Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα λαθρεμπορίου χρυσού - Ο Κούγιας, δικηγόρος του Ριχάρδου

tags :
Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα λαθρεμπορίου χρυσού - Ο Κούγιας, δικηγόρος του Ριχάρδου
Εξάρθρωση δύο εγκληματικών οργανώσεων λαθρεμπορίου χρυσού - Σε πολλά εκατομμύρια ευρώ εκτιμάται η απώλεια εσόδων για το Δημόσιο
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις για την υπόθεση λαθρεμπορίας χρυσού, στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο φέρεται να έχει ο 51χρονος Ριχάρδος, ιδιοκτήτης αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων.
Η ΕΛ.ΑΣ. μετά από πολύμηνες έρευνες κατάφερε να ξεσκεπάσει τη δράση δύο πολυμελών αυτοτελών εγκληματικών οργανώσεων που έκαναν λαθρεμπόριο χρυσού σε ολόκληρη την ελληνική Επικράτεια και τον εξήγαγαν στην Τουρκία.
Η απώλεια εσόδων για το ελληνικό Δημόσιο από το λαθρεμπόριο χρυσού αποτιμάται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ, ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η αξία μόνο των κατασχεθέντων ανέρχεται σε περίπου 2 εκατ. ευρώ.
Τι αποκαλύπτει video-ντοκουμέντο για τον τρόπο λειτουργίας του κυκλώματος

Ο Κούγιας, δικηγόρος του Ριχάρδου

Την υπεράσπιση του ενεχυροδανειστή Ριχάρδου, ο οποίος συνελήφθη με την κατηγορία λαθρεμπορίου χρυσού και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ανάλαβε ο Αλέξης Κούγιας.
Πιο αναλυτικά στην ανακοίνωση του νομικού γραφείου του κ. Κούγια αναφέρονται τα εξής: «Το δικηγορικό μας γραφείο ανέλαβε το έργο της προβολής των υπερασπιστικών δικαιωμάτων του μεγαλυτέρου επιχειρηματία νόμιμων εξαγωγών χρυσού και διαχειρίσεως 100 ιδιόκτητων ενεχυροδανειστηρίων, τα οποία λειτουργούν με νόμιμη άδεια σε όλες τις πρωτεύουσες όλων των νομών της χώρας, κ. Ριχάρδου Μ.
Ο εντολέας μας και οι συνεργάτες του γραφείου μας θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε την Ελληνική Δικαιοσύνη, ώστε να κατανοήσει τόσο την προσωπικότητα του εντολέως μας, ο οποίος έχει πάλλευκο ποινικό μητρώο και ουδέποτε έχει απασχολήσει την ελληνική δικαιοσύνη, όσο και την νομιμότητα των επιχειρηματικών του ενεργειών, οι οποίες ελέγχονται από όλους τους θεσμικούς φορείς της χώρας».

Πως λειτουργούσε το κύκλωμα

Για την πολύκροτη αυτή υπόθεση συνελήφθησαν συνολικά 63 άτομα, ενώ όσον αφορά τον 51χρονο ιδιοκτήτη αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων, είχε, σύμφωνα με την αστυνομία, αρχηγικό ρόλο μαζί με τον άμεσο συνεργάτη του που είναι Τούρκος υπήκοος, συριακής καταγωγής, ο οποίος ήταν υπεύθυνος του επιχειρησιακού τομέα. Επικεφαλής του άλλου κυκλώματος ήταν 65χρονος Ελληνας χρυσοχόος.
Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ. κατά την αποψινή παρουσίαση της υπόθεσης, πραγματοποιήθηκαν χθες το πρωί ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Βόλο, στις οποίες συνελήφθησαν 55 Έλληνες και 8 αλλοδαποί, ενώ ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλα 22 άτομα, τα οποία περιλαμβάνονται στη δικογραφία που σχηματίστηκε. Σημειώνεται, ότι μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένας αστυνομικός, που υπηρετεί στην Αττική και ο οποίος είχε ρόλο πληροφοριοδότη.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, παραβάσεις που αφορούν τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα, κακουργηματική λαθρεμπορία, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων που προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα, της πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, για τοκογλυφία, πλαστογραφία, νόμου περί όπλων και περί εξαρτησιογόνων ουσιών.
Οι ποσότητες χρυσού που διοχέτευαν τα δύο κυκλώματα στην Τουρκία και πιθανότατα και σε άλλες χώρες, όπως εκτιμά η αστυνομία, προέρχονταν από την τήξη άγνωστης προέλευσης κοσμημάτων και άλλων τιμαλφών, που είχαν περιέλθει στην κατοχή τους μέσω αγορών και ενεχυριάσεων, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μέρος αυτών ήταν προϊόντα εγκλήματος.
Σημειώνεται, ότι δύο κυκλώματα συνεργαζόντουσαν μεταξύ τους και «χτυπούσαν» τον χρυσό, κατά 1.000 ευρώ λιγότερα το κιλό από την αξία του ταμπλό. Μάλιστα, προχωρούσαν, σύμφωνα με την αστυνομία, στις παράνομες συναλλαγές τους, χωρίς να κινδυνεύουν από τυχαίους ελέγχους, αφού ήταν τυπικά «νόμιμα» και λειτουργούσαν με την κάλυψη νομιμοφανών επιχειρήσεων, ενώ διακινούσαν σε ημερήσια βάση, μεγάλα χρηματικά ποσά που ξεπερνούσαν τις 400.000 ευρώ.
Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των δύο εγκληματικών ομάδων ήταν ότι, μέσω των οικονομικών μέσων που διέθεταν, χρηματοδοτούσαν καθημερινά μέλη τους, με σκοπό την αγορά σχεδόν του συνόλου του χρυσού που οι πολίτες, ενεχυρίαζαν ή πωλούσαν σε ενεχυροδανειστήρια, έναντι ελαχίστων χρημάτων, καθώς και την αγορά χρυσού από κάθε πηγή, αδιαφόρου προέλευσης.
Η εξαγωγή του χρυσού προς την Τουρκία γινόταν, κυρίως, μέσω τουριστικών λεωφορείων που πραγματοποιούσαν το δρομολόγιο Αθήνα – Κωνσταντινούπολη και αντίστροφα.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι στην κατοχή ενός από τους δράστες που συνελήφθησαν, ο οποίος εργαζόταν σε τουριστικό λεωφορείο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 12.000 ευρώ, ένα χρυσό νόμισμα, καθώς και 17 ράβδοι χρυσού, βάρους 24,6 κιλών, η αξία των οποίων εκτιμάται σε περίπου 600.000 ευρώ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της αστυνομίας:

Η παρουσίαση αφορά μία σημαντική υπόθεση που χειρίστηκε η Δ/νση Ασφαλείας Αττικής και συγκεκριμένα το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου και η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής.  
Ειδικότερα, οι προαναφερόμενες Υπηρεσίες, μετά από πολύμηνες έρευνες, κατάφεραν να σημειώσουν μία σημαντική επιτυχία, εξαρθρώνοντας δύο (2) πολυμελείς Εγκληματικές Οργανώσεις, οι οποίες δραστηριοποιούντο, τουλάχιστον την τελευταία διετία, στην κακουργηματική λαθρεμπορία χρυσού, κυρίως σε μορφή σκραπ, μέσω της τέλεσης περισσότερων αξιόποινων πράξεων σχετικά με την μη καταβολή νόμιμων φόρων και άλλων νόμιμων επιβαρύνσεων κατά την αγορά, πώληση, παραλαβή, εμπορία, κατοχή, αποθήκευση και παράνομη εξαγωγή στην Τουρκία.  



Οι ποσότητες χρυσού προέρχονταν από την τήξη άγνωστης προέλευσης κοσμημάτων και άλλων τιμαλφών, που είχαν περιέλθει στην κατοχή τους μέσω αγορών και ενεχυριάσεων, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μέρος αυτών ήταν προϊόντα εγκλήματος.      
Υπολογίζεται ότι από την παράνομη αυτή δραστηριότητα των δύο αυτών Εγκληματικών Οργανώσεων, το Ελληνικό Δημόσιο στερήθηκε Δασμούς και Φόρους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.  
Μετά από ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2018, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Βόλο από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου, της Ε.Κ.Α.Μ, της Δ.Ε.Ε και τη συνδρομή και άλλων αστυνομικών της ΓΑΔΑ, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και Περιφερειακών Υπηρεσιών, συνελήφθησαν εξήντα τρία (63) μέλη των Οργανώσεων.  



Μετά από δεκάδες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, καταστήματα και άτομα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες χρυσού, ασημιού, κοσμημάτων, πολύτιμοι λίθοι, χρηματικά ποσά και πυροβόλα όπλα.   Λεπτομέρειες για την παραπάνω υπόθεση θα δοθούν από τον Εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους τους αστυνομικούς, που συνέβαλαν στην αποδόμηση των δύο αυτών εγκληματικών οργανώσεων, για τον επαγγελματισμό και τον ζήλο που επέδειξαν.      




Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος:  

«Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας.  
Όπως σας προανέφερε ο κ. Διοικητής, από Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξαρθρώθηκαν δύο πολυμελείς αυτοτελείς εγκληματικές οργανώσεις, που διεξήγαγαν λαθρεμπόριο χρυσού σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια και το εξήγαγαν σε γειτονική χώρα.  
Την υπόθεση χειρίστηκε προανακριτικά το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, ενώ τις έρευνες συνέδραμαν η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, καθώς και Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης και της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.).  
Πρωινές ώρες χθες, 27 Νοεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Βόλο, με αποτέλεσμα τη σύλληψη συνολικά εξήντα τριών (63) μελών και των δύο κυκλωμάτων, εκ των οποίων πενήντα πέντε (55) ημεδαποί και οκτώ (8) αλλοδαποί. Ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλα 22 άτομα, τα οποία περιλαμβάνονται στη σχηματισθείσα δικογραφία.      
Σε βάρος τους, σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, παραβάσεις που αφορούν τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα – κακουργηματική λαθρεμπορία, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων που προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα, της πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, για τοκογλυφία, πλαστογραφία, νόμου περί όπλων και περί εξαρτησιογόνων ουσιών.  
Για την πλήρη αποδόμηση και διακρίβωση όλου του εύρους της παράνομης δραστηριότητας των μελών των δύο ομάδων, προηγήθηκε πολύμηνη αστυνομική έρευνα, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Αξιοποιήθηκαν μάλιστα όλες οι προανακριτικές τεχνικές (Αστυνομική έρευνα, φυσική/ τεχνική επιτήρηση και παρακολούθηση, άρση απορρήτου, επισύνδεση, πληροφορίες κ.λ.π.) και από τη σταχυολόγηση και συσχέτιση του προανακριτικού υλικού, καταδείχθηκε ότι τα μέλη της συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε αυτές τουλάχιστον τα δύο τελευταία έτη, διαθέτοντας συγκεκριμένη δομή και διαρκή δράση.      
Από την προανάκριση που διενεργήθηκε, αποκαλύφθηκε η μεθοδολογία δράσης τόσο των μεμονωμένων μελών όσο και των δύο ομάδων, καθώς και η ιεραρχική δομή τους.
Πιο συγκεκριμένα, από την πορεία και εξέλιξη των ερευνών, διαπιστώθηκε ότι με έδρα το κέντρο της Αθήνας και με δίκτυο που επεκτεινόταν σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, υφίσταντο δύο ξεχωριστές εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνταν στην κακουργηματική λαθρεμπορία χρυσού, κυρίως σε μορφή σκραπ, μέσω της τέλεσης περισσότερων αξιόποινων πράξεων σχετικά με την αποφυγή καταβολής νόμιμων φόρων και άλλων νόμιμων επιβαρύνσεων κατά την αγορά, πώληση, παραλαβή, παράδοση, εμπορία, κατοχή, αποθήκευση και παράνομη εξαγωγή στην Τουρκία.  
Οι ποσότητες του χρυσού, προερχόταν από την τήξη άγνωστης προελεύσεως κοσμημάτων, λιρών και άλλων τιμαλφών, τα οποία είχαν περιέλθει στην κατοχή τους, μέσω αγορών ή ενεχυριάσεων, ενώ υπήρχαν ενδείξεις ότι μέρος αυτών, ήταν προϊόντα εγκλήματος.  
Οι δύο ομάδες δραστηριοποιούνταν, για άγνωστο χρονικό διάστημα, αλλά τουλάχιστον τα τελευταία δύο έτη, με επιχειρηματική δομή, δηλαδή με σαφή κατανομή ρόλων των μελών τους, με αφθονία τεχνικών και οικονομικών μέσων, με σκοπό τη μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους.      
Προέβαιναν μάλιστα στις παράνομες συναλλαγές τους, χωρίς να κινδυνεύουν από τυχαίους ελέγχους, αφού ήταν τυπικά «νόμιμοι», καθόσον λειτουργούσαν υπό την κάλυψη νομιμοφανών επιχειρήσεων, διακινώντας σε ημερήσια βάση, μεγάλα χρηματικά ποσά που ξεπερνούσαν τις (400.000) ευρώ.  
Βασικό χαρακτηριστικό των οργανώσεων ήταν ότι, μέσω της αφθονίας των οικονομικών μέσων που διέθεταν, κυρίως τα αρχηγικά μέλη, χρηματοδοτούσαν καθημερινά μέλη τους, με σκοπό την αγορά σχεδόν του συνόλου του χρυσού που οι πολίτες, ενεχυρίαζαν ή πωλούσαν σε συναφή καταστήματα, έναντι ελαχίστων χρημάτων καθώς και την αγορά χρυσού από κάθε πηγή αδιαφόρου προέλευσης.  
Αντικείμενο δραστηριότητας των εγκληματικών οργανώσεων ήταν η λαθρεμπορία χρυσού και συγκεκριμένα η συνεχής και αδιάλειπτη παράνομη εξαγωγή του στην Τουρκία κυρίως μέσω τουριστικών λεωφορείων που πραγματοποιούσαν το δρομολόγιο Αθήνα–Κωνσταντινούπολη και το αντίστροφο.      
Χαρακτηριστική περίπτωση μεταφοράς χρυσού αποτελεί η σύλληψη μέλους της εγκληματικής οργάνωσης, εργαζόμενου σε τουριστικό λεωφορείο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των (12.000) ευρώ καθώς και (17) ράβδοι χρυσού, βάρους (24,6) κιλών, εκτιμώμενης αξίας περίπου (600.000) ευρώ και ένα μεγάλο χρυσό νόμισμα.  
Επιπλέον και οι δύο εγκληματικές οργανώσεις λειτουργούσαν, με προκάλυμμα νομιμοφανείς επιχειρήσεις, με παρεμφερές αντικείμενο με την παράνομη δραστηριότητά τους, εξασφαλίζοντας έτσι κάλυψη και αποφυγή των συνεπειών του νόμου. 
Τα κέρδη που αποκόμιζαν από την εγκληματική τους δράση τα νομιμοποιούσαν με απόκτηση περιουσίας όπως με αγορά πολυτελών κατοικιών, οικοπέδων, οχημάτων και σκαφών, επέκταση επιχειρήσεων κλπ, μέσω συγκεκριμένων διαδικασιών που κάλυπταν τα τρία στάδια νομιμοποίησης που απαιτεί ο νόμος, δηλαδή Τοποθέτηση, Διαστρωμάτωση και Ενσωμάτωση.  
Περαιτέρω, ένδειξη νομιμοποίησης αποτελεί και το γεγονός ότι διαβιούσαν πολυτελή βίο.  

Τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων κατά τις μεταξύ τους τηλεφωνικές επικοινωνίες, χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις και φράσεις για την περιγραφή των αντικειμένων που δραστηριοποιούνταν όπως:  

Ζάχαρη: Χρυσός.
Κίτρινο: Χρυσός.
Fine: Χρυσός 24 καρατίων
Ένα κομμάτι βαρύ:Ένα κιλό χρυσός.
Στρογγυλό: Χρυσές λίρες Αγγλίας.
Κορίτσια: Χρυσές λίρες Αγγλίας.
Μέταλλο/Σίδερο: Τηγμένος χρυσός σε μορφή σκραπ
Ταξιδιώτες: Πακέτο περιέχον χρυσό και χρήματα.
Γραμμές: Χιλιάδες Ευρώ.
Χαρτιά: Χρήματα.

Η πρώτη εγκληματική οργάνωση, διέθετε (130) χώρους καταστημάτων ενεχύρων – αγοράς χρυσού, με τον ημερήσιο κύκλο δράσης και των δύο οργανώσεων να ανέρχεται στις (400.000) ευρώ περίπου.      
Οι προαναφερόμενες εγκληματικές οργανώσεις δρούσαν αυτοτελώς η μία από την άλλη, ως προς την συγκρότησή τους και τη διαχείριση των κεφαλαίων τους, πλην όμως η δράση κάθε οργάνωσης τύγχανε σε γνώση της άλλης. Μάλιστα τα αρχηγικά μέλη των οργανώσεων είχαν συμφωνήσει ως προς την τιμή αγοράς του χρυσού, με σκοπό την απαλοιφή του μεταξύ τους ανταγωνισμού και εν τέλει την αύξηση του κέρδους τους.  
 
wwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης