Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με Πειραιώς -6% και Intralot -27% το ΧΑ -0,19% στις 603 μον. - Προσοχή 29-30/11 λόγω MSCI και εκροών

tags :
Με Πειραιώς -6% και Intralot -27% το ΧΑ -0,19% στις 603 μον.  - Προσοχή 29-30/11 λόγω MSCI και εκροών
Στο επίκεντρο οι εκροές στις τράπεζες λόγω MSCI ενώ επιλεκτικές αγορές σε FTSE 25 συγκράτησαν τον Γενικό Δείκτη - Ισχυρές απώλειες Intralot -26,89%, Intracom -18,76%.
(upd18)Στο επίκεντρο βρέθηκαν για μια ακόμη συνεδρίαση οι τράπεζες λόγω MSCI, με ισχυρές πιέσεις στην Πειραιώς -5,54% σε νέα ιστορικά χαμηλά, ενώ ήπιες στηρίξεις από την Εθνική, Coca Cola, ΔΕΗ διατήρησαν τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 600 μονάδες 
Ισχυρές απώλειες κατέγραψε η Intralot -26,89% στο χαμηλό της ημέρας, καθώς τα αποτελέσματα έδειξαν ζημιές, περαιτέρω αύξηση του καθαρού δανεισμού και μεγάλη μείωση της καθαρής θέσης.
Επίσης πιέσεις δέχονται και τα ομόλογα της Intralot με αυτό της λήξης 2024 με απόδοση 5,25% να υποχωρεί στις 63,55 μονάδες βάσης ενώ το ομόλογο λήξης 2021 εμφανίζει τιμή 70,95 μονάδες βάσης με μικρή άνοδο.
Η πτώση της Intralot συμπαρέσυρε και την Intracom η οποία υποχώρησε στο -18,76% στα 0,55 ευρώ 
Ορισμένοι αποδίδουν την κατάρρευση της μετοχής της Intralot, στην επικείμενη έκθεση του αμερικανικού fund QCM, η οποία αναμένεται στις 3 Δεκεμβρίου 2018 καθώς μετά το σκάνδαλο της Folli Follie, έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα αποκαλύψει νέα εταιρία η οποία παραποιεί τους ισολογισμούς της.
Αρκετοί στην αγορά θεωρούν ότι η "νέα" εταιρεία θα είναι είτε από την Ελλάδα είτε από την Ιταλία, με πιθανότερο σενάριο να είναι ιταλική εταιρεία που δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα. 
Στις υπόλοιπες τράπεζες, η Eurobank έκλεισε στο -1,80% με χαμηλό ημέρας -4,56%, ανοδικά έκλεισε η Εθνική +2,15% στο υψηλό της ημέρας ενώ αμετάβλητη η Alpha Bank με υψηλό ημέρας +2,98%
Με ισχυρές απώλειες έκλεισε η Tρ. Αττικής -9,97% στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες. 

Βασική αιτία για τα συνεχή ιστορικά χαμηλά των τραπεζών είναι οι εν εξελίξει εκροές λόγω του MSCI Greece  καθώς έως το τέλος του μηνός Νοεμβρίου θα βγουν από τον δείκτη Εθνική, Πειραιώς και Eurobank με εκροές που υπολογίζονται σε 80-100 εκατ ευρώ αλλά  και από τις short θέσεις οι οποίες εξακολουθούν να παραμένουν ανοικτές και να επιμένουν 570 με 550 μονάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο 
Και ενώ με ευκολία μπορεί να υποστηρίζουμε ότι MSCI και short θέσεις εντούτοις τα βαθύτερα αίτια για την σημερινή κατάσταση των τραπεζών δεν είναι άλλη παρά η αδυναμία άντλησης κεφαλαίων από ιδιωτικά κεφάλαια για να καταστούν βιώσιμες ενώ είναι πλέον κατανοητό ότι μόνο το ελληνικό κράτος μπορεί να δώσει κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες
Και ενώ Πειραιώς η οποία έχει βρεθεί στην πιο δυσμενή θέση και ακολουθεί η Εθνική με ιστορικά χαμηλά ωστόσο η  Eurobank προέβη σε μια στρατηγική κίνηση υλοποίησε ουσιαστικά  αύξηση κεφαλαίου σε είδος 900 εκατ ευρώ  ενώ κέρδισε τουλάχιστον 1 χρόνο με τo deal με την Grivalia καθώς δεν έβαλε νέα κεφάλαια  απλά θυσίασε την Grivalia για να υποστηρίξει την Eurobank.
Ανυπόστατα και αναληθή, χαρακτηρίζουν Alpha Bank και Πειραιώς τα δημοσιεύματα περί συγχώνευσης καθώς ένα deal μεταξύ Πειραιώς και Alpha bank θα απαιτούσε 9 δισεκ. νέα κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν 54 δισεκ. προβληματικά δάνεια. 
Και ενώ εντείνεται η κινητοποίηση  από την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές για συλλογική λύση για τα κόκκινα δάνεια στο περιθώριο του Eurogroup στις 3 Δεκεμβρίου 2018 θα εξεταστεί μεταξύ άλλων και η πρόταση που έχει υποβάλει η ΤτΕ για την μείωση των NPEs των προβληματικών ανοιγμάτων που ανέρχονται σε 86 δισεκ. ευρώ.
Ωστόσο νέα λύση εξετάζει για τις τράπεζες και ειδικά Ιταλίας και Ελλάδος όπου τα NPEs φθάνουν τα 340 δισεκ. ευρώ, ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών που σημαίνει ότι η λύση της ΤτΕ με το DTC και την μεταφορά έως 40 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων έχει περιθωριοποιηθεί.
Συγκεκριμένα οι ελληνικές και ιταλικές τράπεζες πιθανόν να λάβουν χείρα βοηθείας ώστε να απαλλαγούν μαζικά από "κόκκινα δάνεια" από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg χθες 27 Νοεμβρίου, η ΕΕ επεξεργάζεται ένα σχέδιο, το οποίο και θα κατατεθεί στο Ευρωκοινοβούλιο, προκειμένου να περιοριστεί η ζημία από την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
Το σχέδιο αυτό θα τεθεί προς συζήτηση στο ECOFIN της 4ης Δεκεμβρίου ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg η απερχόμενη επικεφαλής του SSM, Daniele Nouy, εμφανίζεται αντίθετη στη ρύθμιση αυτή.
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 επικράτησαν μεικτές τάσεις με την μεγαλύτερη άνοδο Aegean, Coca Cola, Jumbo, ΔΕΗ ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν  Viohalco, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ
Στην αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ, από «CCC» σε «CCC+», προχώρησε η Standard & Poor’s Global Ratings, διατηρώντας, μάλιστα, σε θετικές τις προοπτικές (outlook).
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 603 μονάδες με ισχυρή στήριξη την ζώνη των 600 μονάδων ενώ αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 620- 630 μονάδων
Ωστόσο βασικός στόχος των short παραμένουν οι 550 με 570 μονάδες όπου εκεί αναμένεται να κλείσει ένα μεγάλο μέρος των short θέσεων
Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στα ιταλικά ομόλογα, πιθανώς γιατί οι επενδυτές αναμένουν ότι η κόντρα μεταξύ Ιταλίας και Κομισιόν δεν θα συνεχιστεί, ενώ το ενδεχόμενο αγοράς ιταλικών ομολόγων μέσω του προγράμματος ΟΜΤ της ΕΚΤ αποτελεί έναν επιπλέον παράγοντα που καθησυχάζει τις αγορές.
Με βάση το OMT η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα των κρατών της ζώνης του ευρώ στη δευτερογενή αγορά, υπό ορισμένους όρους, ένα πρόγραμμα το οποίο έως τώρα δεν έχει εφαρμοστεί καθώς δεν έχει κριθεί αναγκαίο.
Στα ομόλογα σημειώνονται σήμερα σταθεροποιητικές τάσεις με το Ιταλικό 10ετές κινείται στο 3,27% και το 10ετές ελληνικό στο 4,34%, διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 107 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση 

Ήπια πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά ενώ περί τις 11:10 ο Τραπεζικός Δείκτης με πιέσεις ειδικότερα στην Πειραιώς και στην Eurobank κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -2,38% ενώ μετά από δεκαπέντε λεπτά ακολούθησε και ο Γενικός Δείκτης καταγράφοντας το χαμηλό της ημέρας στο -0,42%
Λίγο πριν τις 13:00 τα κέρδη της Alpha Bank αντιστάθμισαν τις πιέσεις στην Πειραιώς και στην Eurobank  με τον Τραπεζικό Δείκτη να απορροφά όλες τις απώλειες και να καταγράφει το υψηλό της ημέρας στο +0,35%.
Περί τις 13:40 με στηρίξεις, εκτος της Alpha Bank, από μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 όπως Coca Cola, ΔΕΗ κ.α. ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +0,41% 
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,19% στις 603 μονάδες έχοντας υψηλό στις 606,71 μονάδες και χαμηλό στις 601,70 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλα επίπεδα και επικεντρώθηκε στο Τραπεζικό κλάδο
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 37 εκατ. ευρώ, ο όγκος 31,1 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 26 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγή αξίας 1,48 εκατ. ευρώ και όγκου 1,41 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 1 εκατ. τεμάχια αξίας 485 χιλ. ευρώ και η Εθνική 350 χιλ. τεμάχια αξίας 329 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 66,4 χιλ. τεμάχια αξίας 671 χιλ. ευρώ 


Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Σαφές μήνυμα στην ιταλική κυβέρνηση που τα τελευταία 24ωρα αφήνει να διαρρέει ότι είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε μια μικρή διόρθωση του ελλείμματος της για το 2019 στέλνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, εμμένοντας έτσι στη σκληρή γραμμή των Βρυξελλών και στην επιβολή της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας.
Αναφερόμενος στις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση του Conte πρόθυμη να επανεξετάσει το στόχο από 2,4%  στο 2,2 %  ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει ότι χρειάζεται μια σημαντική διόρθωση του προϋπολογισμού της και μια μείωση του ελλείμματος κατά μόλις 0,2% δεν είναι αρκετή και δεν πρόκειται να γίνει δεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ωστόσο θα άρχιζε να σοβαρές διαπραγματεύσεις εάν το έλλειμμα έκλεινε όσο το δυνατόν πιο κοντά στο 2%
Αυτό που φαίνεται ότι δημιουργεί διάθεση συμβιβασμού στη Ρώμη είναι η διαφαινόμενη αποφασιστικότητα της Ευρωζώνης να επιβάλλει κυρώσεις στην Ιταλία, κάτι που φάνηκε και από τη διαρροή εγγράφων στο πρακτορείο Reuters καθώς τα μέλη τα Ευρωζώνης είναι απόλυτα έτοιμα να στηρίξουν την πρόταση της Κομισιόν για ενεργοποίηση των πειθαρχικών κυρώσεων σε βάρος της Ιταλίας.
Νέα σύσκεψη κορυφης θα πραγματοποιηθεί στην Ιταλία, μετά το σαφές μήνυμα ότι δεν αρκεί η μείωση στο 2,2% όπου θα λάβουν μέρος ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte, οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης Matteo Salvini και Luigi Di Maio και ο υπουργός Οικονομικών Giovanni Tria.
Παραμένει στα ύψη η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μετά το θερμό επεισόδιο στο στενό του Κερτς, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας να κηρύσσει στρατιωτικό νόμο, διάρκειας 30 ημερών.
Με σοβαρές συνέπειες θα βρεθεί αντιμέτωπη η Ρωσία εάν επιτεθεί στη γειτονική της Ουκρανία, προειδοποίησε ο πρόεδρος της χώρας Petro Poroshenko.
«Η Ρωσία θα πληρώσει ακριβό τίμημα εάν εισβάλλει στην Ουκρανία» προειδοποίησε ο Poroshenko ενώ η Μόσχα αρνείται να επιστρέψει τα τρία πλοία που έχει κατασχέσει μαζί με τα μέλη των πληρωμάτων.
«Θα παλέψουμε για την ελευθερία μας, θα παλέψουμε για τη δημοκρατία μας», δήλωσε σε υψηλούς τόνους ο Ουκρανός πρόεδρος στο NBC News.
Μάλιστα ο Poroshenko έστειλε προσωπικό μήνυμα στον πρόεδρο Putin, καλώντας τον να αποχωρήσει από τα ουκρανικά εδάφη.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, όπως δήλωσε Γερμανός αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις προτού ξεκαθαριστεί ποιος ευθύνεται για το θερμό επεισόδιο.
Το ενδιαφέρον στρέφεται επίσης και στη σημερινή ομιλία του διοικητή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell.
Τη δυσαρέσκειά του για τις κινήσεις της κεντρικής τράπεζας και του Powell, εξέφρασε για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα «Washington Post» κατηγορώντας την κεντρική τράπεζα της χώρας ότι έχει αυξήσει υπερβολικά τα επιτόκια και ότι προκαλεί ζημιά στην εγχώρια οικονομία, αναφέροντας ως παράδειγμα τα πρόσφατα προβλήματα της General Motors.
Την ίδια ώρα, η προσοχή παραμένει στραμμένη στις εξελίξεις στο παγκόσμιο εμπόριο, εν αναμονή και της συνάντησης ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, και τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, στο περιθώριο της G20.

Με ανοδικές τάσεις οι ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +1,11%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με κέρδη +1,05% στις 2.601,74 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε ανοδικά +1,27% στις 26667,50 μονάδες

Με μεικτά πρόσημα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με μεικτές τάσεις κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές  
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει πτώση -0,04%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,10%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται με πτώση -0,12%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,31% και ο FTSE 100 με πτώση -0,13%
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,67%, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη +0,31%, ο Nasdaq με άνοδο +0,35% ενώ το ETF GREC κινείται στο -0,77% ( 7,09 δολ. ).

Με μεικτές τάσεις οι τράπεζες με χαμηλές συναλλγές – Στο αρνητικό επίκεντρο Πειραιώς -5,54%
 
Συνεχίστηκαν να βρίσκονται στο επίκεντρο οι τράπεζες λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI.
Ειδικότερα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Πειραιώς και ακολούθησε η Eurobank, με κέρδη η Εθνική και αμετάβλητη η Alpha Bank 
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 0,95 ευρώ με άνοδο +2,15% με όγκο 3,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 869 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε  στις 27/11/2018 στο 0,93 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1060 ευρώ αμετάβλητη με όγκο 4,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,71 δισεκ. ευρώ..
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 20/11/2018 στο 1,07 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,8520 ευρώ με πτώση -5,54% με όγκο 2,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 372 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 28/11/2018 στα 0,8520 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό 0,8410 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,4910 ευρώ με πτώση -1,80% με όγκο 15,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,1 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,6160 ευρώ με άνοδο +1,25% και κεφαλαιοποίηση 721 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1120 ευρώ με πτώση -9,97%, με όγκο 159 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 52 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στα 12,50 ευρώ με άνοδο +1,21% και κεφαλαιοποίηση 248 εκατ. ευρώ

Με μεικτές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι Aegean ,  Coca Cola, Jumbo, ΔΕΗ
Στον αντίποδα με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν οι  Viohalco, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ
H Coca Cola έκλεισε στα 26,99 ευρώ με άνοδο +1,66% με την κεφαλαιοποίηση στα 10 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,10 ευρώ αμετάβλητος και αποτίμηση 4,95 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,17 ευρώ με άνοδο +1,56% και αποτίμηση 271 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,5440 ευρώ με άνοδο +1,18% και κεφαλαιοποίηση 358 εκατ ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,05 ευρώ με πτώση -1,83% και αποτίμηση 2,57 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,56 με άνοδο +0,51% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,51 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,95 ευρώ με πτώση -0,43% και κεφαλαιοποίηση 2,12 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 20,25 ευρώ με πτώση -1,22% και κεφαλαιοποίηση 2,24 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 6,70 ευρώ με πτώση -1,41% και κεφαλαιοποίηση 957 εκατ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 12,84 ευρώ με άνοδο +1,58% και κεφαλαιοποίηση 1,75 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 7,77 ευρώ με άνοδο +1,30% και κεφαλαιοποίηση 787 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,20  υρώ με άνοδο +0,72% και με την κεφαλαιοποίηση στα 217 εκατ. ευρώ
Η MIG  που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0667 ευρώ με πτώση -0,4% με την κεφαλαιοποίηση 63 εκατ. ευρώ

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές στο 4,34%, με την Ιταλία στο 3,27% με διαφορά spread 107 μ.β.

Σταθεροποίηση σημειώνεται, σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 4,34% και με το Ιταλικό 10ετές στο 3,27% να διατηρεί σε γενικές γραμμές τα κέρδη των τελευταίων ημερών.
Να σημειωθεί ότι το έλλειμμα του 2019 μπορεί να μειωθεί στο 2,2% από 2,4%.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.
Τα ελληνικά ομόλογα ακολουθούν τις τάσεις στην Ιταλία με το spread να διαμορφώνεται στις 107 μονάδες βάσης.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων – προφανώς και οι πόρτες των αγορών έχουν κλείσει - θα είχε απόδοση 4,8% ενώ η Κύπρος πέτυχε απόδοση στο 10ετές στο 2,40%.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 101,46 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,85%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 104,27 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 3,12% με απόδοση αγοράς 3,15% και απόδοση πώλησης 3,09%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 100,88  μονάδες βάσης και απόδοση 3,27%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 96,48 μονάδες βάσης και απόδοση 4,03% απέχει από το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 95,65 μονάδες βάσης και απόδοση 4,33% με απόδοση αγοράς 4,34% και απόδοση πώλησης 4,33%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 89,78 μονάδες βάσης και απόδοση 4,92%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 86,18 μονάδες βάσης και απόδοση 5,19%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 86,03 μονάδες βάσης και απόδοση 5,26%
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 400 μονάδες βάσης από 402 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 386 μονάδες βάσης από 375 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,86% ή 386 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση μετά την ανάκαμψη στα Ιταλικά ομόλογα το 10ετές 3,27%

Σταθεροποίηση μετά την μεγάλη βελτίωση καταγράφεται και σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 3,27% ενώ νωρίτερα διαπραγματευόταν στο 3,31% υπάρχουν σημάδια εκτόνωσης στην Ιταλία αλλά ακόμη απαιτείται χρόνος για να εξαχθούν συμπεράσματα.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 28/11/2018 στο 0,34% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,98% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,83% που σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,87% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,56% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 3,27% με υψηλό ημέρας 3,31% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης