Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

«Εργαλείο» κλιμάκωσης της έντασης στην Αζοφική Θάλασσα ο South Stream

tags :
«Εργαλείο» κλιμάκωσης της έντασης στην Αζοφική Θάλασσα ο South Stream
Οι τελευταίες εξελίξεις στη Αζοφική Θάλασσα μπορούν να ασκήσουν σημαντική πολιτική πίεση στο σχέδιο South Stream
Ο South Stream ενδέχεται να αποτελέσει το μεγάλο εργαλείο στα χέρια των Ρώσων, δίνοντας της σημαντικό προβάδισμα στην έντασή της με την Ουκρανία.
Ειδικότερα, η Ρωσία και η Τουρκία ανακοίνωσαν ότι οι δύο χώρες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, ο οποίος προορίζεται να οδηγήσει το ρωσικό αέριο σε όλη τη Μαύρη Θάλασσα.
Το έργο αποτελεί μέρος των ήδη ασφαλισμένων ανοικτών συμβάσεων για αγορές φυσικού αερίου που υπογράφηκαν μεταξύ της Gazprom, της Βουλγαρίας, της Σερβίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας και της Αυστρίας.
Ο νέος αγωγός φυσικού αερίου της Μαύρης Θάλασσας θα περάσει κάτω από τη θάλασσα από το Κρασνοντάρ σε έναν κόμβο, δυτικά της Κωνσταντινούπολης.
 


Στις 19 Νοεμβρίου, οι πρόεδροι Vladimir Putin και Recep Tayyip Erdogan συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη για να ανακοινώσουν την ολοκλήρωση του off-shore τμήματος του αγωγού.
Πλέον, η Gazprom μπορεί εύκολα να παραδώσει τις παραγγελίες φυσικού αερίου στην Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ουκρανία, αν και εάν η ευρωπαϊκή ζήτηση συνεχίσει να επεκτείνεται.
Ακόμα και το 2021, πριν από την πλήρη λειτουργία του South Stream, η διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας μπορεί να πέσει κάτω από 10 κ.τ. ετησίως.
Αυτές οι εξελίξεις αποτελούν αναμφισβήτητα μια μεγάλη ανησυχία για την Ουκρανία - η χώρα έχει ήδη ασκήσει κριτική για τον South Stream - καθώς η διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας είναι ένα σημαντικό εισόδημα για το Κίεβο.
Παρ 'όλα αυτά, η κατάσταση είναι ασύμμετρη.
Η Ρωσία εξακολουθεί να στηρίζεται σήμερα στην Ουκρανία για τη διαμετακόμιση του βασικού της εμπορεύματος, ενώ η Ουκρανία εξακολουθεί να βασίζεται στη Ρωσία για μεγάλο μέρος της οικονομικής της δραστηριότητας.
Μακροπρόθεσμα, το συνολικό κόστος για την Ουκρανία από την απώλεια ρωσικών διαδρόμων διαμετακόμισης φυσικού αερίου μπορεί να κοστίσει έως και 5-6% του ΑΕΠ.
Οι τελευταίες εξελίξεις στη Αζοφική Θάλασσα μπορούν να ασκήσουν σημαντική πολιτική πίεση στο σχέδιο South Stream εάν η ΕΕ και οι ΗΠΑ επιλέξουν να κλιμακώσουν σημαντικά την πίεση που ασκούν στη Ρωσία μετά τον αποκλεισμό των εμπορικών οδών από μέσω των στενών του Kerch.

Διαβάστε εδώ για την επικίνδυνη κλιμάκωση μεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης