Τελευταία Νέα
Διεθνή

Wall Street Journal: Η Eurobank επιταχύνει τη μείωση των προβληματικών δανείων

tags :
Wall Street Journal: Η Eurobank επιταχύνει τη μείωση των προβληματικών δανείων
Ο αρνητικός αντίκτυπος από το SPV στην Eurobank θα είναι 1,2-1,4 δισ. ευρώ, ο οποίος θα καλυφθεί από το deal με την Grivalia
Η ελληνική Eurobank ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018, ότι θα αποκτήσει την εταιρεία ακινήτων Grivalia Properties, κάνοντας το πρώτο βήμα ενός σχεδίου για τη δημιουργία μιας κακής τράπεζας και της μείωσης του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζας της χώρας με βάση τα στοιχεία του ενεργητικού θα απορροφήσει την Grivalia, ενισχύοντας την κεφαλαιακή της βάση κατά περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ.
Η συγχώνευση θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο, δήλωσε η τράπεζα.
Η Eurobank δήλωσε ότι θα μειώσει το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 15% μέχρι τα τέλη του 2019 και θα το μειώσει σε μονοψήφιο ποσοστό έως το 2021.
Η Fairfax Financial Holdings, η οποία σήμερα κατέχει το 18,2% και 51,4% στην Eurobank και τη Grivalia αντίστοιχα, θα γίνει ο μεγαλύτερος μέτοχος με ποσοστό συμμετοχής 32,9% στη συγχωνευθείσα εταιρεία.
Το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μειωθεί μετά τη διαπραγμάτευση στο 1,4%, από το 2,4% που κατέχει σήμερα.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποστεί μεγάλες πιέσεις τους τελευταίους μήνες, εν μέσω φόβων ότι δεν μπορούν να μειώσουν το βουνό τους από επισφαλή δάνεια και ότι θα χρειαστούν νέα κεφάλαια.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και άλλα περιουσιακά στοιχεία στις ελληνικές τράπεζες, τα οποία έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της χώρας, ανέρχονται συνολικά στο ήμισυ του συνολικού ενεργητικού τους.
Μετά τη συγχώνευση, η Eurobank θα προχωρήσει στη δημιουργία μιας κακής τράπεζας για τη μεταφορά περίπου 7 δισ. ευρώ από τα επισφαλή δάνεια, τα οποία θεωρούνται "τα χειρότερο από τα συνολικά δάνεια", δήλωσε αξιωματούχος της τράπεζας.
Ο αρνητικός αντίκτυπος στο κεφάλαιο εκτιμάται σε 1,1 δισ. ευρώ σε 1,4 δισ. ευρώ, ο οποίος θα καλυφθεί από την κεφαλαιακή ενίσχυση από τη συγχώνευση, καθώς και από στρατηγικό επενδυτή.
Η Eurobank δήλωσε ότι το σχέδιό της έχει εγκριθεί από της αρχή τραπεζικής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά ένας υπάλληλος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.
Την ίδια ώρα, η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας και το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας εργάζονται επί του παρόντος σε δύο χωριστά σχέδια για τη χρηματοδότηση μιας κακής τράπεζας.
Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρήσει το σχέδιο νόμιμο σύμφωνα με τους κανόνες που περιορίζουν τις κρατικές ενισχύσεις για τις τράπεζες.
Σύμφωνα με τη Eurobank εάν τα δύο σχέδια εγκριθούν τελικά, θα μπορούσαν να συνδυαστούν με το σχέδιο διαχείρισης NPLs.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης