Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το deal της Eurobank «ακριβαίνει» την μετοχή – Λόγω εξυγίανσης θα υποστεί κεφαλαιακή ζημία 1,2 δισ - Πως θα την ευνοήσει το Ιταλικό μοντέλο

tags :
Το deal της Eurobank «ακριβαίνει» την μετοχή – Λόγω εξυγίανσης θα υποστεί κεφαλαιακή ζημία 1,2 δισ - Πως θα την ευνοήσει το Ιταλικό μοντέλο
Με υπερ-πληθωρισμό μετοχών η Eurobank κάποια στιγμή στο μέλλον θα χρειαστεί reverse split στην μετοχή π.χ. 10 παλαιές προς 1 νέα.
Με τα road show της Eurobank να βρίσκονται στο επίκεντρο και την διοίκηση να ξεκινάει γύρω επαφών σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη ώστε να εξηγήσει τις παραμέτρους του deal της απορρόφησης της Grivalia…απαιτείται μια ψύχραιμη αξιολόγηση και ανάλυση του σχεδίου της τράπεζας.

Τα βασικά συμπεράσματα είναι τα εξής

1)Η μετοχή της Eurobank μέσω της αύξησης των αριθμού των μετοχών κατά 1,4 δισεκ. σε 3,45 δισεκ. μετοχές καθίσταται γρήγορα... ακριβή.
Για να το θέσουμε απλά.
Η μετοχή της Eurobank έχει 2,147 δισεκ. μετοχές και κεφαλαιοποίηση 1 δισεκ. ευρώ.
Εάν σήμερα ενσωματωνόταν η Grivalia και όχι τον Απρίλιο του 2019 που θα παρθούν οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων η Eurobank θα εμφάνιζε συνολική χρηματιστηριακή αξία περίπου 1,68 δισεκ. ευρώ από 1 δισεκ. ευρώ που είναι η τρέχουσα.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το P/BV της Eurobank αρχίζει να ακριβαίνει στο 0,40.
Εάν δεχθούμε ότι η Eurobank μπορεί να εμφανίζει ένα premium λόγω της εμπροσθοβαρούς εξυγίανσης τότε το 0,50 P/BV σημαίνει ότι τα ανοδικά περιθώρια στην μετοχή δεν είναι πολλά.
Συν τοις άλλοις με 3,45 δισεκ. μετοχές η Eurobank κάποια στιγμή στο μέλλον θα χρειαστεί reverse split στην μετοχή π.χ. 10 παλαιές προς 1 νέα.

2)Η διοίκηση της Eurobank περίμενε στην πρώτη συνεδρίαση ακόμη και πτώση στην μετοχή ενώ οι σύμβουλοι Deutsche bank και Morgan Stanley έχουν προϊδεάσει για μια περίοδο αναταράξεων στις μετοχές τόσο της Eurobank όσο και της Grivalia.  
Οι μέτοχοι της Eurobank και ειδικά το Fairfax είναι ξεκάθαρα κερδισμένοι ενώ οι μέτοχοι μειοψηφίας της Grivalia το 49% είναι οι χαμένοι της υπόθεσης προφανώς και λόγω της σχέσης ανταλλαγής 15,8 Eurobank προς 1 μετοχή της Grivalia.

3)Το Fairfax μέσω αυτού του deal η Eurobank να απορροφήσει την Grivalia ουσιαστικά εισφέρει 900 εκατ ευρώ σε αύξηση κεφαλαίου σε είδος στην Eurobank χωρίς κατ΄ ουσία να επενδύει νέα κεφάλαια και με αυτό τον τρόπο να συμμετέχει στην κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας αποκτώντας το 33,9% της Eurobank από 18,23%.

4)Με βάση συγκλίνουσες πληροφορίες από το deal αυτό η Eurobank θα υποστεί μια ζημία 1,2 δισεκ. ευρώ και η ζημία αυτή προκύπτει από την τιτλοποίηση 7 δισεκ. προβληματικών δανείων.
Πρακτικά η Eurobank το 2019 εφόσον όλα πραγματοποιηθούν το 2019 όπως είναι και το σχέδιο θα επωμιστεί από την τιτλοποίηση 7 δισεκ. NPEs + 2 δισεκ. NPEs στεγαστικών δανείων + 1,5 δισεκ. NPEs που έχουν προγραμματιστεί ενός του 2019 συνολικά 10,5 με 11 δισεκ. προβληματικά δάνεια.

5)Η Eurobank θα εκδώσει 2 δισεκ. senior bond κύριο ομόλογο για την τιτλοποίηση των 7 δισεκ. NPEs  και 1 δισεκ. senior bond για την τιτλοποίηση των 2 δισεκ. στεγαστικών δανείων.
Συνολικά 3 δισεκ. κύρια ομόλογα τα οποία και θα διακρατήσει.
Θα πωλήσει και mezzanine και junior bond που εκτιμώνται ότι θα αποφέρουν 300 εκατ - το junior bond έχει μηδενική αξία -
Τα κεφάλαια αυτά θα μπορούσε να τα επενδύσει στρατηγικός επενδυτής ο οποίος θα αναλάβει και την διαχείριση των 7 + 2 δισεκ. προβληματικών δανείων από τις τιτλοποιήσεις.

6)Πως την ευνοεί το Ιταλικό μοντέλο

Με βάση το σχέδιο που έχει ανακοινώσει η πρόταση της ΤτΕ για την μείωση των NPEs δεν την ευνοεί.
Αντιθέτως την ευνοεί το Ιταλικό μοντέλο που περιλαμβάνει τιτλοποιήσεις και κάποιας μορφής εγγυήσεων για τα τραπεζικά ομόλογα που θα εκδοθούν.
Εάν ενεργοποιηθεί το Ιταλικό μοντέλο τότε με τις εγγυήσεις του δημοσίου θα συμβούν τα εξής
-Θα μειωθούν τα RWA δηλαδή το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό και έτσι θα βελτιωθεί και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας.
Χωρίς το ιταλικό μοντέλο δεν μειώνεται το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό.
Μπορεί η Eurobank να τιτλοποιεί 7+2 = 9 δισεκ. προβληματικά δάνεια τα οποία όμως παραμένουν στον ισολογισμό της τράπεζας.
Μόνο με μείωση του μέσου σταθμισμένου ενεργητικού μπορεί να κερδίσει η τράπεζα.
-Εάν υπάρξει κάποιας μορφής εγγύηση τότε τα senior bond τα κύρια ομόλογα που θα εκδώσει η Eurobank θα μπορούν να φέρουν πιστοληπτική διαβάθμιση δηλαδή ΒΒΒ- και υψηλότερα και υπό όρους μέρος αυτών θα μπορούσε να διατεθεί σε επενδυτές.

7)Το γεγονός ότι θα συσταθεί η Grivalia Management Company εξυπηρετεί ένα βασικό σκοπό.
Η Grivalia είναι ΑΕΕΑΠ εταιρία με ειδικές φορολογικές εκπτώσεις.
Άπαξ και θα απορροφηθεί από την Eurobank θα χάσει όλα τα φορολογικά πλεονεκτήματα οπότε ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό είναι να συσταθεί εκ νέου ΑΕΕΑΠ και έτσι προκύπτει η Grivalia Management για να μπορέσει η εταιρία να έχει τα φορολογικά κίνητρα.
Συν τοις άλλοις στο μέλλον θα μπορεί θα μπορεί να ξαναπουληθεί - γιατί αυτό δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο σενάριο -


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης