Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αβεβαιότητα για την πορεία της Wall Street, αλλά νωρίς για πρόβλεψη μίας «bear market»

Αβεβαιότητα για την πορεία της Wall Street, αλλά νωρίς για πρόβλεψη μίας «bear market»
Μία ανάλυση για τη «bull» και «bear» αγορά
Την τρέχουσα τάση στις χρηματιστηριακές αγορές της Νέας Υόρκης προσπαθεί να χαρακτηρίσει ο έμπειρος οικονομολόγος Lance Roberts, αποτιμώντας τα «σημάδια» -βάσει της τεχνικής ανάλυσης- στους δείκτες της Wall Street.
Σε άρθρο του στον ιστότοπο RealInvestmentAdvice.com, αφού διευκρινίσει ότι σαν γενικός ορισμός μία «διόρθωση» και μία «bear» αγορά αποτελούν μία ταχεία απόκλιση άνω του 10% και 20% -αντίστοιχα- από τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα, κάνει λόγο για «παιχνίδια» σχετικά με την ψυχολογία των επενδυτών από ορισμένους, οι οποίοι «παίζουν» με τους ορισμούς «bull» και «bear» αγοράς.
Ωστόσο, επί αυτού, υπογραμμίζει ότι και οι δύο παραπάνω έννοιες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: την πτώση ή άνοδο για εκτεταμένη χρονική περίοδο.
Και γι’ αυτόν τον λόγο είναι πολύ δύσκολο να αναγνωριστεί η αρχή τους.
Ουσιαστικά, πρόκειται για μία τάση.
Τη συγκεκριμένα χρονική περίοδο, όπως φαίνεται και από τα παρακάτω διαγράμματα, η αγορά βρίσκεται ακόμη εν μέσω «bull» αγοράς, αν και υπάρχει αυξημένη αβεβαιότητα για το μέλλον.
Πρόσφατα, παρατηρήθηκε ότι ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε κάτω από τον μέσο όρο διαπραγμάτευσης ενός συγκεκριμένου αριθμού συνεδριάσεων (ή μηνών, ή ετών) -για μόλις τρίτη φορά την τρέχουσα δεκαετία-, κάτι που ερμηνεύθηκε ως bear market.
«Προς το παρόν, είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε αν πρόκειται για διόρθωση ή για bear market», σχολιάζεται.
Βέβαια, ο οικονομολόγος αναγνωρίζει πως αυτήν τη φορά συμπεριλαμβάνεται και ένα επιπλέον χαρακτηριστικό το οποίο και φοβίζει τους επενδυτές για μία bear market: το γεγονός ότι κρίνεται σχεδόν απίθανο πως οι κεντρικές τράπεζες θα διασώσουν ξανά τις αγορές, καθώς βρισκόμαστε εν μέσω ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής.
Παράλληλα, η τρέχουσα χρονική περίοδος περιλαμβάνει και μία σειρά από άλλες εξελίξεις, όπως οι εμπορικές διαμάχες, η επιβράδυνση στις αναδυόμενες οικονομίες και το Brexit.
Αναλυτικά:




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης