Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακές μεταβολές στις ευρωαγορές με το «βλέμμα» σε Ιταλία, G20 και εμπορικές εντάσεις

Οριακές μεταβολές στις ευρωαγορές με το «βλέμμα» σε Ιταλία, G20 και εμπορικές εντάσεις
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με οριακή πτώση, στις 357,39 μονάδες
Με οριακές μεταβολές έκλεισαν σήμερα (28/11/2018) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με το ενδιαφέρον στρέφεται στις εξελίξεις που αφορούν την Ιταλία, το Brexit και την προσεχή Σύνοδο Κορυφής των G20.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με οριακή πτώση, στις 357,39 μονάδες.


Την ίδια ώρα, η προσοχή παραμένει στραμμένη στις εξελίξεις στο παγκόσμιο εμπόριο, εν αναμονή και της συνάντησης ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, και τον Κινέζο ομόλογό του, Xi Jinping, στο περιθώριο της G20.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 0,09% στις 11.298,88 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,18% στις 7.004,52 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε αμετάβλητος στις 4.983,24 μονάδες.




Χθες (27/11) ο Διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου των ΗΠΑ, Larry Kudlow, δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος είχε «μεγάλη επικοινωνία με την κινεζική κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα», καθώς και ότι ο Trump εκτιμά ότι υπάρχει «καλή δυνατότητα» για τις δύο χώρες να καταλήξουν σε συμφωνία.
Παράλληλα, ο Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε τη συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ και Κίνας στη Σύνοδο Κορυφής των G20 ως «μία ευκαιρία να γυρίσουμε μία νέα σελίδα», ενώ κατέληξε λέγοντας ότι ο Κινέζος πρόεδρος «μπορεί να επιταχύνει και να παρουσιάσει μερικές νέες ιδέες για εμάς».
Επίσης, την αισιοδοξία ότι θα μπορούσε να βρεθεί λύση στην εμπορική διένεξη ΗΠΑ - Κίνας ενισχύει δημοσίευμα των «New York Times» που, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, ανέφερε ότι ο Trump ανησυχεί για τον αντίκτυπο ενός μακρού εμπορικού πολέμου με την Κίνα στις αγορές και στην οικονομία, κάτι που θα μπορούσε να αναγκάσει τον Αμερικανό πρόεδρο να επιδιώξει έναν συμβιβασμό με το Πεκίνο.
Ωστόσο, πιέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές άσκησε δήλωση που έκανε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων.
Ο Trump δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει τώρα την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων, μετά την απόφαση της General Motors αυτή την εβδομάδα να κλείσει εργοστάσια και να απολύσει εργαζομένους στις ΗΠΑ.
Όπως τόνισε ο Trump, η επιβολή τέτοιων δασμών θα προσέφερε ώθηση στην αμερικανική παραγωγή και θα είχε αποτρέψει το κλείσιμο αμερικανικών εργοστασίων από τη General Motors.
Υπό πίεση βρέθηκε ιδιαίτερα ο κλάδος αυτοκινήτων, με τον σχετικό δείκτη να κλείνει με απώλειες 0,5%.
Στο Μιλάνο, ο FTSE MIB υποχώρησε κατά 0,18% κι έκλεισε στις 19.115,16 μονάδες, μετά το σαφές μήνυμα στην ιταλική κυβέρνηση από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, ότι δεν αρκεί η μείωση του ελλείμματος στο 2,2%, με τις Βρυξέλλες να εμμένουν στη σκληρή γραμμή και στην επιβολή της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας.


Η μετοχή της αυστριακής AMS σημείωσε άνοδο 2,9%, εν μέσω ελπίδων για μια λύση στην εμπορική διαμάχη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Η EDF της Γαλλίας ενισχύθηκε κατά 2%, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, δήλωσε ότι το 2019 θα ληφθεί απόφαση σχετικά με μια πιθανή αύξηση του μεριδίου του δημοσίου στην εταιρεία.
Από την άλλη, η μετοχή της Danone υποχώρησε κατά 1,5%, μετά την υποβάθμισή της από την Goldman Sachs σε «sell» από «neutral».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης