Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Aναζητούνται αγοραστές για ΕΛΒΟ, ΕΒΖ και Hellenic Steel – Στα χέρια Πιτσιόρλα το μέλλον των εταιρειών

tags :
Aναζητούνται αγοραστές για ΕΛΒΟ, ΕΒΖ και Hellenic Steel – Στα χέρια Πιτσιόρλα το μέλλον των εταιρειών
Στο μέτωπο της πώλησης της ΕΛΒΟ αναμένεται να ξεκινήσει ένας νέος γύρος επαφών.
Στα χέρια του Αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Στέργιου Πιτσιόρλα βρίσκεται το θέμα τόσο της πώλησης της ΕΛΒΟ και της Ελληνικής Βιομηχανίας Zάχαρης (ΕΒΖ), όσο και της Hellenic Steel, με τον Δεκέμβριο να θεωρείται κρίσιμος μήνας και για το μέλλον των τριών.
Στο μέτωπο της πώλησης της ΕΛΒΟ αναμένεται να ξεκινήσει ένας νέος γύρος επαφών, καθώς ο προηγούμενο διαγωνισμός (το καλοκαίρι του 2017) είχε καταλήξει άγονος.  Τότε είχαν υποβάλει προσφορές ο γερμανικός όμιλος Krauss-Maffei Wegmann και ο νοτιοαφρικανικός Paramount Group, αλλά η εκκαθαριστική αρχή είχε διαπιστώσει προβλήματα στους φακέλους τους. Στη συνέχεια ακολούθησε δεύτερος διαγωνιστικός γύρος, που απέβη και αυτός άκαρπος.
Ο διαγωνισμός αφορούσε στην πώληση του 85,49% του ενεργητικού της ΕΛΒΟ με ελάχιστη τιμή προσφοράς τα 10 εκ. ευρώ.
Αν και στη φετινή ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε εκφράσει την βεβαιότητα ότι σύντομα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις τόσο για την Hellenic Steel όσο και για την ΕΛΒΟ, εντούτοις στην δεύτερη περίπτωση δεν έχει υπάρξει καμμία επίσημη τοποθέτηση.
Ο νέος διαγωνισμός πώλησης της ΕΛΒΟ, σύμφωνα με όσα διαρρέουν τα κυβερνητικά στελέχη, θα είναι ο τελικός.
Υπενθυμίζεται ότι στο περιθώριο του 3ου Thessaloniki Summit, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, επισήμανε ότι μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να προχωρήσει ο τρίτος διαγωνισμός για την ΕΛΒΟ.. Μέχρι στιγμής, σημείωσε ο κ.Πιτσιόρλας, που δήλωσε αισιόδοξος για την έκβαση του διαγωνισμού αυτή τη φορά, υπάρχουν πέντε ενδιαφερόμενοι για την αμυντική βιομηχανία. Μάλιστα, έχουν ήδη γίνει επαφές με τους ενδιαφερόμενους, τους οποίους και συνάντησαν ο ίδιος ο κ. Πιτσιόρλας και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Ρήγας.

Επιχειρείται εκ νέου πώληση της ΕΒΖ

Να βρεθεί νέος επενδυτής, μετά το ναυάγιο της πώλησης της ΕΒΖ στην Innovation Brain προσπαθεί εκ νέου ο κ. Πιτσιόρλας. 
Στο προσκήνιο έχει επανέλθει η Royal Sugar με τον επικεφαλής της κ. Καραθανάση σε συνέντευξη του να αναφέρει:  «η Royal Sugar AΒΕΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση αναφορικά με το εργοστάσιο των Σερρών το οποίο παραμένει κλειστό πέντε χρόνια. Πιστεύουμε ότι ο σχεδιασμός που έχουμε κάνει θα το καταστήσει βιώσιμο».
Χτες ο Σύλλογος Τευτλοπαραγωγών Σερρών απέστειλε επιστολή προς τον κ. Πιτσιόρλα, αναφερόμενος στη νέα «ανανεωμένη βελτιωτική πρόταση της Royal Sugar» για τη μεταβίβαση του εργοστασίου, κάνοντας λόγο για ρεαλιστική πρόταση που βασίζεται από την αρχή έως το τέλος στη συνέχιση της παραγωγής ζάχαρης και στην επαναλειτουργία του εργοστασίου Σερρών.
Όπως επισημαίνεται στην επιστολή «δυστυχώς τα χρονικά περιθώρια για τη συνέχιση της καλλιέργειας ολοένα και στενεύουν.
Η φετινή παραγωγική διαδικασία αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων και αμφίβολη μέχρι στιγμής την εξόφληση της πρώτης ύλης. Ο προγραμματισμός της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει τόσο σε επίπεδο βιομηχανίας όσο και στο κομμάτι των τευτλοπαραγωγών. Αντ’ αυτού όμως διαπιστώνουε μία καθυστερηση στην λήψη οριστικών αποφάσεων που μπορεί να φέρουν ως αποτέλεσμα τη μη συνέχιση της λειτουργίας των εργοστασίων»σημειώνεται.
Την αδυναμία κάλυψης των συμβατικών της υποχρεώσεων παραδέχεται σε ανακοίνωση της προς τις χρηματιστηριακές αρχές η ΕΒΖ. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται χαρακτηριστικά: «Η υφιστάμενη κατάσταση της οικονομικής θέσης της ΕΒΖ αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στη διάρθρωση των ιδίων κεφαλαίων που έχουν καταστεί αρνητικά ως συνέπεια των συνεχώς ζημιογόνων αποτελεσμάτων των τελευταίων 11 ετών, ενώ ζημιογόνα θα είναι και η χρήση που έληξε στις 30.6.2018. Με δεδομένα τα αρνητικά ίδια κεφάλαια και τη ζημιογόνα λειτουργία της, η εταιρία έχει περιέλθει σε θέση αδυναμίας εκπλήρωσης των συμβατικών της υποχρεώσεων. Οι ληξιπρόθεσμες δανειακές και άλλες υποχρεώσεις της ξεπερνούν τα 230 εκατομμύρια ευρώ.
Η ΕΒΖ ΑΕ έχει εισέλθει σε διαπραγματεύσεις με τη βασικότερη πιστώτριά της ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (η οποία εκπροσωπεί ποσοστό άνω του 70% των συνολικών υποχρεώσεων της εταιρίας) προς κατάρτιση συμφωνίας εξυγίανσης των άρθρων 104 επ. του Ν. 3588/2007, ήτοι προκειμένου να κατατεθεί αίτηση άμεσης συμφωνίας εξυγίανσης (pre-pack).
Συμφωνία εξυγίανσης δεν έχει κατατεθεί μέχρι σήμερα. Ωστόσο, ενόψει της επικείμενης κατάθεσης αυτής, στις 3 Σεπτεμβρίου 2018  εκδόθηκε ύστερα από αίτηση για λήψη προληπτικών μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 106α παρ.6 του ν.3588/2007, την οποία υπέβαλε η εταιρίας μας με συναίνεση της βασικής πιστώτριας Τράπεζας Πειραιώς, προσωρινή διαταγή της Προέδρου Υπηρεσίας του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης σύμφωνα με την οποία απαγορεύθηκε προσωρινά και μέχρι την κατάθεση της αίτησης επικύρωσης και σε κάθε περίπτωση έως τέσσερις (4) μήνες από την χορήγηση της προσωρινής διαταγής, ήτοι μέχρι 3-1-2019:
α) η ατομική και συλλογική αναγκαστική εκτέλεση των πιστωτών κατά της ΕΒΖ ΑΕ
β) η λήψη και εκτέλεση οποιουδήποτε ασφαλιστικού μέτρου εις βάρος της ΕΒΖ ΑΕ
γ) η έκδοση σε βάρος της ΕΒΖ ΑΕ διαταγών πληρωμής
δ) η κήρυξη της ΕΒΖ ΑΕ σε κατάσταση πτώχευσης
ε) η εφεξής δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της ΕΒΖ ΑΕ.
Η ως άνω αίτηση κατατέθηκε με τη συναίνεση της βασικής πιστώτριας Τράπεζας Πειραιώς».

Στις 10 Δεκεμβρίου κληρώνει για τη Hellenic Steel

Στις 10 Δεκεμβρίου ανοίγει ο δρόμος για την εξυγίανση της Hellenic Steel, η οποία βρίσκεται σε παρούσα αδυναμία εκπλήρωσης των ληξιπρόθεσμων χρηματικών της υποχρεώσεων, αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας και υφίσταται ανάγκη εξυγίανσής της.
Η αίτηση που θα κατατεθεί προβλέπεται τη μεταβίβαση τμήματος του ενεργητικού και του παθητικού της σε νέο φορέα, στον οποίο μετά τη συμφωνία εξυγίανσης θα περάσουν ακίνητα, μηχανολογικός εξοπλισμός, αποθέματα αλλά και όλες οι διοικητικές άδειες πάσης φύσεως που συνδέονται με τη λειτουργία της και του μεταβιβαζόμενου ενεργητικού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης