Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πλην τραπεζών, αυτές οι τέσσερις μετοχές απογοήτευσαν τους επενδυτές το 2018

Πλην τραπεζών, αυτές οι τέσσερις μετοχές απογοήτευσαν τους επενδυτές το 2018
Για τέσσερις εισηγμένες η αγορά δεν περίμενε αυτήν την πορεία – Ίσως κάποιες να τις είχε υπερεκτιμήσει
Για μία ακόμη χρονιά οι μετοχές των τραπεζών απογοήτευσαν ξανά τους επενδυτές και οι κάτοχοι μετοχών κατέγραψαν μεγάλες απώλειες.
Αν και η χρονιά είχε ξεκινήσει με προσδοκίες και φυσικά πληροφορίες για πορεία χωρίς αυξήσεις κεφαλαίου, η χρονιά οδεύει προς το τέλος με μεγάλη πτώση και φυσικά μετά και την κίνηση της Eurobank με τη Grivalia, ανάγκη για ενίσχυση κεφαλαίων.
Όμως τέσσερις ακόμα μετοχές, άλλες κραταιές με μεγάλες αποτιμήσεις φαίνεται πως έχουν απογοητεύσει τους επενδυτές.
Η πρώτη φυσικά ακούει στο όνομα Folli Follie και ευθύνεται για την βουτιά της αξιοπιστίας του ΧΑ σε χαμηλά επίπεδα.
Ακόμα και σήμερα μετά από πολλούς μήνες που ξέσπασε το σκάνδαλο, η διοίκηση δεν έχει μπορέσει να ενημερώσει για την ακριβή εικόνα του ομίλου.
Η μετοχή τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης αφού πρώτα υποχώρησε 75% και είναι άγνωστο αν θα επιστρέψει ποτέ στο ταμπλό.
Η δεύτερη μετοχή είναι η Intralot, η οποία προς απογοήτευση πολλών αναλυτών δεν μπορεί να αποτελέσει το turnaround story και συνεχίζει να δείχνει πως η λογιστική κατάσταση χειροτερεύει αντί να βελτιώνεται.
Ίσως βέβαια εδώ οι αναλυτές να είχαν υπερεκτιμήσει τον όμιλο, αφού τα σημάδια ήταν εμφανή εδώ και μερικά χρόνια.
Όμως πλέον η μόχλευση είναι υπερβολικά υψηλή, η καθαρή θέση έχει υποχωρήσει σε επίπεδα εταιρείες της περιφέρειας και η παραγωγή ταμειακών ροών είναι φτωχή.
Η μετοχή χάνει από την αρχή του έτους 53% ενώ και τα διαπραγματεύσιμα ομόλογα δέχονται σημαντικές πιέσεις.
Η ΔΕΗ δέχθηκε μεγάλη πίεση, από τη μία λόγω αναμόρφωσης του ισολογισμού του 2017, που έπληξε και την εμπιστοσύνη των επενδυτών και από την άλλη λόγω των κυβερνητικών καθυστερήσεων και των ζημιών του πρώτου εξαμήνου 2018.
Αν και έχει το χαμηλότερο δείκτη p/bv κάποιοι αναλυτές το ερμηνεύουν ως περιθώριο για να κάψει κι άλλο λίπος η εισηγμένη παρά ως επενδυτική ευκαιρία.
Για τους short στη μετοχή η χρονιά είναι εξαιρετική αφού από την αρχή του έτους οι απώλειες είναι της τάξης του 40%.
Τέλος η μετοχή της Ελλάκτωρ βρέθηκε στα μέσα της χρονιάς στο επίκεντρο λόγω της διαμάχης των βασικών μετόχων αλλά και λόγω των επιθετικών αγορών από τους αδελφούς Καλλιτσάντση που τελικά πήραν και τη διοίκηση.
Όμως από την αρχή του έτους υποχωρεί 27% ενώ μεγαλύτερες είναι οι απώλειες από τα μέσα της χρονιάς όπου έγιναν αγορές μέχρι και τα 2,15 ευρώ με τη μετοχή σήμερα να είναι περίπου στα μισά.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης