάλεσαν τη Ρωσία να διασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση στα ουκρανικά λιμάνια της Αζοφικής θάλασσας και να αποκαταστήσει την ελευθερία της διέλευσης από τον Πορθμό Κερτς», καθώς και να «ενεργήσει με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση προκειμένου να υπάρξει μια άμεση αποκλιμάκωση της κατάστασης», σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση.
Υπογράμμισαν εξάλλου ότι «αναγνωρίζουν πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Ουκρανίας στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της».
Οι εκπρόσωποι των πέντε κρατών μελών της ΕΕ βρίσκονταν στην Κίνα με την ευκαιρία μιας «κοινής επίσκεψης μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, μελλοντικών μελών του Συμβουλίου και ορισμένων από τις κυριότερες χώρες που συμβάλλουν με στρατεύματα», εξηγούν οι συντάκτες της ανακοίνωσης.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε ανησυχία για το συμβάν στον Πορθμό Κερτς, που συνδέει την Αζοφική και την Μαύρη Θάλασσα.
«Ως παράκτια χώρα της Μαύρης Θάλασσας, υπογραμμίζουμε ότι η διέλευση μέσω του Πορθμού Κερτς δεν πρέπει να αποκλεισθεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία απευθύνεται έκκληση για αποφευχθούν κινήσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.
Στην Βαρσοβία, το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την Ρωσία για παραβίαση των διεθνών κανόνων μέσω της επιθετικής της συμπεριφοράς κατά των ουκρανικών πλοίων στην Αζοφική Θάλασσα.
«Καταδικάζουμε με σφοδρότητα την επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας και καλούμε την ηγεσία της χώρας να σεβασθεί το διεθνές δίκαιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης