Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τρίτο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» ετοιμάζει το ΥΠΕΝ – Θα αναβαθμιστούν ενεργειακά 20.000 κατοικίες

tags :
Τρίτο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» ετοιμάζει το ΥΠΕΝ – Θα αναβαθμιστούν ενεργειακά 20.000 κατοικίες
Το νέο πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ και θα επιδοτεί έως και το 70% των δαπανών
Το τρίτο κατά σειρά πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών σχεδιάζει να προκηρύξει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις αρχές του επόμενου έτους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του World Energy News, το νέο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» θα έχει προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ, χάρις στον οποίο αναμένεται να βελτιώσουν το ενεργειακό τους προφίλ περίπου 20.000 κατοικίες.
Το νέο πρόγραμμα θα «δανείζεται» τα χαρακτηριστικά του δεύτερου «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.
Μία από τις λίγες διαφορές είναι πως το ΥΠΕΝ σχεδιάζει το πληροφοριακό σύστημα υποβολής αιτήσεων να ενεργοποιείται εξαρχής ανά ομάδα γεωγραφικών Περιφερειών και όχι για όλη την Ελλάδα.
Έτσι, θα αποφευχθούν οι βλάβες στη λειτουργία της πλατφόρμας, οι οποίες είχαν ανακύψει στην «πρεμιέρα» του τρέχοντος «Εξοικονομώ», όταν το σύστημα είχε ανοίξει ταυτόχρονα για όλη την Ελλάδα.
Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά την επιδότηση, αυτή θα είναι και πάλι κλιμακούμενη με κριτήριο το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα, ενώ θα υπάρχουν και κοινωνικά κριτήρια με τη μορφή προσαύξησης για κάθε προστατευόμενο μέλος.
Έτσι, όπως και στο τρέχον πρόγραμμα, θα υπάρχουν επτά εισοδηματικές κλίμακες, ενώ για κάθε προστατευόμενο μέλος η επιχορήγηση θα αυξάνεται κατά 5% με μέγιστο ποσοστό επιδότησης το 70%.
Παράλληλα, θα ισχύουν τα ίδια κριτήρια για τις επιλέξιμες κατοικίες, ενώ ανάμεσα στις παρεμβάσεις που θα μπορούν να γίνουν θα είναι και πάλι η αντικατάσταση κουφωμάτων, η θερμομόνωση του κελύφους του κτιρίου, η αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης, αλλά και η αναβάθμιση του συστήματος ζεστού νερού χρήσης.
Επίσης, οι δικαιούχοι θα μπορούν να καλύψουν τον υπόλοιπο προϋπολογισμό των προβλεπόμενων παρεμβάσεων είτε με τραπεζικό δανεισμό, είτε με ίδια κεφάλαια.

Προς ολοκλήρωση το δεύτερο πρόγραμμα

Το πρόγραμμα θα πάρει τη σκυτάλη από το δεύτερο «Εξοικονομώ», ο προϋπολογισμός του οποίου αναμένεται να εξαντληθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με την έγκριση και των τελευταίων υπαγωγών.
Άλλωστε, ήδη έχουν εγκριθεί 39.793 αιτήσεις συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού 524,9 εκατ. ευρώ, με συνέπεια να έχουν ήδη καλυφθεί περίπου το 70% των προβλεπόμενων κεφαλαίων.
Αναφορά σε ένα νέο πρόγραμμα αναβάθμισης κατοικιών είχε κάνει ο υπουργός Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, κατή την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).
Κάνοντας αναφορά στους στόχους αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος που περιλαμβάνονται στο ΕΣΕΚ, ο κ. Σταθάκης είχε επισημάνει ότι έως το τέλος της επόμενης δεκαετίας θα πρέπει να ανακαινισθεί ή να αντικατασταθεί το 10% του υπάρχοντος αποθέματος κατοικιών.
Ένα ποσοστό που «μεταφράζεται» στην ενεργειακή αναβάθμιση 40.000 κατοικιών τον χρόνο, δηλαδή περίπου όσες θα ανακαινισθούν μέσω του προγράμματος που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη.
Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου, προβλέπεται επίσης η ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση σε ετήσια βάση τουλάχιστον του 3% του συνολικού εμβαδού των κτιρίων που χρησιμοποιούνται από την κεντρική δημόσια διοίκηση έως το 2030.
Γι’ αυτό τον σκοπό, σύμφωνα με τον υπουργό, προωθείται ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αναβάθμισης των δημοσίων κτιρίων, προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ.
Επίσης, σχεδιάζονται εξειδικευμένα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης για τη βιομηχανία και τις τουριστικές εγκαταστάσεις.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης