Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Όταν δεν έχεις πάει ποτέ στην πολεοδομία και νομίζεις πως θα βγάλεις άδεια με ένα κλικ

tags :
Όταν δεν έχεις πάει ποτέ στην πολεοδομία και νομίζεις πως θα βγάλεις άδεια με ένα κλικ
Μπορεί να μη διαθέτουν email πολλές δημόσιες υπηρεσίες αλλά η πολεοδομία μπαίνει στην ψηφιακή εποχή- Την πολεοδομία τη ρωτήσατε κ. Υπουργέ;
Τεχνικό Επιμελητήριο και Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ενημερωτική εκδήλωση στα Χανιά παρουσιάζουν σύστημα που οδηγεί την πολεοδομία στην ψηφιακή εποχή.
Προφανώς και χαιρετίζουμε τη δυνατότητα να βγάζεις άδεια δόμησης με ένα κλικ, όπως  χαιρετίζουμε και την ύπαρξη email αντί για φαξ σε δημόσιες υπηρεσίες αν και δεν είναι σε όλες.
Επειδή προφανώς για να πιστέψεις τις αλλαγές στο δημόσιο θα πρέπει να τις δεις με τα μάτια σου θα σας διηγηθούμε μία άλλη ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας όπου μπορούσες να βγάλεις οικοδομική άδεια σε πέντε μέρες και να καταθέσεις φάκελο με στικάκι.
Ο υποφαινόμενος κατέθεσε σε πολεοδομία της επαρχίας, κατά σύμπτωση στον διπλανό νομό που γίνεται η εκδήλωση, αίτηση για άδεια δόμησης, αλλά πρώτα φρόντισε να κάνει μία βόλτα από την τοπική πολεοδομία για να ενημερωθεί.
Η υπάλληλος προφανώς και δεν χάρηκε από την επίσκεψη αλλά τέλος πάντων είπε να κάνει τη δουλειά της και να απαντήσει στις ερωτήσεις.
Πριν γίνει η πρώτη ερώτηση ξεκαθάρισε τα πράγματα: «Μη δω αίτηση σε στικάκι γιατί θα το πετάξω στο καλάθι των αχρήστων. Όλα θα τα φέρετε εκτυπωμένα, όπως πρέπει».
Αυτά για όσους πίστευαν ότι με στικάκι θα σώζανε το περιβάλλον και θα γλίτωναν και μερικά χρήματα.
Οι δε πέντε μέρες που έλεγε ο νόμος δεν ήταν καταθέτεις και σε πέντε μέρες παίρνεις άδεια.
Καταθέτεις και σε πέντε μέρες έχεις απάντηση.
Για να μη σας ζαλίζουμε με λεπτομέρειες τα σχέδια τυπώθηκαν και ξανατυπώθηκαν περισσότερες από δέκα φορές, αφού μέχρι και το σύνορο έπρεπε να γίνει κατανοητό αν είναι πλέγμα, τοίχος, τοίχος με πλήγμα κτλ.
Βέβαια με ένα update στο στικάκι θα λύνονταν πιο γρήγορα τα θέματα και χωρίς να τυπώνονται χαρτιά επιβαρύνοντας το περιβάλλον και την τσέπη του ενδιαφερόμενου που θα έκανε την επένδυση, καταβάλλοντας δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε ΦΠΑ που θα βοηθούσε στο να πληρωθούν οι υποχρεώσεις του δημοσίου.
Κάθε ερώτηση ή απορία της πολεοδομίας, μεταφραζόταν σε πέντε μέρες να σου απαντήσουν αφού προσκόμιζες τα στοιχεία που ήθελαν για να λύσουν τις απορίες τους.
Σε όλα αυτά δεν προσμετράμε άλλα ευτράπελα όπως ότι ο υπάλληλος πήρε άδεια χωρίς να έχει απαντήσει εντός πέντε ημερών που προέβλεπε ο νόμος, κατά δήλωση των υπαλλήλων της πολεοδομίας.
Για να μην φλυαρούμε οι πέντε μέρες ήταν περισσότερες από 50 τελικά.
Σε άλλη υπηρεσία σου ζητάνε να στείλεις χαρτιά με φαξ και τους λες τα έχω στο κινητό να τα στείλω με email και σε κοιτάνε λες και βλέπουν εξωγήινο.
Το 2018 δεν μπορούν να έχουν email ή δεν θέλουν να έχουν.
Τώρα λοιπόν εσείς περιμένετε πως με ένα κλικ θα πάρετε άδεια δόμησης.
Την πολεοδομία τη ρωτήσατε κ.Υπουργέ;

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης