Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στις διεθνείς αγορές εν μέσω νέων εμπορικών ανησυχιών - Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες

Νευρικότητα στις διεθνείς αγορές εν μέσω νέων εμπορικών ανησυχιών - Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες
Οι αγορές αναμένουν τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ με τον Κινέζο ομόλογό του, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G20
(upd) Νευρικότητα και εναλλαγές προσήμων σημείωσε σήμερα (27/11/2018) η Wall Street, με τη μετοχή της Apple να δέχεται εκ νέου πιέσεις, καθώς οι εμπορικές ανησυχίες επανήλθαν στο προσκήνιο.
Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,44% στις 24.749 μονάδες, ο S&P 500 είχε κέρδη 0,34% στις 2.682μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε μόλις 0,01% στις 7.082 μονάδες.

Οι αγορές αναμένουν τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump, με τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G20, εντός της εβδομάδας.
Ωστόσο, σε χθεσινή του συνέντευξη στη «Wall Street Journal», ο Trump ανέφερε ότι «είναι εξαιρετικά απίθανο» να αναβάλλουν οι ΗΠΑ την αύξηση των δασμών σε κινεζικά αγαθά ύψους 200 δισ. δολ., στο 25%.
Ο ίδιος ανέφερε ότι θα μπορούσε να επιβληθεί δασμός 10% σε φορητούς υπολογιστές και iPhones που εισάγονται από την Κίνα.
Η δήλωσή του αυτή ασκεί πιέσεις στην Apple, με τη μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού να υποχωρεί σήμερα κατά 0,22%, ενώ νωρίτερα κατέγραψε απώλειες άνω του 2%.

Την ίδια ώρα, η μετοχή του Facebook υποχώρησε κατά 1,01%, ενώ Amazon, Netflix και Alphabet κινήθηκαν υψηλότερα.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών παραμένουν δηλώσεις αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), προκειμένου να αναζητήσουν ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.
Σημειώνεται ότι η Fed αναμένεται ευρέως ότι τον επόμενο μήνα θα προβεί σε μια νέα αύξηση των επιτοκίων.
Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Richard Clarida, δήλωσε σήμερα πως η Fed θα πρέπει να συνεχίσει τις σταδιακές αυξήσεις των επιτοκίων, τονίζοντας, ωστόσο, ότι είναι «ιδιαίτερα σημαντικό» να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τα νέα οικονομικά δεδομένα, καθώς η αμερικανική νομισματική πολιτική πλησιάζει προς ένα ουδέτερο επίπεδο.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Fed του Σαιντ Λούις, James Bullard, δήλωσε ότι πιθανές «ρωγμές» στην ανάκαμψη των ΗΠΑ αρχίζουν να διαμορφώνουν τη συζήτηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας σχετικά με το σε ποιο σημείο του κύκλου αύξησης των επιτοκίων, που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2015, βρίσκεται η κεντρική τράπεζα και πόσο περαιτέρω θα έπρεπε να προχωρήσει.
Θα ήταν πολύ πιο δύσκολο για την Fed να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια με αυτόν τον ρυθμό σε επιβραδυνόμενη οικονομία», τόνισε ο Bullard.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κατέβασε ταχύτητα η αύξηση των τιμών κατοικιών στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2018, καταγράφοντας τη μικρότερη αύξηση από τον Ιανουάριο του 2017, εν μέσω της αύξησης των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων.
Ειδικότερα, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 5,5% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, έναντι αύξησης 5,7% του Αυγούστου, σύμφωνα με τον δείκτη S&P CoreLogic Case-Shiller.
Η ετήσια αύξηση του δείκτη 10-City Composite ανήλθε στο 4,8%, από 5,2% τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο 20-City Composite, που καταγράφει την πορεία στις τιμές κατοικιών στις 20 μεγαλύτερες αγορές των ΗΠΑ, αυξήθηκε κατά 5,1%, έναντι αύξησης 5,5% του Σεπτεμβρίου.

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες

Με ήπια πτώση έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τις πολιτικές εξελίξεις να δίνουν τον τόνο στις αγορές, ενώ οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις, στον απόηχο δημοσιεύματος που αναφέρει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ενδέχεται να ανακοινώσει την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα.
Ειδικότερα, το γερμανικό περιοδικό «Wirtschaftswoche», επικαλούμενο πηγές της ΕΕ, αναφέρει πως μια έκθεση του αμερικανικού υπουργείο Εμπορίου βρίσκεται στα χέρια του Trump.
«Ο Trump πιθανότατα θα αποφασίσει για τους δασμούς ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα, μετά τη Σύνοδο Κορυφής των G20», προστίθεται στο δημοσίευμα.
Σύμφωνα με τις πηγές του «Wirtschaftswoche», η έκθεση προτείνει την επιβολή δασμού 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων από όλες τις χώρες, πλην του Καναδά και του Μεξικό.
Οι «μετοχές» των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών «απάντησαν» με απώλειες 2,5% στο δημοσίευμα.
Ο κλάδος ήδη καταγράφει πτώση 20% από την αρχή του 2018, εν μέσω των εμπορικών ανησυχιών.
Η μετοχή της Volkswagen «βούλιαξε» κατά 4%, της BMW έκλεισε με απώλειες 1,3%, ενώ της Daimler σημείωσε απώλειες 2,4%.


Πάντως, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου δήλωσε αργότερα ότι δεν έχει υποβάλει ακόμη στον πρόεδρο των ΗΠΑ την τελική έκθεση της έρευνας σχετικά με το εάν τα εισαγόμενα οχήματα και εξαρτήματα αυτοκινήτων δημιουργούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια.
Την ίδια ώρα, η διαφαινόμενη υποχώρηση της Ιταλίας στην κόντρα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προϋπολογισμό του 2019 και οι εξελίξεις που αφορούν το Brexit, παραμένουν στο επίκεντρο.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,3%, υποχωρώντας από τα υψηλά εβδομάδας.
Στο ταμπλό, αρνητικά πρωταγωνίστησε και ο κλάδος της εξόρυξης, καθώς οι τιμές του χαλκού σημειώνουν απώλειες για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά 0,40% κι έκλεισε στις 11.309,11 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,27% στις 7.016,85 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 0,24%, στις 4.983,15 μονάδες.
Στο limit down κλείδωσε η μετοχή της Thomas Cook, καθώς ο ταξιδιωτικός κολοσσός υποβάθμισε τις προβλέψεις του για δεύτερη φορά σε διάστημα δύο μηνών.
Στο Μιλάνο, ο FTSE MIB υποχώρησε κατά 0,43% κι έκλεισε στις 19.150,38 μονάδες, παρά το γεγονός ότι η ιταλική κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει σε έναν τακτικό συμβιβασμό με τις Βρυξέλλες.
Κανείς, πάντως, δεν γνωρίζει εάν αυτή η μικρή υπαναχώρηση από την ιταλική κυβέρνηση θα ικανοποιήσει την Κομισιόν ή εάν απλά αποτελέσει αφορμή για περαιτέρω πιέσεις.
Την ίδια ώρα, η ιταλική εφημερίδα «Il Messaggero» αναφέρει ότι μια μείωση του ελλείμματος από το 2,4% στο 2,2% του ΑΕΠ για το 2019 θεωρείται σχεδόν βέβαιη.
Κατά τη χθεσινή (26/11) συνάντηση που υπήρξε μεταξύ του Conte, του υπουργού Οικονομικών, Giovanni Tria, και των δύο αντιπροέδρων της κυβέρνησης, Matteo Salvini και Luigi Di Maio, κατέστη σαφές ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να τραβήξει τη σύγκρουση στα άκρα.
Σταθεροποιητικά κινούνται οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, μετά τη σημαντική βελτίωση που καταγράφηκε χθες, με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται στο 3,30% από 3,265% στο χθεσινό κλείσιμο.


Θετικά πρόσημα στην Ασία

Με θετικά πρόσημα έκλεισαν οι περισσότερες αγορές της Ασίας, με εξαίρεση την περιοχή του Χονγκ Κονγκ, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τη συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, και του Κινέζου ομολόγου του, Xi Jinping, αργότερα εντός της εβδομάδας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,64% και τις 21.952,40 μονάδες, με τις μετοχές των Panasonic και Renesas Electronics να καταγράφουν άνοδο 2,74% και +2,2% αντίστοιχα.
Αντίθετα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 0,17% στις 26.331,96 μονάδες, με τις μετοχές του ενεργειακού κλάδου να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες, εν μέσω αστάθειας που επικρατεί στις τιμές του πετρελαίου.
Σε ότι αφορά την ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shenzhen Composite έκλεισε στο +0,43% και τις 1.336,68 μονάδες, ενώ ο δείκτης Shanghai Composite σημείωσε οριακή πτώση 0,04% στις 2.574,68 μονάδες.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης