Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρά κέρδη στη Wall στον απόηχο δηλώσεων Powell - Άλμα 2,5% για Dow, στο +2,34% ο S&P 500

Ισχυρά κέρδη στη Wall στον απόηχο δηλώσεων Powell - Άλμα 2,5% για Dow, στο +2,34% ο S&P 500
O Powell της Fed δήλωσε ότι το τρέχον επιτόκιο είναι «μόλις» χαμηλότερο από ένα επίπεδο που θα μπορούσε να θεωρηθεί «ουδέτερο» για την αμερικανική οικονομία
(upd) Ισχυρά κέρδη σημείωσε σήμερα (28/11/2018) η Wall Street, στον απόηχο της δήλωσης του διοικητή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell, ότι τα επιτόκια βρίσκονται κοντά στο «ουδέτερο» επίπεδο. 
O Powell δήλωσε συγκεκριμένα ότι το τρέχον επιτόκιο είναι «μόλις» χαμηλότερο από ένα επίπεδο που θα μπορούσε να θεωρηθεί «ουδέτερο» για την αμερικανική οικονομία -σε μια σημαντική αλλαγή στο ύφος του κεντρικού τραπεζίτη, σε σχέση με δήλωση που είχε κάνει τον περασμένο μήνα.
Τότε, ο Powell είχε δηλώσει πως τα επιτόκια «απέχουν πολύ από το ουδέτερο επίπεδο», κάτι που είχε πυροδοτήσει ανησυχίες για μια ταχύτερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τη Fed, βυθίζοντας τον S&P 500 σε περιοχή διόρθωσης.
Αποτέλεσμα ο Dow Jones να ενισχυθεί 2,5% στις 25.366 μονάδες, με τον S&P 500 να κινηθεί 2,34% υψηλότερα στις 2.744 μονάδες και τον Nasdaq να εμφανίσει άνοδο 2,95% στις 7.291 μονάδες.
Στον αντίποδα πτωτικά κινήθηκε ο δείκτης μεταβλητότητας VIX με απώλειες 3,10% στις 18,43 μονάδες.

Η αλλαγή στο ύφος του Powell έρχεται μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, εξέφρασε εκ νέου τη δυσαρέσκειά του για τις κινήσεις του κεντρικού τραπεζίτη και της Fed.
Ειδικότερα, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα «Washington Post», ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν είναι «ούτε λίγο ευχαριστημένος» με την επιλογή του Powell, ενώ κατηγόρησε την Κεντρική Τράπεζα της χώρας ότι έχει αυξήσει υπερβολικά τα επιτόκια και ότι προκαλεί ζημιά στην εγχώρια οικονομία, αναφέροντας ως παράδειγμα τα πρόσφατα προβλήματα της General Motors.
Την ίδια ώρα, η προσοχή παραμένει στραμμένη στις εξελίξεις στο παγκόσμιο εμπόριο, εν αναμονή και της συνάντησης ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, και τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, στο περιθώριο της G20.
Χθες (27/11) ο Διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου των ΗΠΑ, Larry Kudlow, δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος είχε «μεγάλη επικοινωνία με την κινεζική κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα», καθώς και ότι ο Trump εκτιμά ότι υπάρχει «καλή δυνατότητα» για τις δύο χώρες να καταλήξουν σε συμφωνία.
Παράλληλα, ο Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε τη συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ και Κίνας στη Σύνοδο Κορυφής των G20 ως «μία ευκαιρία να γυρίσουμε μία νέα σελίδα», ενώ κατέληξε λέγοντας ότι ο Κινέζος πρόεδρος «μπορεί να επιταχύνει και να παρουσιάσει μερικές νέες ιδέες για εμάς».
Επίσης, την αισιοδοξία ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση στην εμπορική διένεξη ΗΠΑ - Κίνας ενισχύει δημοσίευμα των «New York Times» που, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, ανέφερε ότι ο Trump ανησυχεί για τον αντίκτυπο ενός μακρού εμπορικού πολέμου με την Κίνα στις αγορές και στην οικονομία, κάτι που θα μπορούσε να αναγκάσει τον Αμερικανό πρόεδρο να επιδιώξει έναν συμβιβασμό με το Πεκίνο.
Η αισιοδοξία αυτή ωθεί υψηλότερα τις μετοχές των εταιρειών «ευαίσθητων» σε θέματα του εμπορίου, με την Boeing να ενισχύεται κατά 4896%.
Προσπάθεια ανάκαμψης από τις βαριές απώλειες των προηγούμενων ημερών σημειώσαν και οι τεχνολογικές εταιρείες, με την Amazon να σημειώνει άλμα 6%, την Apple να καταγράφει κέρδη 3,85%, τη Netflix να σημειώνει άνοδο 6% και την Alphabet να κινείται κατά 3,75% υψηλότερα.
Από την άλλη, ήπια άνοδο στο +0,7% σημείωσε η μετοχή της General Motors, μετά τη νέα επίθεση που εξαπέλυσε στην εταιρεία ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, καλώντας την να επιστρέψει τα χρήματα της διάσωσής της στους φορολογούμενους.
«Αν η General Motors δεν θέλει να κρατήσει τις θέσεις εργασίας της στις ΗΠΑ, θα έπρεπε να επιστρέψει τη διάσωση των 11,2 δισ. δολ. που χρηματοδοτήθηκε από τους Αμερικανούς φορολογουμένους», έγραψε στο Twitter o Trump.
Στην άνοδο των δεικτών της Wall συνέβαλαν και τα στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ, καθώς δεν προκάλεσαν αρνητικές εκπλήξεις.
Ειδικότερα, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου διατήρησε αμετάβλητη τη δεύτερη εκτίμησή του για το τρίτο τρίμηνο, ανακοινώνοντας πως το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,5%.
Η ανάπτυξη του ΑΕΠ των ΗΠΑ κατέβασε ταχύτητα σε σχέση με την ανάπτυξη 4,2% του δεύτερου τριμήνου, ωστόσο ο ρυθμός ανάπτυξης παρέμεινε ισχυρός αρκετά για να επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης Trump για ετήσια ανάπτυξη 3%.

Οριακές μεταβολές στις ευρωαγορές

Με οριακές μεταβολές έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με το ενδιαφέρον στρέφεται στις εξελίξεις που αφορούν την Ιταλία, το Brexit και την προσεχή Σύνοδο Κορυφής των G20.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με οριακή πτώση, στις 357,39 μονάδες.
Την ίδια ώρα, η προσοχή παραμένει στραμμένη στις εξελίξεις στο παγκόσμιο εμπόριο, εν αναμονή και της συνάντησης ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, και τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, στο περιθώριο της G20.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,09% στις 11.298,88 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,18% στις 7.004,52 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε αμετάβλητος στις 4.983,24 μονάδες.
Ωστόσο, πιέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές άσκησε δήλωση που έκανε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων.
Ο Trump δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει τώρα την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων, μετά την απόφαση της General Motors αυτή την εβδομάδα να κλείσει εργοστάσια και να απολύσει εργαζομένους στις ΗΠΑ.
Όπως τόνισε ο Trump, η επιβολή τέτοιων δασμών θα προσέφερε ώθηση στην αμερικανική παραγωγή και θα είχε αποτρέψει το κλείσιμο αμερικανικών εργοστασίων από τη General Motors.
Υπό πίεση βρέθηκε ιδιαίτερα ο κλάδος αυτοκινήτων, με τον σχετικό δείκτη να κλείνει με απώλειες 0,5%.
Στο Μιλάνο, ο FTSE MIB υποχώρησε κατά 0,18% στις 19.115,16 μονάδες, μετά το σαφές μήνυμα στην ιταλική κυβέρνηση από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, ότι δεν αρκεί η μείωση του ελλείμματος στο 2,2%, με τις Βρυξέλλες να εμμένουν στη σκληρή γραμμή και στην επιβολή της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας.
Η μετοχή της αυστριακής AMS σημείωσε άνοδο 2,9%, εν μέσω ελπίδων για μια λύση στην εμπορική διαμάχη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Η EDF της Γαλλίας ενισχύθηκε κατά 2%, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, δήλωσε ότι το 2019 θα ληφθεί απόφαση σχετικά με μια πιθανή αύξηση του μεριδίου του δημοσίου στην εταιρεία.
Από την άλλη, η μετοχή της Danone υποχώρησε κατά 1,5%, μετά την υποβάθμισή της από την Goldman Sachs σε «sell» από «neutral».

Κέρδη στην Ασία

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν σήμερα οι αγορές της Ασίας, εν μέσω προσδοκιών των επενδυτών ότι η συνάντηση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων.
Ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη 1,02% στις 22.177,02 μονάδες, με τις μετοχές των εταιρειών Kao και Kirin να ενισχύονται κατά 4,8% και κατά 1,2% αντίστοιχα.
Ωστόσο, οι μετοχές των εταιρειών που είναι εκτεθειμένες στο διεθνές εμπόριο, όπως είναι αυτές των οχημάτων, βρέθηκαν κάτων από ήπιες πιέσεις, με την Toyota να υποχωρεί κατά 0,9%.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο 1,33% στις 26.682,56 μονάδες.
Σε ότι αφορά την ευρύτερη περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με κέρδη 1,05% στις 2.601,74 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη Shenzhen Composite, ο οποίος έκλεισε στο +1,40% και τις 1.355,38 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης