Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η παραδοχή ότι θα πωληθούν έως το 30% της ονομαστικής αξίας τα NPEs των τραπεζών μπορεί να κρύβει αρνητικές εκπλήξεις για τα κεφάλαια

Η παραδοχή ότι θα πωληθούν έως το 30% της ονομαστικής αξίας τα NPEs των τραπεζών μπορεί να κρύβει αρνητικές εκπλήξεις για τα κεφάλαια
Η λύση για τις τράπεζες είναι τιτλοποίηση προβληματικών δανείων, μεταφορά προσωπικού και έκδοση ομολόγων
Η παραδοχή ότι θα πωληθούν έως το 30% της ονομαστικής αξίας τα προβληματικά ανοίγματα των τραπεζών ενέχει υψηλό ρίσκο για τα κεφάλαια και μπορεί να κρύβει αρνητικές εκπλήξεις για τα κεφάλαια των τραπεζών.
Τόσο η πρόταση της Eurobank που θεωρεί ότι θα μπορούσαν να πωληθούν μέσω τιτλοποίησης τα 7 δισεκ. προβληματικά δάνεια στο 30% της ονομαστικής αξίας και η ΤτΕ που θεωρεί ότι τα NPEs θα μπορούσαν να πωληθούν περίπου στο 28% της ονομαστικής αξίας δεν λαμβάνει υπόψη τυχόν επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών εξέλιξη που μπορεί να επιφέρει πλήγμα στα κεφάλαια των τραπεζών.
Αν και η πώληση του Amoeba της Πειραιώς προσέγγισε το 30% και θεωρητικά αποτελεί μέτρο σύγκρισης, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι οι τράπεζες χρειάζονται πλεονασματικό κεφάλαιο για να διασφαλίσουν ότι θα μπορέσουν να καλύψουν μη προβλεπόμενες ζημίες.
Π.χ. η Eurobank έχει εκτιμήσει με βάση την εκτίμηση ότι θα υποστεί ζημία 1,2 δισεκ. ευρώ στα κεφάλαια της στα 7 δισεκ. προβληματικά δάνεια που τιτλοποιεί σημαίνει ότι προβλέπει ότι η αξία των NPEs που θα διαθέσει θα είναι περίπου στο 30% της ονομαστικής αξίας.
Στα 7 δισεκ. αφαιρούνται οι προβλέψεις το 53% ή 3,7 δισεκ. και η ζημία 1,2 δισεκ. και το αποτέλεσμα είναι το 30% με 28% της ονομαστικής αξίας ή περίπου 2 δισεκ.
Το βασικό πρόβλημα είναι τι θα συμβεί εάν για κάποιους λόγους εξωγενείς, οι στόχοι δεν επιτευχθούν δεν εγείρονται θέματα κεφαλαιακής επάρκειας;
Ήδη το μοντέλο Eurobank που στηρίζεται στην αύξηση κεφαλαίου – σε είδος – προβλέπει ότι απουσιάζουν από το σύστημα 9 δισεκ. νέα κεφάλαια.
Άρα εκ των πραγμάτων εάν χρησιμοποιηθεί το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση έως 7,4 δισεκ. που αναφέρει η ΤτΕ το πραγματικό χάσμα που δημιουργείται είναι 9 δισεκ. που λείπουν συν τα 7,4 δισεκ. που αφαιρούνται δηλαδή συνολικά έως 16 δισεκ. ευρώ.
Η Eurobank υποστηρίζει ότι με 1,2 δισεκ. δυνητική ζημία κεφαλαίων μπορεί να καλύψει επαρκώς τους στόχους για την τιτλοποίηση 7 δισεκ. προβληματικών δανείων.
Αυτό θα φανεί το 2019 αλλά η Eurobank μπορεί από το μείγμα NPEs που θα χρησιμοποιήσει μπορεί να επιτύχει τον στόχο της.
Θα είναι επιτεύξιμος ο στόχος για όλες τις τράπεζες;

Η λύση για τις τράπεζες είναι τιτλοποίηση προβληματικών δανείων, μεταφορά προσωπικού και έκδοση ομολόγων

Η Εθνική εάν μπορούσε να απορροφήσει την Πανγαία θα έλυνε το κεφαλαιακό της πρόβλημα αλλά αυτό είναι ουτοπικός στόχος.
Η Alpha bank έχει πλεόνασμα κεφαλαίου 3 δισεκ. και θεωρητικά μπορεί να δαπανήσει κεφάλαια για να μειώσει τα NPEs.
Η Alpha bank θα χρησιμοποιήσει το μοντέλο της τιτλοποίησης.
Η Πειραιώς ήδη επεξεργάζεται σχέδιο για τιτλοποίηση 5 δισεκ. προβληματικών δανείων με έκδοση ομολόγου 500 εκατ ευρώ που θα καλύψει ο επενδυτής που θα πάρει την αξιοποίηση των 5 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων.
Ένα μοντέλο που φαίνεται ότι θα υιοθετηθεί είναι τιτλοποίηση προβληματικών δανείων, μεταφορά εργαζομένων από τις τράπεζες στις εταιρίες διαχείρισης και εκδοση ομολόγων.
Θα μπορούσαν να μεταφερθούν έως 5.000 εργαζόμενοι από τις τράπεζες στις εταιρίες διαχείρισης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης