Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Έχε το νου σου στη δημοκρατία

tags :
Έχε το νου σου στη δημοκρατία
Η εκπαιδευτική κοινότητα, οι μαθητές και οι τοπικές κοινωνίες παρά τις προειδοποιήσεις, αγνόησαν τα ανησυχητικά σημάδια
Ένα ανησυχητικό, αλλά όχι απρόσμενο,  φαινόμενο έχει κάνει την εμφάνισή του στα ελληνικά σχολεία τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς πληθαίνουν οι καταλήψεις για εθνικά θέματα, κυρίως σε σχολικά συγκροτήματα της Βόρειας Ελλάδας.
Γονείς και καθηγητές καταγγέλλουν ότι οι καταλήψεις υποκινούνται από ακροδεξιές ομάδες, ενώ δεν έχουν εξασφαλίσει την έγκριση των μαθητικών συνελεύσεων.
Στις καταλήψεις και τις πορείες των μαθητών για το «Μακεδονικό» και τη δολοφονία Κατσίφα, ακούγονται συνθήματα εθνικιστικού και αντιδημοκρατικού περιεχομένου, όπως ότι «η δημοκρατία ξεπούλησε τη Μακεδονία».
Σύνθημα το οποίο φανερώνει και τον βαθύτερο στόχο όσων υποκινούν αυτές τις κινητοποιήσεις, που δεν είναι άλλος από το να απαξιωθεί το δημοκρατικό πολίτευμα και να του αποδωθεί η ευθύνη για το...«εθνικό ξεπούλημα».
Οι μαθητές καλούνται να λάβουν μέρος στις κινητοποιήσεις μέσω SMS ή μέσω ομάδων στο Facebook.
Το περιβόητο SMS που είδε το φως της δημοσιότητας φροντίζει μάλιστα να…καθησυχάσει τους μαθητές, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος για ποινικές διώξεις σε βάρος τους.
Μέχρι στιγμής οι κινητοποιήσεις για τα εθνικά θέματα έχουν τη στήριξη της Χρυσής Αυγής και μεμονωμένων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Άδωνις Γεωργιάδης.
Πολλοί υποστηρικτές των εν λόγω κινητοποιήσεων στα σχολεία, χρησιμοποιούν κατά κόρον το επιχείρημα ότι οι καταλήψεις των προηγούμενων ετών υποκινήθηκαν από την αριστερά.
Κρύβουν ωστόσο επιμελώς το γεγονός ότι το μαθητικό κίνημα λαμβάνει διαχρονικά και μαζικά τις αποφάσεις του με δημοκρατικές διαδικασίες και μέσω συλλογικών οργάνων.
Το μαθητικό κίνημα στην Ελλάδα έχει γράψει ιστορία με τις διεκδικήσεις του (1960, 1973, 1990-91, 1997-98, 2008) σε εποχές ιδιαίτερα κρίσιμες για τη δημοκρατία, την οποία οι σημερινοί υποκινητές επιχειρούν να απαξιώσουν.
Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν οι κομματικές νεολαίες, αλλά την ιστορία την έγραψαν οι πολιτικοποιημένοι μαθητές και όχι τα κόμματα.
Τα αστεία επιχειρήματα περί καταλήψεων στο παρελθόν για τις…στρογγυλές τυρόπιτες στα κυλικεία, έχουν μοναδικό στόχο να μηδενίσουν το μαθητικό κίνημα στη χώρα μας.
Οι κινητοποιήσεις που εξελίσσονται αυτές τις μέρες, κυρίως σε σχολεία της Βόρειας Ελλάδας, δεν έχουν μαζικό χαρακτήρα (όπως πχ οι πιο πρόσφατες κινητοποιήσεις για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου), ενώ φέρονται να μην έχουν λάβει την έγκριση των μαθητικών συλλόγων.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι στόχος δεν είναι να στιγματιστούν ως «φασίστες» οι μαθητές που συμμετέχουν, όπως έχει ειπωθεί δημοσίως τις τελευταίες ημέρες.
Όμως η χρήση συνθημάτων που στρέφονται κατά της δημοκρατίας, δεν είναι δυνατό να περάσει απαρατήρητη και να μείνει αναπάντητη.

Αντιδρούν υπουργείο και μαθητές

Στο θέμα παρενέβη - με κάποια καθυστέρηση - και επισήμως το υπουργείο Παιδείας δια στόματος του υπουργού Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την παρείσφρηση φασιστικών στοιχείων στα σχολεία.
Ο υπουργός κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα και τους εκπαιδευτικούς φορείς «να καταδικάσουν απερίφραστα, χωρίς μισόλογα και υπεκφυγές, χωρίς «ναι μεν αλλά» και δικαιολογίες, τα ακροδεξιά μορφώματα και τις επιδιώξεις τους».
Το αυγό του φιδιού επωάζεται εδώ και χρόνια στα ελληνικά σχολεία, το ευτύχημα όμως είναι ότι δεν έχει βρει την απήχηση που θα επιθυμούσαν οι εκφραστές της ακροδεξιάς στην πατρίδα μας.
Ωστόσο, το έδαφος είναι ιδιαίτερα πρόσφορο για τη δράση τους, ιδιαίτερα την ώρα που προκύπτουν εξελίξεις σε κρίσιμα εθνικά θέματα.
Η εκπαιδευτική κοινότητα, οι μαθητές και οι τοπικές κοινωνίες παρά τις προειδοποιήσεις, αγνόησαν τα ανησυχητικά σημάδια των προηγούμενων ετών, με αποτέλεσμα να βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με επικίνδυνα φαινόμενα φανατισμού.
Η αυξημένη ετοιμότητα αποτελεί μονόδρομο, ωστόσο είναι παρήγορο το γεγονός ότι ήδη έχουν κινητοποιηθεί δεκάδες σχολεία σε όλη τη χώρα, με στόχο να ανακόψουν το κύμα των καταλήψεων με εθνικιστικό περιεχόμενο.
Μάλιστα, η Πρωτοβουλία μαθητών και σχολείων εναντία στον φασισμό /εθνικισμό , στην οποία συμμετέχουν δεκάδες σχολεία από όλη την Ελλάδα, έχει ήδη ξεκινήσει τη συλλογή υπογραφών, καλώντας τους μαθητές να αντισταθούν σε κάθε προσπάθεια παράκαμψης των δημοκρατικών διαδικασιών και συλλογικών αποφάσεων και να απομονώσουν τη ρητορική του μίσους στα σχολεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης