Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Μειώνουμε φορολογία και ΕΝΦΙΑ - «Σήμα» στις επιχειρήσεις για επενδύσεις, προσλήψεις - Η ΝΔ ο καλύτερος χορηγός μας

Τσίπρας: Μειώνουμε φορολογία και ΕΝΦΙΑ - «Σήμα» στις επιχειρήσεις για επενδύσεις, προσλήψεις - Η ΝΔ ο καλύτερος χορηγός μας
Μίνι απολογισμός από τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς συμπληρώθηκαν 100 ημέρες από τη λήξη του τρίτου μνημονίου
Σε μια ομιλία με... προεκλογικό άρωμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε από το βήμα της Βουλής τις ελαφρύνσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων και του ΕΝΦΙΑ, με αφορμή την κατάθεση των σχετικών τροπολογιών στη Βουλή.
Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε του κυβερνητικού έργου, κάνοντας μάλιστα και έναν μίνι απολογισμό με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών από την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στήριξης, ενώ άσκησε κριτική στη ΝΔ, χαρακτηρίζοντάς την «τον καλύτερο χορηγό της κυβέρνησης».
O Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2019, εκτιμώντας μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις κερδίσει.
Η μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις αποτελεί «σήμα» για επενδύσεις και προσλήψεις, τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής. 
«Προχωράμε με γοργά βήματα στην υλοποίηση ενός σχεδίου που μας έφερε στην έξοδο από τα μνημόνια και σε ένα ασφαλές δημοσιονομικό περιθώριο για να σχεδιάζουμε μια πολιτική ελαφρύνσεων», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας τις τροπολογίες για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και του ΕΝΦΙΑ.
Όπως εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας, η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων εντάσσεται σε ένα σχέδιο που περιέχει την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών από τη μία, από την άλλη όμως βρίσκεται η αποκατάσταση της εργασιακής κανονικότητας.
«Δίνουμε ένα σαφές σήμα προς τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν αυτή την ελάφρυνση προχωρώντας σε νέες επενδύσεις, νέες προσλήψεις εργαζόμενων με αξιοπρεπείς μισθούς, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα», τόνισε.

Μείωση ΕΝΦΙΑ

«Το δεύτερο μέτρο ελάφρυνσης το οποίο καλείται σήμερα να ψηφίσει η Βουλή, αφορά τον ΕΝΦΙΑ.
Έναν φόρο ο οποίος αποτέλεσε εμβληματικό συστατικό της μνημονιακής περιόδου : Θυμάται κανείς ποιος εφηύρε τον ΕΝΦΙΑ;
Η ΝΔ τον έφερε και έχετε το θράσος να μας κατηγορείτε.
Εμείς που τολμάτε να μας κουνάτε το δάχτυλο είχαμε τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσουμε αυτόν τον φόρο. Σήμερα που μας δίνετε η δυνατότητα, προχωράμε στη μείωση του», τόνισε ο πρωθυπουργός ενώ άσκησε κριτική στην πρόταση της ΝΔ για μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας,  ο ΕΝΦΙΑ στους δήμους και μάλιστα χωρίς κεντρικό έλεγχο, σημαίνει χαμηλότερος φόρος στους πλούσιους δήμους, στην Εκάλη και στο Καβούρι, αλλά υψηλότερος στους δήμους της εργατικής τάξης, στο Πέραμα, στη Νίκαια και στο Περιστέρι.
«Αυτή είναι η πολιτική της ΝΔ για την ελίτ», τόνισε.
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, οι πολίτες με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία θα δουν του χρόνου μείωση στον ΕΝΦΙΑ.
«Από τα 5,8 εκατομμύρια φορολογουμένων που διαθέτουν περιουσία η οποία επιβαρύνεται μέσω του ΕΝΦΙΑ, θα δουν μείωση τα 5,1 εκατομμύρια εξ αυτών, δηλαδή το 88% των φορολογουμένων.
Για περιουσίες μέχρι 60.000 ευρώ, η μείωση θα είναι στο 30%.
Αφορά το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι φορολογουμένων, σχεδόν 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας.
Για περιουσίες από 60.000 ως 100.000 ευρώ, η μείωση θα ανέλθει στο 21% και αφορά 1 εκατομμύριο πολίτες.
Για περιουσίες από 100.000 ως 150.000 ευρώ, η μείωση θα είναι κοντά στο 10%.
Προχωράμε στοχευμένα, μελετημένα με σαφή προσανατολισμό να μειωθούν οι επιβαρύνσεις στη λαϊκή κατοικία και στις λαϊκές περιοχές.
Στα παραπάνω να προσθέσετε μια μεσοσταθμική μείωση επιπλέον 20% που έχουμε προγραμματίσει για το 2020
Θα με ρωτήσετε γιατί δεν φέρνω σήμερα και μείωση και για τον ΕΝΦΙΑ του 2020.
Εμείς στον ελληνικό λαό, το περασμένο Σεπτέμβρη είπαμε λίγα πράγματα και σταράτακΚαι τα υλοποιούμε ένα προς ένα», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Αποφάσισα να μη νομοθετήσουμε από σήμερα για τη χρονιά μετά τις εκλογές, για το 2020.
Για να ξέρει ο κάθε πολίτης και ειδικότερα τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, ότι αυτά που έχουμε εξασφαλίσει με κόπο και ιδιαίτερα ο δημοσιονομικός χώρος που εξασφαλίσαμε, δεν είναι νομοτέλεια να συμβεί.
Και του χρόνου τέτοιο καιρό θα νομοθετούμε με νωπή εντολή και τη περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά και περεταίρω μέτρα ελάφρυνσης για τους πολλούς», εκτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ειδικά μισθολόγια, κοινωνικό μέρισμα

O Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για αποκατάσταση των αδικιών στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια.
«Στα μέσα Δεκεμβρίου υπολογίζουμε ότι θα έχουν εκταμιευθεί και τα ποσά».
Όσον αφορά το κοινωνικό μέρισμα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως:
«Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που θα δώσουμε το κοινωνικό μέρισμα.
 Καταθέτουμε τη διάταξη όπως πράξαμε και πέρσι.
 Και φέτος έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε το ποσό των 710 εκατ. ευρώ
 Το ακριβές ύψος του κοινωνικού μερίσματος θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση.
 Από την ερχόμενη εβδομάδα οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κάνουν τις αιτήσεις του, έτσι έως τις 14/12 να γίνει η εκταμίευση».

Για το Μάτι

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στους πληγέντες από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι της Αττικής, σημειώνοντας ότι καθορίζονται οι όροι για την αποκατάσταση των πληγών.
«Χθες βρέθηκα στην περιοχή, συνομίλησα με τους πολίτες.
 Δίνουν μια δύσκολη αλλά αξιόλογη μάχη για να επουλώσουν τις πληγές τους.
Έχουμε καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να σταθούμε δίπλα τους», τόνισε.
«Με τη σημερινή τροπολογία δίνεται η δυνατότητα να περάσουμε στην αποκατάσταση των ζημιών στο Μάτι με όρους που δεν θα επαναλαμβάνουν τα λάθη του παρελθόντος», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Για τις επιτυχίες της ΕΛΑΣ

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις επιτυχίες της ελληνικής αστυνομίας, ασκώντας κριτική σε αντιπολίτευση και ΜΜΕ ότι δεν τις προβάλλουν όσο θα έπρεπε, καλλιεργώντας ένα κλίμα τρομοκρατίας στους πολίτες.
«Έχουμε πολύ σημαντικές επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας τα τελευταία 24ωρα με τη σύλληψη ληστών στα Βριλήσσια και στα Βίλια Αττικής .
Σήμερα είχαμε 59 συλληφθέντες για ένα κύκλωμα ενεχυροδανειστηρίων», τόνισε.

ΝΔ: Δεν είχαμε ενημερωθεί για την παρέμβαση Τσίπρα

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης, υποστήριξε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είχε ενημερωθεί για την παρέμβαση του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια, ώστε να παρίσταται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Να λείπουν οι αστεισμοί», τόνισε, σχολιάζοντας την αναφορά Τσίπρα στην απουσία του προέδρου της ΝΔ.
Στην αρχή της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε, απευθυνόμενος στον βουλευτή κ. Τσιάρα: «Βλέπω κ. Τσιάρα ότι κάθεστε στη θέση του αρχηγού σας.
Ελπίζω να μην είναι και σήμερα σε κάποια γειτονιά του κέντρου και να έχουμε ευτράπελες στιγμές».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης