Τελευταία Νέα
Διεθνή

Draghi (ΕΚΤ): Ήταν μεγάλη πρόκληση το νέο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας - Τα οφέλη θα φανούν εάν εφαρμοστεί

tags :
Draghi (ΕΚΤ): Ήταν μεγάλη πρόκληση το νέο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας - Τα οφέλη θα φανούν εάν εφαρμοστεί
Η οικονομία της Ευρωζώνης είναι πιο αδύναμη από ότι αναμενόταν - Μπορεί να είναι προσωρινό
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2018 η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετώπισε δύο προκλήσεις: Το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας και το προσφυγικό.
Αυτά οι δύο προκλήσεις έδειξαν ότι η Ευρώπη μπορεί να είναι ισχυρή μόνο εάν ενεργεί ενωμένη με βάση την αλληλεγγύη και τη συνεργασία, δήλωσε ο Mario Draghi, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ο ίδιος αναφέρθηκε ειδικά στην Ελλάδα, ζητώντας από το Ευρωκοινοβούλιο να πει λίγα λόγια.
«Κατά την τελευταία ακρόαση του Ιουνίου, ζήτησα μια συνολική και δίκαιη συμφωνία με την Ελλάδα.
Τις επόμενες εβδομάδες, η επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας ήταν πολύ δύσκολη και απαιτούσε τεράστιες προσπάθειες από όλους τους εμπλεκόμενους.
Ωστόσο, είμαι ευγνώμων που στο τέλος επιτεύχθηκε συμφωνία.
Εάν εφαρμοστεί πλήρως, το νέο πρόγραμμα θα καταστήσει την Ελλάδα σε θέση να αναπτυχθεί και να επωφεληθεί πλήρως από τη συμμετοχή στο κοινό νόμισμα.
Η ΕΚΤ συνέβαλε, σύμφωνα με τις διατάξεις του νομικού πλαισίου, στη διαπραγμάτευση του προγράμματος.
Επιπλέον, η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την παροχή βοήθειας έκτακτης ρευστότητας από την Τράπεζα της Ελλάδος σύμφωνα με τους κανόνες μας, λαμβάνοντας υπόψη την προοπτική επιτυχούς ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων ανά πάσα στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Draghi.

Περισσότερη... ένωση ζητά ο Draghi

Οι εν λόγω διαπραγματεύσεις το καλοκαίρι αποκάλυψαν ξανά το γεγονός ότι το θεσμικό μας πλαίσιο εξακολουθεί να μην είναι ανάλογο με τις απαιτήσεις ενός νομίσματος.
Στην έκθεση των πέντε προέδρων, υπήρξε η κοινή πεποίθηση ότι για να γίνει η νομισματική ένωση σταθερή και ευημερούσα, είναι απαραίτητη μια πιο ολοκληρωμένη ένωση.
Αλλά δεν περιγράψαμε μόνο αυτή την κοινή πεποίθηση.
Παρουσιάσαμε επίσης έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη που δείχνει πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
Αυτός ο οδικός χάρτης πρέπει τώρα να καθοδηγήσει τις συζητήσεις μας τους επόμενους μήνες.
Από την πλευρά μας, δύο στοιχεία έχουν ιδιαίτερη σημασία.
Πρώτον, παρά τις καλές προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων, η κρίση έδειξε ότι η νομισματική ένωση απαιτεί πολιτικό κέντρο.
Ένα κέντρο που να μπορεί να λάβει τις σχετικές δημοσιονομικές, οικονομικές και χρηματοοικονομικές αποφάσεις για τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό του με ταχύτητα και διαφάνεια, με πλήρη δημοκρατική νομιμότητα και σαφή δέσμη ευθυνών που του αναθέτουν οι νομοθέτες.
Σε αυτό το πνεύμα έχω επανειλημμένα καλέσει για μια μετάβαση από τον συντονισμό που βασίζεται σε κανόνες για την κατανομή της ευθύνης λήψης αποφάσεω από τους κοινούς θεσμούς.
Η έκθεση προτείνει επίσης και ένα υπουργείο οικονομικών της Ευρωζώνης.
Τέτοιες ιδέες πρέπει τώρα να διευκρινιστούν.
Πρέπει όμως να προχωρήσουμε περαιτέρω όσον αφορά τις πολιτικές μας.
Η έκθεση καθιστά σαφές ότι η ΟΝΕ θα χρειαστεί επίσης να ενισχύσει τα εργαλεία της για τη διαχείριση και την πρόληψη της δημιουργίας δημοσιονομικών, οικονομικών και άλλων μακροοικονομικών κινδύνων.
Τα τελευταία χρόνια, κυρίως με τις μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν το πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης και την ίδρυση του ESM, του SSM και του SRM, κάναμε σημαντικά βήματα στη βελτίωση των εργαλείων μας για την πρόληψη κρίσεων και τη διαχείριση κρίσεων.
Αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί που πρέπει.
Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να προχωρήσουμε προς την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, για τη δημιουργία ενός πραγματικά ενιαίου τραπεζικού συστήματος που να αντικατοπτρίζει το ενιαίο μας νόμισμα.
Ταυτόχρονα - πέρα ​​από τα όρια του τραπεζικού τομέα και της τραπεζικής ένωσης - πρέπει να σημειώσουμε πρόοδο στην ανάπτυξη μιας ένωσης κεφαλαιαγορών για να ενισχύσουμε περαιτέρω τα περιθώρια για διασυνοριακή ιδιωτική κατανομή των κινδύνων.

Οικονομικές εξελίξεις και νομισματική πολιτική

Ο ίδιος, κατά την κατάθεσή του στο Ευρωκοινοβούλιο, στην οποία και παραδέχτηκε ότι τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί για την οικονομία της Ευρωζώνης είναι πιο αδύναμα από ότι αναμενόταν, αλλά αυτό μπορεί να είναι προσωρινό.
Μάλιστα, τόνισε ότι ένα μέρος των εργαλείων νομισματικής χαλάρωσης θα πρέπει να παραμένει σε ισχύ.
Όσον αφορά τις οικονομικές εξελίξεις, ο Draghi, αφού έκανε μια ανασκόπηση των στοιχείων, τόνισε ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης στις αναδυόμενες οικονομίες, το ισχυρότερο ευρώ και η πτώση των τιμών του πετρελαίου και των τιμών των βασικών προϊόντων γενικότερα αποτελούν τις κύριες αιτίες για αυτές τις εξελίξεις.
Ως εκ τούτου, έχουν προκύψει ανανεωμένοι κίνδυνοι μείωσης των προοπτικών ανάπτυξης και πληθωρισμού.
Για πολλές από αυτές τις αλλαγές, είναι πολύ νωρίς για να κρίνουμε με αρκετή βεβαιότητα εάν θα προκαλέσουν αλλαγή από την τροχιά που αρχικά αναμενόταν να ακολουθήσει ο πληθωρισμός όταν αποφασίσαμε να επεκτείνουμε το πρόγραμμα αγοράς κεφαλαίων τον Ιανουάριο.
Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να καθοριστεί κατά πόσον η απώλεια της δυναμικής της ανάπτυξης στις αναδυόμενες αγορές είναι προσωρινής ή μόνιμης φύσης και να εκτιμηθούν οι κινητήριες δυνάμεις που οφείλονται στη μείωση της διεθνούς τιμής των βασικών προϊόντων.
Τα ισχύοντα μέτρα νομισματικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των TLTRO, εξακολουθούν να επηρεάζουν θετικά το κόστος και τη διαθεσιμότητα πιστώσεων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Μέχρι στιγμής έχουν αποτρέψει μια μετρήσιμη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών στην πραγματική οικονομία παρά την πρόσφατη αύξηση της χρηματοπιστωτικής αστάθειας.
Η συνεχιζόμενη μείωση του κόστους δανεισμού ενισχύει την εγχώρια ζήτηση, υποστηρίζοντας την κατανάλωση αγαθών και ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις ιδιαίτερα από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Αυτό κάνει την οικονομία της ζώνης του ευρώ πιο ανθεκτική σε εξωτερικούς κραδασμούς.
Εάν μερικοί από τους χαμηλότερους κινδύνους αποδυναμώσουν τις προοπτικές για τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα περισσότερο θεμελιωδώς από ό, τι σχεδιάζουμε επί του παρόντος, δεν θα διστάσουμε να δράσουμε, ανέφερε ο Draghi.
Το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων διαθέτει επαρκή ευελιξία.
Θα προσαρμόσουμε το μέγεθος, τη σύνθεσή του και τη διάρκειά του, ανάλογα με την περίπτωση, σε περίπτωση που θα χρειαστεί περισσότερη ώθηση νομισματικής πολιτικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης