Τελευταία Νέα
Ενέργεια

WSJ: «Έτοιμο» για νέα επίθεση μεταβλητότητας το πετρέλαιο – Οι αιτίες της πτώσης

WSJ: «Έτοιμο» για νέα επίθεση μεταβλητότητας το πετρέλαιο – Οι αιτίες της πτώσης
Η αύξηση της παραγωγής από κορυφαίες χώρες όπως Ρωσία, Σ. Αραβία αλλά και ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα διατηρήσουν τις πτωτικές τάσεις στον μαύρο χρυσό
Η τιμή του μαύρου χρυσού βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, με τους αναλυτές να δυσκολεύονται να εκτιμήσουν τι θα γίνει το επόμενο διάστημα, όπως αναφέρει εκτενής ανάλυση της Wall Street Journal.
Όπως σημειώνει στις αρχές Οκτωβρίου 2018 οι αναλυτές έθεταν το ερώτημα «πότε το πετρέλαιο θα φθάσει στα 100 δολάρια το βαρέλι;».
Όμως ξαφνικά άνοιξε η πόρτα των αγορών, οι επενδυτές άρχισαν να φεύγουν πανικόβλητοι και ο μαύρος χρυσός κατέρρευσε στα χαμηλότερα επίπεδα δύο ή τριών ετών.

Τι προκάλεσε την αντιστροφή;
Οι επενδυτές και οι έμποροι πετρελαίου ξαφνικά επανεξέτασαν ένα βασικό ζήτημα που αφορά με το πόσο πετρέλαιο θα αντληθεί στις παγκόσμιες αγορές τους προσεχείς μήνες.
Οι κυριότεροι παράγοντες είναι η άνοδος της παραγωγής των ΗΠΑ, η μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής του Ιράν, παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ,  καθώς και αντίστοιχων παραγωγών μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών όπως η Ρωσία και η Σ. Αραβία.

Η άνοδος της προσφοράς έχει αντιστρέψει μια βασική τάση που στήριξε το στρατόπεδο των ταύρων στο πετρέλαιο: τα αποθέματα ή η ποσότητα του πετρελαίου που αποθηκεύεται σε δεξαμενές και σε πλοία, φαίνεται να αυξάνεται και πάλι.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει τώρα ότι τα αποθέματα πετρελαίου θα υπερβούν τον πενταετή μέσο όρο  στις χώρες του ΟΟΣΑ. Αν συνεχίσουν να αυξάνονται, αυτό θα μπορούσε να ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις τιμές για να πέσει όπως έκαναν το 2014 όταν τα αποθέματα αυξήθηκαν.

Η προσοχή έχει επικεντρωθεί στις ΗΠΑ, όπου τα αποθέματα αργού έχουν αυξηθεί για εννέα συνεχείς εβδομάδες, φθάνοντας σε επίπεδα-ρεκόρ.
Οι ΗΠΑ αναμένεται ότι θα γίνουν εξαγωγείς ενέργειας έως το 2013, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας.
Οι εβδομαδιαίες εξαγωγές αργού κορυφώθηκαν στα τρία εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Ιούνιο του 2018, το υψηλότερο επίπεδο από την άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών το 2015, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η αμερικανική υπηρεσία ενέργειας.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η αύξηση παραγωγής στις ΗΠΑ ξεπέρασε ακόμη και τη δυνατότητα των υποδομών της χώρας, που είναι απαραίτητες για την εξαγωγή πετρελαίου.
Αυτό οδήγησε σε μια απόκλιση στην τιμή του πετρελαίου στις ΗΠΑ, όπως καταγράφεται στην πορεία του West Texas Intermediate (WTI), σε σύγκριση με το Brent μεγαλύτερη από τον μέχρι σήμερα μέσο όρο.
Οι δύο τιμές αναφοράς θα μπορούσαν να συγκλίνουν στα τέλη του επόμενου έτους, ωστόσο, υπάρχει προσθήκη πρόσθετων υποδομών στις ΗΠΑ που θα βοηθήσουν στην αύξηση των εξαγωγών αμερικανικού πετρελαίου.
Τρεις μεγάλοι νέοι αγωγοί θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους, προσθέτοντας μια συνδυασμένη χωρητικότητα περίπου 1,8 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως που θα κατευθύνεται στο Corpus Christi στην ακτή του Κόλπου, τη μεγαλύτερη πλατφόρμα εξαγωγής για αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ.

Η πρόσφατη κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου προκάλεσε μεγαλύτερη μεταβλητότητα στις αγορές.
Γενικά υπάρχει μια αντίστροφη σχέση μεταξύ της κατεύθυνσης της τιμής του πετρελαίου και της μεταβλητότητας - καθώς οι τιμές μειώνονται λόγω της μεταβλητότητας.
Και οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν ασταθείς μέχρι τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ στις αρχές Δεκεμβρίου 2018, όταν θα καταστεί σαφές εάν η σύμπραξη είναι έτοιμη να αφαιρέσει περισσότερο πετρέλαιο από την παγκόσμια αγορά.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης