Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ανησυχίες για περαιτέρω συρρίκνωση του ΧΑ – Ποιες εισηγμένες έχουν υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης

Ανησυχίες για περαιτέρω συρρίκνωση του ΧΑ – Ποιες εισηγμένες έχουν υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης
Αρκετές εισηγμένες παρουσιάζουν ποσοστά συγκέντρωσης άνω του 80% και κάποιες από θα μπορούσαν να είναι οι επόμενες που θα αποχωρήσουν
Η συγχώνευση της Eurobank με τη Grivalia που ανακοινώθηκε το απόγευμα της Κυριακής 25/11, η δημόσια πρόταση στη Ντρουκφάρμπεν, στην Nexans, στο Υγεία, η πρόταση εξαγοράς που έχει δεχθεί το ΙΑΣΩ και η αποχώρηση των Μινωικών Γραμμών έχουν αναζωπυρώσει τις ανησυχίες των επενδυτών για νέο κύμα φυγής.
Οι αποτιμήσεις σε πολλές εισηγμένες είναι χαμηλές έναντι του ύψους των ιδίων κεφαλαίων ή των περιουσιακών στοιχείων και οι επενδυτές φοβούνται πως οι βασικοί μέτοχοι εκεί όπου τα ποσοστά συγκέντρωσης είναι υψηλά, θα επωφεληθούν της χρονικής συγκυρίας και θα θελήσουν να βγάλουν τις εισηγμένες από το ταμπλό.
Το στοίχημα της εξόδου φαίνεται πως το κερδίζει η Ντρουκφάρμπεν με την εισηγμένη να φεύγει σε τιμή κάτω από τα μισά ίδια κεφάλαια.
Στην αγορά εκφράζονται ανησυχίες για αυτές τις οικογενειακές επιχειρήσεις όπου η οικογένεια του βασικού μετόχους έχει ποσοστό άνω του 80%.
Αν κάποιος δει τη λίστα με τους βασικούς μετόχους των εισηγμένων θα δει πως είναι πολλές οι εταιρείες όπου θα μπορούσαν να φύγουν.
Δεν είναι βέβαια όλες φθηνές στο ταμπλό, αλλά η φυγή απελευθερώνει δυνάμεις που ίσως σήμερα λόγω της διαπραγμάτευσης να μην υπήρχαν.
Κοιτώντας τη λίστα πάνω από 80% έχουν δημοσιεύσει πως έχουν οι βασικοί μέτοχοι στις παρακάτω εταιρείες: Βιοκαρπέτ, Alpha Αστικά Ακίνητα, Attica Group, Audio Visual, Byte, Cenergy, Creta Farms, Έλτον, FG Europe, Flexopack, Foodlind, Forthnet, Inform Lykow, Intercontinental, Intracom Κατασκευές, Medicon, Mermeren, Moda Bagno, Nexans, Trastor, Vidavo, Αττικές Εκδόσεις, Τράπεζα Αττικής, Βαράγκης, Βαρβαρέσος, Viohalco, Βογιατζόγλου, President Hotel, Δούρος, Εβροφάρμα, Ελβέ Ενδυμάτων, Ελβιεμέκ, ΕΛΠΕ, ΕΥΑΘ, Κανάκης, Καραμολέγκος, Καράτζης, Καρέλιας, Κλωστήρια Ναυπάκτου, Κορδέλου, Κτήμα Λαζαρίδη, Λάμψα, Εκδόσεις Λιβάνη, Μύλοι Λούλη, Μουζάκης, Κεπενού, Φίλιππος Νάκας, Νηρεύς, Νίκας, ΟΛΠ, ΟΛΘ, Πανγαία, Περσεύς, Πλαίσιο, Πλαστικά Κρήτης, Σελόντα, Σφακιανάκης, Τζιρακιά, Χαϊδεμένος και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.
Θα μπορούσε επομένως για παράδειγμα η Alpha Bank να συγχωνεύσει την Alpha Αστικά Ακίνητα, που διαπραγματεύεται με μεγάλο discount και να αποχωρήσει έτσι άλλη μία εταιρεία από το ταμπλό.
Η περίπτωση της Viohalco από την άλλη δεν θα πρέπει να θεωρείται πιθανή αφού οι βασικοί μέτοχοι σύμφωνα με πληροφορίες θα ήθελαν να βελτιώσουν τη διασπορά της μετοχής.
Η Φίλιππος Νάκας, ή η εισηγμένη Μύλοι Λούλη από την άλλη που θεωρούνται φθηνές ή η Πλαστικά Κρήτης είναι περιπτώσεις που θα μπορούσαν να αποχωρήσουν.
Για τη Σελόντα και η Νηρεύς ο νέος μέτοχος θα προχωρήσει σε δημόσιες προτάσεις και αν οι μέτοχοι μειοψηφίας μείνουν ικανοποιημένοι από το τίμημα θα προχωρήσει η έξοδος από το ταμπλό.
Από την άλλη αν δεν μείνουν θα πρέπει να συμμετέχουν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για να διατηρήσουν τα ποσοστό τους και να μην αφήσουν τις εταιρείες να φύγουν από το ΧΑ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης