Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπιες απώλειες στις ευρωαγορές - Πιέσεις στις αυτοκινητοβιομηχανίες λόγω εμπορικών ανησυχιών

Ήπιες απώλειες στις ευρωαγορές - Πιέσεις στις αυτοκινητοβιομηχανίες λόγω εμπορικών ανησυχιών
Οι μετοχές των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών έκλεισαν με απώλειες 2,5%
Με ήπια πτώση έκλεισαν σήμερα (27/11/2018) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τις πολιτικές εξελίξεις να δίνουν τον τόνο στις αγορές, ενώ οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις, στον απόηχο δημοσιεύματος που αναφέρει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ενδέχεται να ανακοινώσει την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα.
Ειδικότερα, το γερμανικό περιοδικό «Wirtschaftswoche», επικαλούμενο πηγές της ΕΕ, αναφέρει πως μια έκθεση του αμερικανικού υπουργείο Εμπορίου βρίσκεται στα χέρια του Trump.
«Ο Trump πιθανότατα θα αποφασίσει για τους δασμούς ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα, μετά τη Σύνοδο Κορυφής των G20», προστίθεται στο δημοσίευμα.
Σύμφωνα με τις πηγές του «Wirtschaftswoche», η έκθεση προτείνει την επιβολή δασμού 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων από όλες τις χώρες, πλην του Καναδά και του Μεξικό.
Οι μετοχές των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών «απάντησαν» με απώλειες 2,5% στο δημοσίευμα.
Ο κλάδος ήδη καταγράφει πτώση 20% από την αρχή του 2018, εν μέσω των εμπορικών ανησυχιών.
Η μετοχή της Volkswagen «βούλιαξε» κατά 4%, της BMW έκλεισε με απώλειες 1,3%, ενώ της Daimler σημείωσε απώλειες 2,4%.
Την ίδια ώρα, η διαφαινόμενη υποχώρηση της Ιταλίας στην κόντρα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προϋπολογισμό του 2019 και οι εξελίξεις που αφορούν το Brexit, παραμένουν στο επίκεντρο.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,26% στις 357,40 μονάδες, υποχωρώντας από τα υψηλά εβδομάδας.


Στο ταμπλό, αρνητικά πρωταγωνίστησε και ο κλάδος της εξόρυξης, καθώς οι τιμές του χαλκού σημειώνουν απώλειες για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά 0,40% κι έκλεισε στις 11.309,11 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,27% στις 7.016,85 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 0,24%, στις 4.983,15 μονάδες.




Στο limit down κλείδωσε η μετοχή της Thomas Cook, καθώς ο ταξιδιωτικός κολοσσός υποβάθμισε τις προβλέψεις του για δεύτερη φορά σε διάστημα δύο μηνών.
Στο Μιλάνο, ο FTSE MIB υποχώρησε κατά 0,43% κι έκλεισε στις 19.150,38 μονάδες, παρά το γεγονός ότι η ιταλική κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει σε έναν τακτικό συμβιβασμό με τις Βρυξέλλες.


Κανείς, πάντως, δεν γνωρίζει εάν αυτή η μικρή υπαναχώρηση από την ιταλική κυβέρνηση θα ικανοποιήσει την Κομισιόν ή εάν απλά αποτελέσει αφορμή για περαιτέρω πιέσεις.
Την ίδια ώρα, η ιταλική εφημερίδα «Il Messaggero» αναφέρει ότι μια μείωση του ελλείμματος από το 2,4% στο 2,2% του ΑΕΠ για το 2019 θεωρείται σχεδόν βέβαιη.
Κατά τη χθεσινή (26/11) συνάντηση που υπήρξε μεταξύ του Conte, του υπουργού Οικονομικών, Giovanni Tria, και των δύο αντιπροέδρων της κυβέρνησης, Matteo Salvini και Luigi Di Maio, κατέστη σαφές ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να τραβήξει τη σύγκρουση στα άκρα.
Σταθεροποιητικά κινούνται οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, μετά τη σημαντική βελτίωση που καταγράφηκε χθες, με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται στο 3,30% από 3,265% στο χθεσινό κλείσιμο.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης