Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Συμμετοχή της ΔΕΗ στο market test του FSRU Αλεξανδρούπολης – Τα σχέδια για τη λιανική και χονδρική αγορά αερίου

tags :
Συμμετοχή της ΔΕΗ στο market test του FSRU Αλεξανδρούπολης – Τα σχέδια για τη λιανική και χονδρική αγορά αερίου
Η επιχείρηση θα μπορέσει παράλληλα να διαχειριστεί τα κόστη της όσον αφορά την προμήθεια αερίου για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής
Το πρώτο σημαντικό βήμα για την είσοδο της στην αγορά φυσικού αερίου σχεδιάζει να κάνει η ΔΕΗ συμμετέχοντας στο market test για τη δέσμευση δυναμικότητας στον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης.
Το FSRU της Αλεξανδρούπολης προωθείται από την εταιρία Gastrade του ομίλου Κοπελούζου και είναι ενταγμένο στη γενικότερη στρατηγική της χώρας για την δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα, μέσω του οποίου θα μπορούν να τροφοδοτούνται και οι βαλκανικές χώρες.
Άλλωστε ο πλωτός σταθμός της Αλεξανδρούπολης που θα τροφοδοτείται με LNG από διάφορες πηγές, είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας Βουλγαρίας (IGB) αλλά και με τον αγωγό TAP, ο οποίος θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ στη Θεσσαλονίκη, το FSRU της Αλεξανδρούπολης βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων.
Μάλιστα ο κ. Μπορίσοφ δήλωσε ότι η συμμετοχή της Βουλγαρίας στο σχέδιο για την κατασκευή του τερματικού της Αλεξανδρούπολης είναι στρατηγικής σημασίας για τη διαφοροποίηση και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας του και της ευρύτερης περιοχής, ενώ η τοποθέτηση του αυτή σχολιάστηκε ευμενώς από τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρυ Πάιατ.

Μεγάλο ενδιαφέρον για το market test

Μέσα σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο βρίσκεται σε εξέλιξη από την εταιρία Gastrade του ομίλου Κοπελούζου το market test για τη δέσμευση χωρητικότητας στον σταθμό της Αλεξανδρούπολης.
Πρόκειται για μια διαδικασία από την οποία θα κριθεί η οικονομική βιωσιμότητα της επένδυσης και θα ληφθεί η οριστική επενδυτική απόφαση.
Σε αυτό το market test θα συμμετάσχει και η ΔΕΗ στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής για δραστηριοποίηση της τόσο στην χονδρική όσο και στη λιανική αγορά φυσικού αερίου.
Πληροφορίες αναφέρουν εξάλλου ότι το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται στο πλαίσιο του market test είναι μεγάλο.
Η όλη διαδικασία έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στις 14 Δεκεμβρίου, αλλά φαίνεται ότι θα δοθεί μικρή παράταση όπως έχει ζητηθεί από κάποιους ενδιαφερόμενους.
Πέραν αυτού, μετά και τις δηλώσεις Μπορίσοφ στη Θεσσαλονίκη, η Gastrade βρίσκεται σε πυκνές συζητήσεις με τη βουλγαρική πλευρά για την οριστικοποίηση της συμμετοχής και της Βουλγαρικής ΒΕΗ στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας κατασκευής και διαχείρισης του έργου με ποσοστό 20%.
Αυτή τη στιγμή στο έργο συμμετέχουν η Gastrade του ομίλου Κοπελούζου, η Gaslog του Πέτρου Λιβανού και η ΔΕΠΑ, ενώ γίνονται συζητήσεις και για μια πέμπτη εταιρία που θα μετέχει στο σχήμα και η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα είναι αμερικανική.
Μάλιστα έχουν γίνει συζητήσεις με την αμερικανική Cheniere.

Κάλυψη των απωλειών στην αγορά ρεύματος

Τώρα σε ότι αφορά τη δραστηριοποίηση της ΔΕΗ στην αγορά του φυσικού αερίου πρέπει να σημειωθεί ότι έχει ήδη εγκριθεί ως στρατηγική προτεραιότητα από το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες δε η δέσμευση χωρητικότητας στο FSRU της Αλεξανδρούπολης θα της ανοίξει το δρόμο για δραστηριοποίηση τόσο στην χονδρική όσο και στη λιανική αγορά, αλλά και να διαχειριστεί τα κόστη της όσον αφορά την προμήθεια αερίου για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της.
Με την είσοδο της στην αγορά φυσικού αερίου η ΔΕΗ στοχεύει να υποκαταστήσει μέρος ή ακόμη και το σύνολο των απωλειών που θα προκύψουν από την υποχρεωτική μείωση μεριδίου αγοράς στην προμήθεια ρεύματος.
Για την επιλογή των κινήσεων της έχει προετοιμαστεί με ειδική μελέτη που εκπονήθηκε από τους συμβούλους της Boston Consulting και την  Σαμαράς και Συνεργάτες.

www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης