Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Neutral παραμένουν για τη Eurobank οι UBS και Alpha Finance μετά το deal με τη Grivalia - Αποφασιστικό βήμα για τη μείωση των NPΕs

tags :
Neutral παραμένουν για τη Eurobank οι UBS και Alpha Finance μετά το deal με τη Grivalia - Αποφασιστικό βήμα για τη μείωση των NPΕs
Άνοδο της μετοχής της Eurobank βλέπουν UBS και Alpha Finance
Neutral, ουδέτερες, παραμένουν οι UBS και Alpha Finance για τη Eurobank, μετά το deal με τη Grivalia, αν και θεωρούν ότι είναι ένα αποφασιστικό βήμα για τη μείωση των NPΕs της τράπεζας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη UBS, η συμφωνία συγχώνευσης της Eurobank με την Grivalia προσφέρει στους μετόχους της δεύτερης ένα premium 9% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.
Από την άλλη, η συγχώνευση θα προσφέρει 943 εκατ. ευρώ στο κεφάλαιο CET1 της Eurobank, ενώ ο pro forma δείκτης CET1 θα βελτιωθεί κατά 210 μ.β.στο 13,8% (16,6% σταδιακά).
 


Τα προ προβλέψεων έσοδα θα αυξηθούν συνεπώς κατά περισσότερο από 50 εκατ. ευρώ σε pro forma> 1 δισ. ευρώ.
Το υψηλότερο ρυθμιστικό κεφάλαιο θα επιτρέψει στην Eurobank να επιταχύνειτη μείωση των NPEs, με την τράπεζα να δηλώνει ότι θα στοχεύσει το ποσοστό NPE να μειωθεί στο 15% από το 2019 και σε μονοψήφιο μέχρι το 2021.
Μετά τη συγχώνευση θα υπάρξει τιτλοποίηση NPEs 7 δισ. που αφαιρούνται από τον ισολογισμό της τράπεζας, πέρα από τα 2 δισ. ευρώ που έχουν ήδη ανακοινωθεί.
Αυτά θα μεταφερθούν σε εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV), που εκδίδει ομόλογα, ενώ θα δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία στην οποία μεταφέρεται όλο το υπόλοιπο ενεργητικό και παθητικό της τράπεζας και ο αναβαλλόμενος φόρος (DTC).
Ως αποτέλεσμα, η Τράπεζα θα επιστρέψει σε διατηρήσιμη κερδοφορία, με στόχο ένα δείκτη απόδοσης των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) άνω του 10% το 2020.
 


Ενώ επιπλέον λεπτομέρειες της συμφωνίας είναι κρίσιμης σημασίας, η UBS θεωρεί ότι η κίνηση είναι ένα αποφασιστικό βήμα για τη μείωση των NPEs της Eurobank, ενώ περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο των DTC (να προκληθεί dilution).
Εν τέλει θα είναι θετική η συμφωνία για τις μετοχές της τράπεζας.
Στον ίδιο μήκος και η Alpha Finance, η οποία αφού παρουσιάζει στους επενδυτές τις βασικές πτυχές του σχεδίου συγχώνευσης, εκτιμά ότι η νέα μετοχή των δύο εταιρειών αναμένεται να αρχίσει τη διαπραγμάτευση στις 24 Απριλίου του 2019.
Όπως επισημαίνει, αυτή τη στιγμή η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο 0,20x με όρους BV.
Αν υποτεθεί ότι η συγχώνευση γίνεται σήμερα, τότε η νέα μετοχή θα διαπραγματευόταν με 0,29x σε όρους BV, ενώ μετά τον αποχαρακτηρισμό των 7 δισ. ευρώ των προβληματικών assets, τότε η μετοχή θα διαπραγματευόταν με 0,37x σε όρους BV.
Δεδομένου του ότι ο RoTE θα είναι πέριξ του 10%, οι μετοχές της τράπεζας αναμένεται να κινηθούν υψηλότερα.
 


Wood: «Ριγμένοι» από το deal με την Eurobank οι μέτοχοι της Grivalia … προς το παρόν - Διατηρεί σύσταση «buy»

Τη σύσταση «buy» και την τιμή στόχο στα 9 ευρώ για τη μετοχή της Grivalia διατηρεί η Wood σε ανάλυσή της, στον απόηχο της ανακοίνωσης του deal με την Eurobank.
Σύμφωνα με τους αναλυτές η σχέση ανταλλαγής υποδηλώνει discount 17% σε σχέση με την καθαρή τρέχουσα αξία (NAV) της μετοχής.
Οι αναλυτές σημειώνουν ότι μέχρι πρόσφατα θεωρούσαν τη μετοχή της Grivalia ένα ελκυστικό αμυντικό «χαρτί», ωστόσο αντί γι αυτό, οι μέτοχοι μειοψηφίας της Grivalia θα καταλήξουν με τις μετοχές μιας τράπεζας, με σημαντικά υψηλότερο δείκτη beta.
Προς το παρόν οι μέτοχοι της Grivalia φαίνεται να είναι «ριγμένοι» από το deal, ωστόσο το όφελος θα είναι άμεσο εάν το ανοδικό περιθώριο μετατραπεί και σε άνοδο για τη μετοχή.
Όσον αφορά τη Eurobank, παραμένει top pick για τη Wood μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η συμφωνία θα βελτιώσει σημαντική την ελκυστικότητά της.
Η Wood αναμένει επαναξιολόγηση για τη μετοχή της Eurobank.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης